Κοσμογονικές αλλαγές σχεδιάζονται να λάβουν χώρα στα Βαλκάνια και στο χώρο της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας , οι οποίες απηχούν την αγωνία εκατομμυρίων πιστών σε Βουλγαρία και Σερβία, σύμφωνα με τον σερβικό τύπο, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις» σε δύση , Τζιχαντιστές , Αλβανικό και τουρκικό εθνικισμό.
Πρόκειται όμως και για μια αναβίωση του ονείρου του Έλληνα μάρτυρα της χριστιανοσύνης και του ελληνισμού Ρήγα Βελεστινλή , ο οποίος πρώτος από όλους είχε σοφιστεί ότι οι λαοί της περιοχής των Βαλκανίων, πρέπει να ενωθούν σε μια «χαλαρή» συνομοσπονδία για να αντιμετωπίσουν τότε την οθωμανική αυτοκρατορία.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια το όνειρο αυτό αυτού του ήρωα γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ.
Ο Pavel Shopov, ο ιδρυτής του πιο δημοφιλούς πατριωτικού κόμματος στη Βουλγαρία, με την επωνυμία «Ατάκα», αντιπρόεδρος της βουλγαρικής πατριωτικής συνέλευσης, και αναπληρωτής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Ενωμένοι πατριώτες», σύμφωνα με σερβικό ΜΜΕ, φέρεται να συμφώνησε με Σέρβους ομόλογους του σε ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια μελλοντική Ορθόδοξη θρησκευτική ένωση, που αποτελεί πλέον ένα κοινό σχέδιο .
Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση της δύσης , των φθονερών κινήσεων του Βατικανού, και κυρίως της ισλαμικής «λαίλαπας» όπως την ονομάζουν, και η οποία απειλεί σοβαρά ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Ο ακραίος αυτός ισλαμισμός προωθείται από τους Βόσνιους μουσουλμάνους, Αλβανούς και Τούρκους που απειλούν ολόκληρη την περιοχή μας.
«Βλέπουμε τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων, ως μέρος των συνολικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων λαών. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα Ορθόδοξη Βαλκανική Συμμαχία. Κάτι παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στην συνθήκη των χωρών του Βίσεγκραντ , και αυτό θα αναπτυχθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο ( συμπεριλαμβάνοντας και την εκκλησία).
Θυμηθείτε τι είπα. Θα μπορούσε, σε κάποιο σημείο να δημιουργήσουμε μια ορθόδοξη συμμαχία από χώρες της περιοχής (Ελλάδα ;), εναντίον όλων αυτών των κινδύνων που πρεσβεύουν ΗΠΑ και ΕΕ» , δήλωσε ο Βούλγαρος αναπληρωτής Pavel Shopov μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Debate» .
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αρνητική τάση των Βουλγάρων προς το σερβικό λαό.
« Αντίθετα, οι σχέσεις είναι πολύ ζεστές και φιλικές . Σχεδόν ο καθένας στη Βουλγαρία έχει φίλους στη Σερβία, και όταν κάποιος σταματήσει και εισέλθει στην σερβική εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Σόφια θα νιώσει σαν στο σπίτι του» , είπε ο Pavel Shopov.
Σχολιάζοντας αυτή την ιδέα ο Σέρβος ιστορικός Πρέντραγκ Μάρκοβιτς τόνισε ότι αυτή διαθέτει μια μεγάλη ιστορική βάση.
«Τα σχέδια αυτά είναι στην πραγματικότητα τα αρχικά σχέδια της Γιουγκοσλαβίας, στα οποία συχνά περιλαμβάνονταν και η Βουλγαρία. Έτσι, εμφανίζεται ξανά η παλιά σλαβική ιστορική παράδοση. Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Βουλγαρίας είναι πολύ βαθιές ειδικά στον εκκλησιαστικό τομέα,…εμείς και οι Βούλγαροι δεν έχουμε σήμερα κανένα πρόβλημα.
Οι Βούλγαροι είναι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τον σερβικό πολιτισμό και την παράδοση, τις ταινίες, την μουσική … Τώρα που δεν έχουμε πλέον διαμάχη για την ΠΓΔΜ …..και έχουμε συσφίξει αποτελεσματικά τις σχέσεις μας» , εξηγεί ο Μάρκοβιτς.
Από την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος της πόλης Bosilegrad και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Βουλγάρων στη Σερβία Βλαντίμιρ Σοκόλοβ, εξέφρασε την άποψη ότι η Σερβία και τη Βουλγαρία, «από κοινού θα κινηθούν σύντομα προς μια ένωση Ευρώπη χωρίς σύνορα».
« Με αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση, δεν είμαι εξοικειωμένος, απλά δεν την έχω κατανοήσει ακόμα, αλλά ξέρω ότι θα υποβληθεί σε λίγους μήνες μεταξύ των δύο αδελφικών σλαβικών λαών, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, ενώ σχεδιάζεται και η οργάνωση μιας συμβολικής συνεδρίασης την 1ης Ιουνίου 2018, (Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού).
Επίσης, προτείναμε ότι η συνάντηση να υλοποιηθεί το 2018 που αποτελεί έτος ορόσημο και για τα δύο κράτη, όταν θα εγκαινιαστεί και ένα ιστορικό μνημείο στο Bosilegrad για να τιμηθούν όλα τα θύματα των πολέμων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα , παρουσία της ανωτάτης πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας των δύο χωρών. Θα πρέπει να ξεχάσουμε όλα τα αρνητικά πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν και να προχωρήσουμε από κοινού», τόνισε ο Zaharijev.
Τίποτα λοιπόν δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνεται στην τύχη.
Ενδεχόμενη εκκλησιαστική ένωση Βουλγαρίας και Σερβίας θα «προσκαλέσει» τον Ρώσο Πατριάρχη στην περιοχή ενώ θα «προκαλέσει» την Άγκυρα και τον Ερντογάν που θα δει τα σχέδια του να βρίσκουν «τοίχο» στα Βαλκάνια.
Οι πατριωτικές τάσεις σε όλες τις ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων προσβλέπουν στις επερχόμενες εξελίξεις και φαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές θα δράσουν μέσα από ένα θρησκευτικο-πολιτικό κίνημα αφύπνισης των λαών της περιοχής που κινδυνεύουν.
Η ορθοδοξία όπως και το 1821, αλλά και σε άλλες περιόδους αποτελεί στο συστατικό εκείνο που θα αναγεννήσει την ανθρώπινη υπόσταση που υποφέρει σήμερα από τα «φθονερά» σχέδια των παγκοσμοιοποιητών.
Την ίδια στιγμή , ο τουρκικός νέο-οθωμανισμός με την πολιτική του ειδικά το τελευταίο χρόνο έχει επιταχύνει αυτές τις «κινήσεις» οι οποίες αποτελούν αντιγραφή της περιόδου 1912-13. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει το δικό της άξονα με Κοσσυφοπέδιο-ΠΓΔΜ και φυσικά στην Αλβανία , και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν …όλοι.
Έτσι , η μόνη ορθή λύση για ολόκληρη την περιοχή μας , είναι ή στενότατη σύσφιξη όλων των σχέσεων των χωρών της περιοχής, ενώ είναι νόμος ότι η οικονομική συμμαχία…… πάντα …φέρνει ταχύτατα και την στρατιωτική. Μας ενώνουν άλλωστε πιο πολλά από ότι μας χωρίζουν με τις χώρες αυτές.
Η επιθετική πολιτική της Άγκυρας επιταχύνει ακόμα πιο πολύ τις εξελίξεις για την δημιουργία του άξονα» Αθήνα-Σόφια-Βελιγράδι και Σκόπια διότι Αλβανοί και Τούρκοι είναι πλέον για τις τρεις χώρες «κοινός εχθρός», άσχετα από κόμματα, ιδεολογίες και σχέσεις με την ΕΕ. η οποία δεν νοιάζεται ουσιαστικά καθόλου για τα Βαλκάνια και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι μην εισέλθουν και άλλοι μετανάστες .
Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από την ορθοδοξία , και την στρατιωτική και συμμαχία αυτών των χωρών εναντίον της τουρκικής «πλημμυρίδας» που απειλεί και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί, αυτήν την ένωση, διότι θα αντιμετωπίσει τρεις χώρες ενωμένες .