Λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών για τις μεγάλες και πολυπρόσωπες δίκες επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφαλίζοντας κατάλληλο χώρο. Ήδη οι συνεννοήσεις με το υπουργείο Υγείας βρίσκονται στο τελικό στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο δικαστικό έτος αναμένεται να λειτουργήσει κατάλληλη διαμορφωμένη αίθουσα στο Μαρούσι.

Πρόκειται για συνεδριακό χώρο περίπου 800 θέσεων που βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και είναι ακριβώς δίπλα από το κτήριο της Helexpo επί της λεωφόρου Κηφισίας 39. Το κτήριο αναμένεται να λειτουργήσει ως δικαστική αίθουσα του Εφετείου, αλλά πριν από αυτό απαιτείται η ολοκλήρωση τριών σταδίων: α) το γραφειοκρατικό, προκειμένου να χαρακτηριστεί το κτίριο ως δικαστική αίθουσα, β) η παραχώρηση από το υπουργείο Υγείας και γ) οι τελικές εργασίες διαμόρφωσης.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρώτο και πλέον δύσκολο κομμάτι, αυτό της γραφειοκρατίας. Εδώ και μερικούς μήνες έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας, ενώ άνθρωποι από το Εφετείο έχουν επισκεφτεί τον χώρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθήνας Θόδωρος Κανελλόπουλος έχει δώσει και αυτός την έγκρισή του. Απομένουν ακόμα κάποια έγγραφα από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καθώς οι πιθανές μεταγωγές κρατουμένων δημιουργούν αυτομάτως ανάγκη για τη λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και την τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων.

Στα μείον της συγκεκριμένης αίθουσας αναφέρεται το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά από τη φυσική έδρα του Εφετείου, καθώς και το ότι δεν υπάρχει κοντά σταθμός μετρό ή ΗΣΑΠ που να εξυπηρετεί, ενώ η οδική αρτηρία της Κηφισίας, ειδικά τις πρωινές ώρες, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Η Οδύσσεια της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η ανάγκη για τη δημιουργία μεγάλων κατάλληλων χώρων για τη διεξαγωγή δικών που είναι πολύ σημαντικές, πολυπρόσωπες και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα κορυφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με την δίκη της Χρυσής Αυγής. Σχεδόν 70 κατηγορούμενοι, άλλοι τόσοι και περισσότεροι δικηγόροι, εκατοντάδες μάρτυρες, υποχρεώθηκαν για έναν και πλέον χρόνο να στριμώχνονται στην παντελώς ακατάλληλη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Απαιτήθηκε η αντίδραση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σθεναρή στάση της Πολιτικής Αγωγής και η αποφασιστικότητα του αντιφασιστικού κινήματος για να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο Αθήνας. Αλλά ούτε τότε σταμάτησαν τα προβλήματα, καθώς κάποιες συνεδριάσεις εξακολουθούν μέχρι σήμερα να γίνονται στον Κορυδαλλό με τη διαδικασία να έχει μετατραπεί σ’ ένα διαρκές πηγαινέλα για το σύνολο των παραγόντων της δίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο από τις εννέα δικασίμους που προσδιόρισε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτου, οι έξι θα πραγματοποιηθούν στον Κορυδαλλό.

Χώρος για τη δίκη της Siemens

Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως διευκρίνιζαν ότι δεν είναι απαραίτητο η επίμαχη δίκη να μεταφερθεί στον νέο χώρο της λεωφόρου Κηφισίας. Αυτό που είναι σημαντικό, τόνιζαν, είναι ότι θα υπάρχει ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για να μεταφερθούν άλλες πολυπρόσωπες δίκες όπως π.χ. της Siemens, και να απελευθερωθεί ο χώρος του Εφετείου έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιείται αποκλειστικά εκεί.

Χωρίς μικρόφωνα

Κι ενώ οι άθλιες συνθήκες της αίθουσας του Κορυδαλλού είχε καταγγελθεί με κάθε τρόπο και από κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο, αποτυπώθηκαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις δηλώσεις ευρωβουλευτών της Αριστεράς που έφτασαν στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές έμειναν πραγματικά με ανοιχτό το στόμα με την αίθουσα που ούτε καν τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται ούτε η πρόεδρος, ούτε ο εκάστοτε μάρτυρας, ούτε οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης, σε μία κατά τ’ άλλα δημόσια διαδικασία. Έκπληκτοι επίσης έμειναν από το γεγονός ότι σε μια τέτοιας σπουδαιότητας δίκης δεν τηρούνται μαγνητοφωνημένα πρακτικά.

«Μια τόσο σημαντική δίκη, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, θα έπρεπε να διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας και με απευθείας μετάδοση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες» είχαν δηλώσει στον ρ/σ Στο Κόκκινο οι ευρωβουλευτές Άνχελα Βαλίνα από την «Ενωμένη Αριστερά» της Ισπανίας και Χέλμουτ Σολτς από το Die Linke της Γερμανίας, οι οποίοι εκπροσωπώντας την GUE NGL, παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι «μια καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής θα στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, για ανάληψη ουσιαστικής δράσης από τις κυβερνήσεις».

Πηγή