Η HOPEgenesis στηρίζει γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες  σε 24 απομακρυσμένες περιοχές

Ρεπορτάζ Ρίτα Μελά

Μ ε παιδικές φωνούλες και γέλια έχει σκοπό να ζωντανέψει 24 απομακρυσμένα νησιά και απομονωμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας που πλήττονται από την υπογεννητικότητα η φιλόδοξη και πρωτότυπη πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης HOPEgenesis.
Η ελληνική οργάνωση, που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ιατρικής, μέσα από το πρόγραμμα #FILOS2017 ουσιαστικά στηρίζει οικονομικά τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή θέλουν να γίνουν μητέρες και είναι μόνιμοι κάτοικοι μικρών νησιών και απομονωμένων ηπειρωτικών περιοχών της χώρας.

Το πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, καλύπτει πλήρως τις ιατρικές ανάγκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τον τοκετό, με απώτερο σκοπό να διατηρηθεί, να αναβιώσει και σταδιακά να αυξηθεί ο ελληνικός πληθυσμός στις ακριτικές περιοχές. Το πρόγραμμα #FILOS2017 είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες που θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια, με μια απλή εγγραφή τους στην ιστοσελίδα www.hopegenesis.org.

Ηδη το έργο της HOPEgenesis έχει συμβάλει σε δύο «θαύματα». Το πρώτο μωρό γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2016 και μεγαλώνει στο ακριτικό νησί Θύμαινα και το δεύτερο μωρό γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017 και μένει στους Φούρνους.

Και στα δύο αυτά νησιά το 2015 δεν είχε καταγράφει καμία γέννηση. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί τα ακόλουθα 24 νησιά: Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνος, Κάσος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Οινούσσες, Σίκινος, Σκόπελος, Σκύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμος.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο, αφού παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο στις γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσίασε μείωση της τάξεως του 0,6%.
Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 92.984 γεννήσεις και 121.785 θάνατοι, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 28.801 άτομα. Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει στην πτώση του πληθυσμού των Ελλήνων από 10.000.000 που είναι σήμερα σε 6.000.000 το 2050.

 

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr