Στη Θεσσαλονίκη και στην προσεχή ∆ιεθνή Εκθεση επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επικοινωνιακών επιτελείων του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Βλέπετε, η παρουσία τους στη συµπρωτεύουσα το δεύτερο και το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεµβρίου, αντίστοιχα, θα αποτελέσει, κατά κοινή οµολογία, ένα ιδιαίτερα ισχυρό crash test για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της κρίσιµης πολιτικής περιόδου που έρχεται σε ό,τι αφορά τόσο το µέτωπο της οικονοµίας όσο και τα ζητήµατα που άπτονται της ∆ικαιοσύνης, όπως το Καµµένος-gate και η διαρκής κόντρα κυβέρνησης-δικαστών.
Από τη µια, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στηρίξει την επιχειρηµατολογία του γύρω από τον άξονα της σταδιακής εξόδου από την κρίση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στη βαριά φορολογία που πνίγει κάθε ελπίδα οικονοµικής ανάκαµψης, στα σκάνδαλα που έχουν πλήξει το προφίλ και τη συνοχή της κυβέρνησης, µε πρωταγωνιστές αφενός τον υπουργό Εθνικής Αµυνας και αφετέρου τον Γιάνη Βαρουφάκη, στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και στην ανεπάρκεια που παρατηρείται όσον αφορά την οµαλή λειτουργία των θεσµών.
Παράλληλα, ως είθισται για τον εκάστοτε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη ∆ΕΘ, θα επιδιώξει να αναδείξει και το θετικό του µήνυµα για την πορεία της χώρας µε έµφαση (όπως και πέρυσι) στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και τον τερµατισµό της ύφεσης.
Με αφήγημα για έξοδο από τα Μνημόνια
Τα κεφάλια µέσα… Από τη ∆ευτέρα το πρωί η δύσκολη και σκληρή πραγµατικότητα για την κυβέρνηση επανέρχεται, καθώς το επόµενο διάστηµα αναµένεται να βρεθεί αντιµέτωπη µε τους πολίτες που αντιδρούν στα νέα µέτρα και στη σκληρή φορολογία, αλλά και µε τους εκπρόσωπους των θεσµών που θα φτάσουν στην Αθήνα προκειµένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για το κλείσιµο της τρίτης αξιολόγησης, αναφέρει στο ρεπορτάζ της για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η Ελένη Καλογεροπούλου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προετοιµάσει το νέο αφήγηµα µε το οποίο θα πάει στη Θεσσαλονίκη στις 9-10 Σεπτεµβρίου και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα στηριχθεί στη λογική ότι «τα Μνημόνια τελειώνουν, η Ελλάδα γυριζει σελίδα», στην πρόβλεψη ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, του χρόνου τον Σεπτέμβριο η χώρα θα έχει βγει από την επιτροπεία και στο γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν πια να εμπιστεύονται την Ελλάδα, ενώ θα δώσει έμφαση και στις αναπτυξιακές κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη μείωση της ανεργίας.
Έτσι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα σημειώματά τους, μέσα στα οποία θα περιλαμβάνονται και το έργο που έχει υλοποιηθεί και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, αλλά και τα νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αναφορές αυτές θα περιλαμβάνονται προτάσεις για εξοικονόμηση πόρων ή ακόμα και για παροχές στο πλαίσιο του δυνατού και των επιταγών που ορίζουν οι εταίροι.
Και αυτό γιατί στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της χώρας ο πρωθυπουργός θέλει να εξαγγείλει παροχές οι οποίες θα συνδέονται µε τα πλεονάσµατα που αναµένονται στο τέλος του χρόνου, καθώς κανείς δεν ξεχνά ότι η επόµενη χρονιά µπορεί να είναι και εκλογική.
Ικανοποίηση
Οι συνεργάτες του αναφέρονται, µάλιστα, µε ικανοποίηση στην καταβολή του περσινού επιδόµατος στους χαµηλοσυνταξιούχους, επιθυµώντας µε ανάλογες ενέργειες η κυβέρνηση να σηµατοδοτήσει τη σταδιακή απαγκίστρωσή της από τα Μνηµόνια και τα µέτρα που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην πολιτική της. Στην οµιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται να αναφερθεί και στο νέο παραγωγικό µοντέλο της χώρας, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, ενώ θα κάνει και απολογισμό για όσα έχουν γίνει τη διετία που βρίσκονται στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Από το βήμα της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ απαντώντας συνολικά σε όλες τις βολές τις «γαλάζιας» παράταξης και βάζοντας τα διλήμματα της επόμενης ημέρας.
Εν τω µεταξύ, µε δεδοµένο ότι στις 7-8 Σεπτεµβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Εµανουέλ Μακρόν, υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου οι δύο άνδρες να πάνε µαζί στη Θεσσαλονίκη. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα έστελνε ένα σαφέστατο πολιτικό µήνυµα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έπαιρνε λίγη από τη λάµψη του νεοεκλεγέντος Γάλλου προέδρου. Μετά τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός έχει βάλει πλώρη για την Κρήτη, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία, καθώς πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεµβρίου. Αυτό και µόνο δείχνει τη σηµασία που δίνει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό µέτωπο.
Μπροστάρης για την ανάπτυξη
Το χαρτί του µελλοντικού πρωθυπουργού, που µπορεί να εγγυηθεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας µετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράµµατος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018, θα παίξει δυνατά, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η Χριστίνα Κοραή.
Το στοίχηµά του είναι να πείσει τους δανειστές ότι µόνο µια δική του κυβέρνηση έχει την αξιοπιστία και την πολιτική βούληση να γυρίσει νέα σελίδα στη χώρα. Οτι σε εκείνον πρέπει να δώσουν το διαβατήριο εξόδου της χώρας από το Μνηµόνιο. «Η Ελλάδα δεν µπορεί να προχωρήσει κάνοντας απλώς µε το στανιό µερικά πράγµατα που υπαγορεύονται από την τρόικα», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αντιπρόεδρος της Ν.∆., Κωστής Χατζηδάκης. «Η χαμένη εμπιστοσύνη θα επιστρέψει μόνο αν εκπλήξουμε ευχάριστα αγορές και επενδυτές» συνέχισε.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν είναι μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και διώχνει τους επενδυτές. Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης ημέρας και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Στην ∆ΕΘ, ενώπιον των παραγωγικών τάξεων αλλά και πολλών πρεσβευτών της Ε.Ε. και άλλων χωρών, θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τις µεταρρυθµίσεις και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη και συντονιστής της Κ.Ο. της Ν.∆., Μιχάλης Μπεκίρης, έχει ζητήσει από τους τοµεάρχες να του καταθέσουν εισηγήσεις εν όψει της ∆ΕΘ. Η Πειραιώς υποστηρίζει ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση του κυβερνητικού προγράµµατος. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται µε λόγια, έρχεται µε έργα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.∆. πρόσφατα στην Καβάλα. «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει µέσα από ένα µεγάλο πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων, αλλά, πρωτίστως, θα έρθει κινητοποιώντας τις δυνάµεις του ιδιωτικού τοµέα, τις εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απενοχοποιήσουµε την επιχειρηµατικότητα στη χώρα. Και πρέπει να σταµατήσουµε να τιµωρούµε την επιχειρηµατική επιτυχία. Και αυτό, δυστυχώς, συµβαίνει σήµερα σε όλες τις εκφάνσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα Καµµένου».
Αναπτυξιακό σοκ
Η Ν.∆. θέτει -όπως θα διαµηνύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκηως προτεραιότητα την προέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ κατά την επόµενη πενταετία. Στους στόχους της Ν.∆. θα τονιστούν και τα εξής:
-Εφαρµογή ενός εµπροσθοβαρούς συστήµατος µεταρρυθµίσεων.
-∆έσµευση για αύξηση των αποσβέσεων -στις νέες επενδύσεις- παγίων σε ποσοστό έως 200%. Αυτό σηµαίνει ότι οι επιχειρήσεις που πραγµατοποιούν παραγωγικές επενδύσεις µπορούν να δουν έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημά τους στο διπλάσιο των επενδυτικών δαπανών. Δεν θα υπάρχει κόστος για το Δημόσιο, αφού το μέτρο θα ενεργοποιείται εφόσον ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι επενδύσεις. Επίσης δημιουργείται επιπλέον εισόδημα.
– Φορολογικά κίνητρα για δηµιουργία θέσεων εργασίας, µε µείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον κατά 2 ποσοστιαίες µονάδες όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζοµένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας από 10% και πάνω.
-Εκσυγχρονισµός και απλοποίηση του πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ν. 4262/2014, που µείωνε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες κατά 60% και προέβλεπε ηλεκτρονική προώθησή τους αυθηµερόν.
-Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταµείου Κεφαλαιακών Συµµετοχών, που παραµένει εδώ και δυόµισι χρόνια ανενεργό.
-Υλοποίηση του σχεδίου που προετοίµασε ο διεθνούς κύρους οργανισµός ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτοµίας στην Ελλάδα, µε παρεµβάσεις, µεταξύ άλλων, για τη χρηµατοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, ενίσχυση δοµών στήριξης της νεοφυούς επιχειρηµα τικότητας κ.ά.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/crash-test-alexi-ke-kiriakou-sti-deth