Προ των πυλών καινούργιο νομοσχέδιο για τον πολύπαθο κλάδο των αερομεταφορών
Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο πολύπαθος κλάδος των υδροπλάνων παρά την κυβερνητική ολιγωρία και αναβλητικότητα και πλέον αναμένεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών το Σεπτέμβριο, ως ορόσημο για την έναρξη μιας νέας εποχής… που πολύ άργησε.
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
Λονδρέζικα, ελβετικά και κινεζικά fund είναι σε επαφές με τις εταιρείες του κλάδου, για να μπουν στην αγορά των υδροπλάνων, και αναμένουν το εναρκτήριο λάκτισμα, το νόμο που ορίσει ξανά πώς θα γίνονται οι αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι πρώτες πτήσεις να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2018.
Το στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί είναι ο χρόνος. Να προχωρήσουν παράλληλα οι διαγωνισμοί για τις εταιρείες αναδόχους με τις διαδικασίες αδειοδότητης από τα λιμενικά ταμεία, ώστε, την άνοιξη να είναι έτοιμα και κάποια υδατοδρόμια και να έχουν επιλεγεί και οι εταιρείες που θα τα διαχειριστούν.
Σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα και για να ξεκινήσουν οι πτήσεις χρειάζεται να αδειοδοτηθούν τουλάχιστον άλλα τέσσερα ώστε να δημιουργηθεί ένα πρώτο δίκτυο εφτά υδατοδρομίων. Στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο, να έχει γίνει η αδειοδότηση επιπλέον τεσσάρων υδατοδρομίων σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλλονιά και Ιθάκη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο νέος νόμος προβλέπει παράλληλες διαδικασίες αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας, δηλαδή, μπορεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία αδειοδότησης να τρέχει ο διαγωνισμός για να επιλεγεί ο διαχειριστής. Αν έχει επιλεγεί ως την άνοιξη του 2018 και υπάρχουν τα πρώτα επτά αδειοδοτημένα υδατοδρόμια μπορούμε να έχουμε τις πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στο Ιόνιο από την άνοιξη του 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Γκόβα, επικεφαλής στην «Ελληνικά Υδατοδρόμια», «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από κινεζικα, ελβετικά και λονδρέζικα fund που πιστεύουν στις μεγάλες προοπτικές των υδροπλάνων στην Ελλάδα, λόγω της πορείας του τουρισμού. Την ίδια στιγμή οι ιαπωνικές MITSUI και SETUCHI διαπραγματεύονται για την απόκτηση του 48% στο μέτοχό μας την K2smartjet».
«‘Ολοι όμως περιμένουν, να πετύχει αυτή τη φορά η ίδρυση υδατοδρομίων και η επιλογή διαχειριστών για να ξεκινήσει η λειτουργία αυτής της αγοράς. Εκτιμώ, ότι από τη στιγμή που θα πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κορυφωθεί, αφού πια θα υπάρχουν απτές αποδείξεις για τη δυναμική της. Μετά το Ιόνιο, σημαντικό δίκτυο υδατοδρομίων που μπορεί να αναπτυχθεί είναι στην Κρήτη, συνδέοντάς τη με την Καλαμάτα και τα Δωδεκάνησα.»
Στον προγραμματισμό της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι και η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων σε Ερείκουσα, Οθωνούς, Ρέθυμνο, Λαύριο, Ηράκλειο, Χερσόνησο, Χανιά, λίμνη Βεγορίτιδα, Αγ. Μαρίνα – Ραφήνα, Σίφνο, Πόρο, Ιο, Κατάκολο, Σύρο, Αγία Γαλήνη, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Νάξο, Αμοργό, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Χάλκη, Πύλο, Καβάλα και Λουτράκι.
Τέσσερα χρόνια καθυστερήσεις
Το σχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων που θα συνέδεαν μικρά και μεγάλα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα έρχεται από το παρελθόν.
Εχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τον Απρίλιο του 2013, οπότε δημοσιεύθηκε ο Ν.4146 για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις που προέβλεπε την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τα υδροπλάνα.
Μέχρι σήμερα, η ελληνική πολιτεία έχει αδειοδοτήσει μόλις τρία υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, ενώ, σύμφωνα με εξαγγελίες του Δεκεμβρίου 2015, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα έπρεπε να είχαν αδειοδοτηθεί 10 ή 12 υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα…
Η ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 4146 του 2013, ήρθε μια δεκαετία περίπου αργότερα από την προηγούμενη, υπονομευμένη επίσης “προσπάθεια” πτήσης των Υδροπλάνων και τώρα, αναμένεται η τρίτη προσπάθεια με την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου που εισήγαγε στις 5/Αυγούστου /2016 ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων κος Σπίρτζης.
Πέρασαν 12 μήνες από την κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου για τα Υδατοδρόμια, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 και από τότε αναμένεται η ψήφιση του από την ολομέλεια της Βουλής. Το Δεκέμβριο του 2016, το υπουργείο Υποδομών διέρρεε ότι αρχές της χρονιάς θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ελληνικά υδατοδρόμια που θα ξεκλειδώσει τις πτήσεις με υδροπλάνα και λίγο μετά, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός εξήγγειλε, στις 28 Ιανουαρίου ότι το καινούργιο νομικό πλαίσιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, ενδεχομένως, μέσα στον Φεβρουάριο…
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και αλλαγές όλους τους προηγούμενους μήνες, και τώρα, ο νέος νόμος , λέγεται, ότι είναι έτοιμος και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο για να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να πετάξουν, στην καλύτερη περίπτωση το Μάιο του 2018.
Τι αλλάζει ο νόμος
Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος ανασχεδιάζει τη δημιουργία υδατοδρομίων, αφού πλέον όλα τα υδατοδρόμια θα είναι δημόσια, κάτι που δημιουργεί απαιτήσεις αποζημιώσεων από την Hellenic Seaplanes που επέλεξε εδώ και χρόνια να επενδύσει σε υδατοδρόμια.
Ταυτόχρονα, αν οι κατασκευές των υδατοδρομίων επιλέγεται να εκτελεστούν από το Δημόσιο, τότε θα πρέπει να αναληφθεί κρατική πρωτοβουλία για την εξασφάλιση συνολικής χρηματοδότησης ενός εκτεταμένου δικτύου υδατοδρομίων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, κάτι που δυσκολεύει την υλοποίηση του σχεδίου.
Ωστόσο η απόφαση να είναι αποκλειστικά δημόσια υδατοδρόμια όπως προβλέπει ο νέος νόμος, δημιουργεί νέα παράλογα ….όπως ότι δεν θα επιτρέπεται δηλαδή να πετούν υδροπλάνα από ιδιωτικές μαρίνες αλλά και από τα μεγάλα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά που είναι ιδιωτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος νόμος προβλέπει δύο άδειες, μια άδεια ίδρυσης και μια άδεια λειτουργίας για κάθε υδατοδρόμιο και αποκλείει την ιδιωτική πρωτοβουλία από τη δημιουργία υδατοδρομίων, παρέχει όμως ορισμένες διευκολύνσεις στην εταιρεία που έχει ήδη υποβάλει φακέλους στο όνομα ιδιώτη. Διαχωρίζοντας τις έννοιες της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου και της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου, δίνει τη δυνατότητα στον ιδιωτικό φορέα να αιτηθεί άδειας λειτουργίας. Για τις άδειες ίδρυσης που έχουν ήδη υποβληθεί στο όνομα ιδιώτη παρέχει τη δυνατότητα υποβολής εκ νέου αίτησης στο όνομα δημόσιου φορέα (συνήθως πρόκειται για το Λιμενικό Ταμείο) χωρίς όμως οι επιμέρους εγκρίσεις, όπως οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων να πρέπει να εκδοθούν ξανά.
Οσο για όσους, δηλαδή η HellenicSeaplanes, είχαν προχωρήσει στην αδειοοδότηση ιδιωτικών υδατοδρομίων, προβλέπεται, κατά πληροφορίες, αποζημίωση για δαπάνες που έχουν υλοποιήσει ιδιώτες για μελέτες ίδρυσης υδατοδρομίων και η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση της τάξης του 1 εκ. Ευρώ.
Πηγή: http://www.fpress.gr/