Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος μιλάει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της "Ώρας του πρωθυπουργού", Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Εν μέσω θέρους η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με δεδομένη την ελάχιστη δημοσιότητα, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την απόφασή της για το ελληνικό σκέλος του καρτέλ των εργολάβων, του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου της σύγχρονης Ελλάδας. Πρόστιμα 80 εκ. ευρώ σε εταιρείες, που κέρδισαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στην πλάτη του δύσμοιρου Έλληνα.

Μια απόφαση που έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις για όλους μας, με την μικρότερη εξ αυτών να είναι οι πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου. Και ιδίως ο βασικός πρωταγωνιστής, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ του περίφημου κ. Μπόμπολα στην οποία καταλογίστηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο 38 εκ. ευρώ.

Η πρώτη έκπληξη είναι η παραγραφή όλων των αδικημάτων του καρτέλ των εργολάβων για τα έτη 1989-2005, δηλαδή για τα 17 χρόνια της κλοπής Δημοσίου χρήματος. Χάρισμά τους τα κλεμμένα, στην υγεία του χρεοκοπημένου ελληνικού λαού.

Η 2η έκπληξη είναι η διαπίστωση ότι οι διωκτικές αρχές κοιμόντουσαν τον ύπνο του Δικαίου επί δεκαετίες, όταν οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο καρτέλ ήταν 100αδες πρόσωπα, όταν ο Τύπος βοούσε για στημένους διαγωνισμούς, όταν όλοι το ήξεραν και το κατήγγειλαν, οι διωκτικές αρχές, ως ένα μαγικό χέρι να τις εμπόδιζε, πήραν χαμπάρι το θέμα το 2013 από «δημοσιεύματα στον Τύπο». Φαίνεται έως τότε δεν διάβαζαν εφημερίδες…

Η 3η έκπληξη είναι ότι πλέον και η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει στις καλοκαιρινές εκπτώσεις και αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τα πρόστιμα (άνω του 50% σύμφωνα με τις πληροφορίες) σε δυο από τους πρωταγωνιστές του καρτέλ, δυο πρωταγωνιστές που δεν τολμάει να ονομάσει για να διαπιστωθεί το σκάνδαλο. Όπως μας αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή, «έκανε δεκτά τα αιτήματα αδυναμίας πληρωμής και μείωσε το επιβλητέο στις εταιρίες αυτές πρόστιμο, αφού έλαβε υπόψη της για κάθε μία από τις εταιρίες αυτές,
τις οικονομικές καταστάσεις τους των τελευταίων πέντε ετών, τις προβλέψεις για τα έτη 2016-2018, οικονομικούς δείκτες που μετρούν την σταθερότητα, φερεγγυότητα, ρευστότητα και κερδοφορία των εταιριών, το βαθμό εμπιστοσύνης των τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετόχων στην οικονομική τους βιωσιμότητα, καθώς και την ικανότητα των τελευταίων να τις συνδράμουν οικονομικά.»

Διαπιστώνουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο που έχει ονοματεπώνυμο. Όταν η Πολιτεία καταλογίζει ασήκωτα πρόστιμα στους Μικρομεσαίους για μια απλή παράβαση, αδιαφορώντας για την βιωσιμότητα αυτών αι για την ικανότητα των μετόχων τους να συνδράμουν οικονομικά» η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι ο κ. Μπόμπολας δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά στην εταιρεία του και του μείωσε το πρόστιμο κατά 50%. Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Μπόμπολας προσκόμισε όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς στο εξωτερικό για να πείσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την οικονομική του αδυναμία. Αναρωτιόμαστε επίσης αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ακούσει ποτέ της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας επιχείρησης όταν ο βασικός μέτοχος αδυνατεί να την υποστηρίξει. Επειδή είναι δεδομένο ότι το έχει ακούσει, αναρωτιόμαστε γιατί αποφάσισε μόνη της ότι οι εν λόγω κατασκευαστικές δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ίσως με συμμετοχή νέων επενδυτών.

Η 4η έκπληξη είναι η μηδενική αναφορά της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εμπλοκή Πολιτικών προσώπων στην υπόθεση του καρτέλ των εργολάβων. Μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου καλέσαμε τον Υπουργό Οικονομίας να μας προσκομίσει τα έγγραφα που ανευρέθηκαν κατά τους ελέγχους στα γραφεία του καρτέλ των εργολάβων και τα οποία αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι Υπουργός προηγούμενης Κυβέρνησης έδινε τα έργα με στημένους διαγωνισμούς. Δυστυχώς, ως απόδειξη ύπαρξης των ενοχοποιητικών στοιχείων, απάντηση δεν έχουμε λάβει παρότι μεσολάβησαν τρεις μήνες.

Η τελευταία έκπληξη είναι η μηδενική αναφορά στις μελλοντικές συμμετοχές των εταιρειών που τιμωρήθηκαν σε Δημόσιους διαγωνισμούς. Αφού βασικός όρους συμμετοχής σε έναν διαγωνισμού του Δημοσίου, ιδίως όταν αυτός χρηματοδοτείται με Ευρωπαϊκά κεφάλαια, είναι το «καθαρό ποινικό μητρώο» σε θέματα Δικαίου του Ανταγωνισμού, τι περιμένει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να μας ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι με το καρτέλ των εργολάβων και την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Υποδομών σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο;