Οι αριθμοί «ζαλίζουν». Σχεδόν 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, συνολικού βάρους 3.500 τόνων, είναι το ετήσιο «αποτύπωμα» των Ελλήνων καπνιστών στο περιβάλλον. Πολλά από τα αποτσίγαρα καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την και δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια αλλά και ανθρώπους. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς των ακτών παγκοσμίως είναι αποτσίγαρα. Αλλωστε πόσοι από εμάς δεν έχουν πασχίσει να βρουν σημείο στην παραλία για να απλώσουν την πετσέτα, το οποίο να μην αποτελεί «το μνημείο του καπνιστή»; Και πόσοι δεν έχουν δει –με φρίκη– παιδιά που παίζουν με την άμμο να αγγίζουν αποτσίγαρα;
Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες κορυφώνονται οι θερινές διακοπές των περισσότερων Ελλήνων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει έκκληση στους καπνιστές να κάνουν… διακοπές και από το κάπνισμα όσο βρίσκονται στην παραλία. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον ας μη σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρά τους στην άμμο. Οπως τονίζει η Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν αυτά –ιδίως για τα μικρά παιδιά–, αποτελούν και μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού από το φίλτρο, αλλά και διάχυσης τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.
«Φίλοι καπνιστές, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κάπνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να τοποθετείτε τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο-τασάκι ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και πετάξτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων», τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να πληροφορήσουν τους πολίτες, οργανώνοντας ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.
Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μεταξύ των χωρών όπου το δικαίωμα του πολίτη σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό δεν γίνεται σεβαστό, ούτε καν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος παραμένει επί χρόνια ανεφάρμοστος. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι Ελληνες, αν και έχουν πέσει από το «βάθρο» με τους πιο θεριακλήδες της Ευρώπης, συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα. Το 27,3% των Ελλήνων δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, και το 5,2% περιστασιακοί, ενώ στις «κρίσιμες» για την εγκαθίδρυση της καπνιστικής συνήθειας ηλικίες από 15 έως 24 ετών, καθημερινά δηλώνει ότι καπνίζει το 18,5% και περιστασιακά το 7,1%. Από την άλλη όμως πλευρά, το 79% των Ελλήνων που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης υποχρεώνονται να εισπνεύσουν τον καπνό των άλλων. Το 79% των Ελλήνων δηλώνει ότι αισθάνεται θυμό που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και το 78% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ