Οι πλούσιες συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι έτοιμες για… μετακόμιση! Ενα βήμα πιο κοντά στην οριστική μετοίκηση των συλλογών της από το ιστορικό Βαλλιάνειο Κτίριο της οδού Πανεπιστημίου στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» βρίσκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, μια και την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε το τιτάνιο έργο επεξεργασίας των τίτλων της.

Οπως ανακοίνωσε ο πολιτιστικός οργανισμός, το ιδιαίτερα σύνθετο αυτό έργο, διάρκειας 11 μηνών, περιλάμβανε την τοποθέτηση ειδικών ετικετών ραδιοσήμανσης (ένα σύστημα το οποίο είναι γνωστό ως RFID) αλλά και την ταυτοποίηση των 750.000 τεκμηρίων της στον βιβλιοθηκονομικό κατάλογο. Σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση οι εργαζόμενοι έλεγξαν ένα προς ένα τα βιβλία προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία κάθε βιβλίου συμπίπτουν με τις καταγραφές του καταλόγου. Η ανάδοχος εταιρία για το έργο αυτό ήταν η UniSystems, ενώ ο αποκλειστικός δωρητής της προετοιμασίας των συλλογών για τη μετεγκατάσταση ήταν το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Οπως πάντως υποστηρίζουν οι άνθρωποι του πολιτιστικού οργανισμού, η μεταφορά των συλλογών αλλά και του λοιπού εξοπλισμού από το Βαλλιάνειο Κτίριο και τον Βοτανικό θα γίνει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέσα στο προσεχές φθινόπωρο. Για τον σκοπό αυτό πριν από λίγες εβδομάδες διακηρύχθηκε και ο σχετικός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάθεση υπηρεσίας που θα αναλάβει αυτό το γιγάντιο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος και έχει προϋπολογισμό συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Τον περασμένο Ιούνιο πάντως έγινε και η πρώτη πιλοτική μεταφορά 10.000 βιβλίων της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Μέσω αυτής της διαδικασίας οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη ένα πολύμηνο σχέδιο, καταγράφοντας έτσι όλες τις λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση των προδιαγραφών εν όψει της μεγάλης μετακόμισης.

Τι θα απογίνει όμως το εμβληματικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου; Το οικοδόμημα αναμένεται να φιλοξενήσει ξανά μέρος των συλλογών και να επαναλειτουργήσει ως αναγνωστήριο, εκθεσιακός – συνεδριακός χώρος και πύλη ενημέρωσης για τις υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο κέντρο της πόλης.

Κατά τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δρα Φίλιππο Τσιμπόγλου, «το Βαλλιάνειο παραμένει ζωντανό κομμάτι της Βιβλιοθήκης. Είναι η ιστορία της. Δεν θα γίνει ποτέ ένας μουσειακός χώρος, ένα άδειο κέλυφος, θα είναι ζωντανό, λειτουργικό και θα ξαναπάρει την αίγλη του».

Πηγή