Η ελληνική φυλή δεν έχει γράψει έπη. Είναι το έπος. Η ελευθερία δεν απονέμεται με κλάψες και προφάσεις. Κατακτιέται με το σπαθί

Για να γίνει η οπισθοχώρηση σωστά, έπρεπε να φύγουν οι πρώτοι από τη μέση, να κρατάμε οι υπόλοιποι από τα πλάγια και σιγά σιγά, ένας ένας, να φεύγουμε, μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι. Διέταξα οπισθοχώρηση, αλλά δεν έφευγε κανείς. Είχαμε δεθεί μεταξύ μας. Και ήξεραν οι μεσαίοι που έπρεπε να φύγουν πρώτοι, ότι οι τελευταίοι θα σκοτωθούν. Φώναξα, έβρισα. Δεν έφευγαν. Κάποια στιγμή κάποιος ξεκίνησε.

Οι περισσότεροι από εμάς φονεύθηκαν κατά την απαγκίστρωση… Ορθιο μέσα στο όρυγμα είδα τον Δημήτρη Λούρμπα (σ.σ.: ο δεκανέας Δημήτρης Λούρμπας είναι έως σήμερα αγνοούμενος) να βάλλει δεξιά και αριστερά του. Του φωνάζω: – Δημήτρη, δεν υπάρχει άλλος, είμαι ο τελευταίος, φεύγουμε. – Εγώ δεν φεύγω. Φύγε εσύ, Σάκη, μου απάντησε. Είχε μαζέψει 3-4 όπλα που πήρε από νεκρούς ή τραυματίες και τα τοποθέτησε γύρω από το όρυγμα. Στεκόταν όρθιος και πυροβολούσε, πότε με το ένα και πότε με το άλλο».
Κωνσταντίνου Αλεξ. Δημητριάδη, «Αυτοί που τίμησαν την στολή τους – 1974», Αθήνα: 2017, εκδόσεις Πελασγός, σελ. 165

Η ελληνική φυλή δεν έχει γράψει έπη. Είναι το έπος. Ενα μεγάλο, ατέλειωτο έπος, με στίχους που μακραίνουν προς τα πίσω, μέχρι εκεί που χάνεται ο ορίζοντας, και λέξεις που ταξιδεύουν στο μέλλον, μέχρι τις εσχατιές της πλάσης – εκεί που καταρρέουν οι διαστάσεις και το κενό καταπίνει γαλαξίες. Την υπόθεση τούτου του έπους τη συντάξαμε εμείς οι Ελληνες με ατσάλι, φωτιά, αίμα, φαντασία, συναίσθημα, τάξη, αρμονία, θεία θέληση και άκαμπτη βούληση ευάριθμων, εκλεκτών θνητών πολεμιστών που εξαστερίστηκαν σε μάχες για το έθνος. Πατέρας της έμπνευσης του έπους μας, ο πόλεμος και μητέρα η πατρίδα. Αυτή είναι η Ελλάδα. Τίποτε άλλο δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και δεν πρέπει να είναι.

Στο απόσπασμα που παρατέθηκε στην αρχή του κειμένου ο λοχίας ΜΧ Διονύσης Πλέσσας περιγράφει πώς χάθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, αρειμάνιος πρόμαχος, ο Δημήτρης Λούρμπας. Την ώρα που ο προαιώνιος εχθρός, οι μαχαιροβγάλτες Τούρκοι, προέλαυναν, εκείνος διάλεξε να μη φύγει· να γίνει το άψυχο κορμί του ανάχωμα της βαρβαρότητας και λίπασμα αρετής για τις νέες γενιές.

Αυτό το βιβλίο του ερευνητή Κωνσταντίνου Δημητριάδη δεν είναι ένα από τα πολλά που κυκλοφορούν για να ξεμείνει σε ράφι βιβλιοθήκης. Στα σχολεία θα έπρεπε να διανεμηθεί. Για να διαβάσουν οι μαθητές, να πυρποληθούν οι συνειδήσεις τους και να θελήσουν να εφορμήσουν σαν πάνθηρες στη ζωή, να υπερασπιστούν την Ελλάδα, να απονείμουν δικαιοσύνη, όπως όλοι ξέρουμε πώς πρέπει να απονεμηθεί, και να αποκαταστήσουν την τάξη στην περιοχή μας και στον κόσμο όλο. Το έργο του κ. Δημητριάδη είναι μια κατάθεση ιστορικής αλήθειας και μια πολύτιμη προσθήκη στην πινακοθήκη των ηρώων του γένους μας. Αποτελεί φόρο τιμής σ’ εκείνους που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο μας, που ποτέ δεν πρόκειται να βρεθεί μακράν της καρδιάς των αληθινών Ελλήνων.
Η ελευθερία δεν απονέμεται με κλάψες, προφάσεις και προσχήματα. Κατακτιέται με το σπαθί. Κι αυτό το βιβλίο για κείνους τους λίγους διαλεχτούς που ξεθηκάρωσαν μιλάει.

Μνημονευόμενοι εκ μητροπολιτικής Ελλάδος στρατιωτικοί*
Κύπρος 1974 Εθνική Φρουρά – ΕΛΔΥΚ
ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λγός ΚΔ – 33 ΜΚ (αγνοούμενος)
ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Λγός ΜΧ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ανχης ΠΒ – 173 ΜΑ/ΤΟ (πεσών)
ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Ανχης ΠΒ – 181 ΜΠΠ (πεσών)
ΤΣΟΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Υπχος – ΝΔ Κερύνειας (πεσών – η σορός του δεν βρέθηκε)
ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ανχης ΠΖ – Ι ΑΤΔ (πεσών)
ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ανθλγός ΠΖ – 256 ΤΠ (πεσών – η σορός δεν αποδόθηκε)
ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Ανχης ΠΖ – 251 ΤΠ (αγνοούμενος)
ΤΣΙΑΚΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Τχης ΠΖ ΙΙΙ ΑΤΔ (αγνοούμενος)
ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τχης ΚΔ – 33 ΜΚ (πεσών – η σορός δεν αποδόθηκε)
ΤΣΙΩΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Υπλγός ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (θανάσιμα τραυματισθείς – πεσών)
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Αλχίας ΤΘ – 23 ΕΜΑ (πεσών)
ΦΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ανχης ΠΖ Δκτής 321 ΤΕ (πεσών)
ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Λγός ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
ΧΩΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛ. Τχης ΚΔ – 31 ΜΚ / ΡΟΚΚΑΣ ΘΕΟΔ. Λγός ΚΔ – 32 ΜΚ (πεσόντες)
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Υπλγός ΠΖ – 281 ΤΠ (αγνοούμενος)
ΜΠΟΥΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ανχης ΠΖ – 286 ΜΤΠ (θανάσιμα τραυματισθείς – πεσών)
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ανθλγός ΠΖ – 399 ΤΠ (αγνοούμενος)
ΧΑΤΖΗΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΑΝΑ-ΣΤΑΣΙΟΣ Λγός ΠΖ – 226 ΤΠ (αγνοούμενος)
ΚΕΝΤΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ανθστής ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος)
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ανθστής ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (πεσών – προσφάτως ταυτοποιηθείς με τη μέθοδο του DNA)
ΚΟΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Αλχίας ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος)
ΣΙΜΙΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Στρτης ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Στρτης ΕΜ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
ΛΟΥΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δκνέας ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος)

*Η επιλογή έγινε με αποκλειστική ευθύνη του συγγραφέα

Παναγιώτης Λιάκος

 

πηγή: δημοκρατία