Περισσότερες από 6.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, με την αξία των ελληνικών επενδύσεων να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ρουμανίας, που συντάχθηκε από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας, εντός του 2016 ιδρύθηκαν 300 νέες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία.

Οι ελληνικές επενδύσεις καλύπτουν ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και είναι ιδιαίτερα ορατές στον τομέα παραγωγής τροφίμων και ποτών, στον τραπεζικό τομέα, χονδρεμπόριο – λιανεμπόριο κ.λπ. Μεταξύ άλλων, στη γειτονική χώρα έχουν επενδύσει η Chipita, η Olympos Dairy, η Υφαντής, η Καραμολέγκος, η Best foods, τα Jumbo, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Σαράντης, η Isomat, η Fatrom, η Atlas Corporation και άλλες ελληνικές εταιρίες.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 4,81% οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Ρουμανία. Το διμερές εμπόριο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα για την Ελλάδα ύψους 135.750.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι εισαγωγές της χώρας μας από τη Ρουμανία κατά περίπου 1/5 αφορούν κυρίως πετρελαιοειδή. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών σε ηλεκτρικές αντιστάσεις, καπνά, κονσέρβες λαχανικών και φρούτων, υποδήματα, κλιματιστικά και παιχνίδια.

Σημαντικό μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών κατέχουν και τα φρούτα, οι εξαγωγές των οποίων παρουσίασαν αύξηση. Συγκεκριμένα, τα εσπεριδοειδή αυξήθηκαν κατά 28,42% το 2016, τα βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κατά 34,88%, οι φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα κ.λπ. κατά 2,78%, οι μπανάνες κατά 32,79%, ενώ τα σταφύλια είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 55,58%.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η Ρουμανία αποτελεί την πρώτη αγορά ελληνικών φρούτων παγκοσμίως με απορρόφηση περίπου 220.000 τόνων. Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 46,58%, κατεγράφη επίσης σε αγγούρια και αγγουράκια νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη, όπως επίσης στα παρασκευασμένα λαχανικά χωρίς ξίδι  κατά 17,34% και με ξίδι κατά 24,78%.

Πηγή