Τρίτη αξιολόγηση, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και ισορροπίες εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός εν όψει του «θερμού» πολιτικά φθινοπώρου

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Με το τέλος των ολιγοήμερων διακοπών -οι οποίες συνοδεύτηκαν πάντως και από ορισμένες «αερομαχίες» με αφορμή το θέμα των πυρκαγιών- επανέρχεται από αύριο σταδιακά σε φυσιολογικό ρυθμό και η πολιτική ζωή, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία προετοιμάζεται για το νέο κύμα, φθινοπωρινού, «καύσωνα»…

Η επικείμενη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, η εσωτερική αναδιάταξη της κυβέρνησης, οι συγκρούσεις με την αντιπολίτευση και οι ισορροπίες εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα βασικά μέτωπα που έχει ενώπιόν του επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, από τη διαχείριση των οποίων ασφαλώς θα κριθεί και η περαιτέρω σχέση του με το κοινωνικό σώμα κατά την πορεία προς τις επόμενες εκλογές.

Τα αγκάθια της νέας αξιολόγησης δεν είναι τόσο μικρά όσο θέλει να τα εμφανίζει για επικοινωνιακούς λόγους έως τώρα η κυβέρνηση. Με δεδομένο πάντως ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν πρόκειται να παρουσιάσει πρόβλημα, η εντολή του πρωθυπουργού είναι αυτή τη φορά -και σε αντίθεση με την προηγούμενη αξιολόγηση- οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να ολοκληρωθούν όσο γίνεται ταχύτερα. Ούτως η άλλως το νέο κυβερνητικό αφήγημα υποστηρίζει ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να διατηρούνται επί μακρόν στην επικαιρότητα μνημονιακά θέματα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προσθέτουν διαρκώς φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν αυτού, υπάρχει ακόμη ένας λόγος.

Το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης «προλαμβάνει» την αλλαγή φρουράς στη γερμανική κυβέρνηση. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά υπολογίζεται ότι οι διαβουλεύσεις της επόμενης ημέρας μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τρεις μήνες. Με βάση δε τα υπάρχοντα προγνωστικά το πιθανότερο είναι να συνεργαστούν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, αφήνοντας στην αντιπολίτευση τους Σοσιαλδημοκράτες. Ενας τέτοιος συσχετισμός δεν θεωρείται ευνοϊκός για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς υπάρχει μάλιστα και το ενδεχόμενο οι Φιλελεύθεροι -οι οποίοι δεν έχουν διστάσει να ταχθούν υπέρ του Grexit καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο και είναι σκληροί απέναντι στη χώρα μας- να προωθήσουν δικής τους επιρροής νέο υπουργό Οικονομικών, αν αποφασίσει να αποχωρήσει ο 74χρονος Β. Σόιμπλε…

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή επίσης είναι αν οι συζητήσεις με τους δανειστές θα διεξαχθούν υπό το υπάρχον οικονομικό επιτελείο ή θα μεσολαβήσουν αλλαγές. Επισήμως διαψεύδεται η «μετακίνηση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών, την οποία φέρεται όμως ότι επιθυμεί για περισσότερους του ενός λόγους ο ίδιος. Καθώς λέγεται μάλιστα ότι υπάρχουν και διαφωνίες ως προς την τακτική των διαπραγματεύσεων, είναι προφανές ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί προς τη μία ή την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν.

Το γενικότερο ζήτημα του ανασχηματισμού άλλωστε βρίσκεται στο τραπέζι με πιθανότερο χρόνο υλοποίησής του μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ολοκληρωθεί η «βαθμολόγηση» όλων των υπουργών και υφυπουργών και το κλίμα που επικρατεί είναι υπέρ μιας μεγάλης «ανανέωσης» προσώπων, προκειμένου να δοθεί και το μήνυμα μιας «νέας αφετηρίας» που χρειάζεται στα μισά της τετραετίας η κυβέρνηση, κι ενώ η κόπωση των στελεχών της είναι εμφανής.

Το μεγάλο πρόβλημα που παράλληλα αναμένεται να επιλυθεί μέσω του ανασχηματισμού αφορά και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της κυβέρνησης, για τον οποίο ως σήμερα δεν είναι επιφορτισμένο κάποιο «ισχυρό» πρόσωπο ή όργανο, με αποτέλεσμα ακόμη και η καθημερινή διαχείριση να βρίσκεται στα χέρια του κ. Τσίπρα.

Πηγή