Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής προσφέρει ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική ιστορία, μέσα από τους διάλογους και τις επαφές του με τους έξι πρώτους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πενήντα χρονιά προσωπικών βιωμάτων ξετυλίγονται μέσα από μια αφήγηση που μεταφέρει τον αναγνώστη στις αίθουσες όπου λαμβάνονταν οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Ξεκινώντας από την εποχή που ήταν δημοσιογράφος και αρθρογράφος και φτάνοντας μέχρι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν είχε πλεον δημιουργήσει το μεγαλύτερο εκδοτικό όμιλο στην Κύπρο, ο συγγραφέας περιγράφει και αξιολογεί τους κορυφαίους ηγέτες που διαχειρίστηκαν τη μοίρα της Κύπρου. Μέσα από την πλούσια γνώση που αποκόμισε κατά τη διάρκεια αυτών των πενήντα ετών, καταθέτει το δικό του απολογισμό των πολιτικών πεπραγμένων.
Η σχέση του Κώστα Χατζηκωστή με κάθε Πρόεδρο υπήρξε μοναδική. Με όλους διατηρούσε προσωπικές σχέσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με τον Κυπριανού και τον Κληρίδη, φιλικές. Αυτο, όμως, δεν τον εμπόδιζε να ασκεί σε όλους σκληρή κριτική, όταν έκρινε ότι αυτο ήταν απαραίτητο Μάταια τους προειδοποιούσε (είτε με άρθρα, είτε κατ ιδίαν), για τον κίνδυνο τουρκοποίησης της Κύπρου. Ματαία συνεχίζει και σήμερα να προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα που τον βασάνιζε και συνεχίζει να τον βασανίζει: Πως φτάσαμε έως εδώ; Γιατί, ενώ για 2.500 χρόνια η Κύπρος κατάφερε να διατηρηθεί ελληνική, κάτω από πολλούς κατακτητές, μέσα σε μερικές δεκαετίες ανεξαρτησίας της, με Έλληνες ηγέτες, τούρκεψε;
Το παρόν βιβλίο δεν είναι το δοκίμιο ενός ψυχρού ιστορικού. Είναι τα προσωπικά βιώματα ενός έμπειρου πολιτικού αναλυτή και έμπυρου εκδότη, που συμμετείχε ενεργά, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, στην πολιτική ζωή της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.