Πώς έβλεπαν οι σύμβουλοι του (νυν προέδρου της Γαλλίας) Εμανουέλ Μακρόν τις εκλογές του 2015 και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από τα υποκλαπέντα e-mails τους από τα WikiLeaks
Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο
Τα WikiLeaks προκάλεσαν για ακόμα μια φορά μεγάλη αναστάτωση και πολλές συζητήσεις, αυτή τη φορά στη Γαλλία, δημοσιεύοντας προ ημερών περισσότερα από 20.000 e-mails, τα οποία κατάφεραν να υποκλέψουν από την προεκλογική καμπάνια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των WikiLeaks, ο οργανισμός του Τζούλιαν Ασάντζ «δημοσιεύει ένα αρχείο, με ευρετήριο, 21.075 e-mails που συσχετίζονται με τη γαλλική προεδρική καμπάνια του Εμανουέλ Μακρόν. Τα e-mails εκτείνονται χρονικά από τις 20 Μαρτίου 2009 έως τις 24 Απριλίου 2017».
Το επιτελείο του Μακρόν παραδέχθηκε πως έγινε στόχος μιας «μαζικής και συντονισμένης» επιχείρησης χάκερ.
Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς είναι ότι αρκετά από τα e-mails αυτά έχουν αναφορές στον Τσίπρα, στις εκλογές και στη διαγραφή του ελληνικού χρέους! Θυμίζουμε ότι, βάσει των διηγήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μακρόν ως υπουργός Οικονομίας έπαιξε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της το καλοκαίρι του 2015 και προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε.
Δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου ο Πιερ Περσόν, στενός σύμβουλος τότε του Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε e-mail σε τρεις, επίσης στενούς, συνεργάτες του, τονίζοντας ότι ο Μακρόν «είναι ο μόνος πολιτικός που είχε προβολή τις τελευταίες ώρες πάνω σε αυτό το θέμα (σ.σ.: της Ελλάδας). Επισκίασε πλήρως τον Σαπέν (σ.σ.: τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας)». Η αναφορά του Περσόν συνοδευόταν από τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Μακρόν υποστηρίζοντας την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αντιδρώντας στις αντίθετες δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.
Αρκετό καιρό νωρίτερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Σεπτεμβρίου 2015, ο νεαρός Στεφάν Σεζουρνέ, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μακρόν, στέλνει ένα e-mail στους υπολοίπους της ομάδας Μακρόν, με τίτλο «Αποτελέσματα και
ανάλυση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ».
Ιδού λοιπόν πώς είδαν στο επιτελείο του σημερινού προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας τη δεύτερη εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο λίγες ώρες αφότου είχαν κλείσει οι κάλπες: «Οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως την ψαλίδα ανάμεσά τους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν τις δύο παρατάξεις στήθος με στήθος, με ένα μικρό προβάδισμα (κατά μέσο όρο 1 με 2 μονάδες) του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως υπήρξε, όπως και στις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, μια υποτίμηση του κυβερνώντος κόμματος. Για τους Τόρις, γιατί οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν την τοπική υποστήριξη στους συντηρητικούς υποψηφίους, για τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η προσωπική πίστη στον Τσίπρα φαίνεται πως δεν εκτιμήθηκε σωστά.
Τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον Μεϊμαράκη (Ν.Δ.) και τον Τσίπρα βοήθησαν επίσης στην πόλωση των ψηφοφόρων και έδωσαν προβάδισμα στον δεύτερο». Αυτά αναφέρει ο Σεζουρνέ στην αρχή του e-mail και στη συνέχεια εκφράζει την ανακούφισή του για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε άλλα e-mails μεταξύ μελών του ευρύτερου επιτελείου Μακρόν, πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εκφράζεται έντονη ανησυχία για την αύξηση της επιρροής της Χρυσής Αυγής.
«Συνολικά τα αποτελέσματα είναι πολύ κοντά σε εκείνα του τέλους Ιανουαρίου, μαζί με την αποχή (περίπου 40%). Ευτυχώς και, όπως είχε προβλεφθεί, η Χρυσή Αυγή δεν έκανε την ‟“έκρηξη” και είναι λίγο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, που ανέβηκε λίγο. Οι ‟“αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίχθηκαν από τον Βαρουφάκη θα πάρουν μεταξύ 2,5% και 3,5% και δεν είναι σίγουρο ότι θα εκλεγούν (σ.σ.: εννοεί αν θα μπουν στη Βουλή» γράφει ο Σεζουρνέ το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2015.
Το συμπέρασμα
Το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα για τον Ελληνα πρωθυπουργό που μεταδίδει στο επιτελείο Μακρόν είναι το εξής: «Ο Τσίπρας μέσα σε έξι μήνες εξαφάνισε τη Ριζοσπαστική Αριστερά, διατήρησε το προβάδισμά του (αρκετά συμπαγές) απέναντι στη Δεξιά, χωρίς να ανοίξει τον δρόμο στην Ακρα Δεξιά. Εφόσον υπάρχει άλλος ορίζοντας από την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, θα μετατραπεί πιθανώς σε έναν επιτυχημένο σοσιαλδημοκράτη»!
Κλείνοντας την ανάλυσή του, ο σύμβουλος του Μακρόν προτείνει την ακόλουθη αντιμετώπιση από πλευράς Γαλλίας της ελληνικής κυβέρνησης: «Επαγρύπνηση στην εφαρμογή του προγράμματος, αυξημένη στήριξη στις επενδύσεις και καθαρό άνοιγμα του ζητήματος του χρέους».