Η Αγκυρα μεθοδεύει δική της λύση στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας το «άνοιγμα» της Αμμοχώστου και την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους

Στόχος, η παραμονή των στρατευμάτων της και η διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

Ακόμα ένα βήμα του Σχεδίου Β για το Κυπριακό (της οριστικής διχοτόμησης της Μεγαλονήσου και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα) που έχει εκπονήσει η Τουρκία από τη δεκαετία του ’60 έχει θέσει σε εφαρμογή η Αγκυρα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Το «ξερολούκουμο» προς τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά της κατεχόμενης Μόρφου και η «διαρροή» περί ανοίγματος της Αμμοχώστου υπακούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Και οι δύο κινήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να καλύψει με το ελληνοκυπριακό στοιχείο τις περιοχές που είχαν τεθεί στο τραπέζι «προς επιστροφή»! Παράλληλα, η επικοινωνιακή στρατηγική της Τουρκίας συνίσταται αφενός στην επίρριψη των ευθυνών για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην Ελλάδα, αφετέρου στη διακοίνωση ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να «λύσει» το Κυπριακό (με εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα), αλλά προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της ελλαδικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ηδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ ισχυρίστηκε ότι με «ψευδείς πληροφορίες» η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να φέρει την Τουρκική σε δύσκολη θέση, ενώ κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ήθελαν λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία «στήριξε τη λύση στο Κυπριακό με τις παραμέτρους, το πλαίσιο των οποίων είναι γνωστό» (;) προσθέτοντας: «Ξεκαθαρίσαμε τι λύση θέλουμε. Εγιναν συνομιλίες υπό την αιγίδα των Η.Ε. Υπάρχουν έξι κεφάλαια. Σε τέσσερα κεφάλαια υπήρξε προσέγγιση και στα δύο τελευταία κεφάλαια ειδικά θέλαμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Είπαμε τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα και καθορίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας. Εκεί όλοι είδαν ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου ήταν οι πλευρές που ήθελαν τη λύση… Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά και η εγγυήτρια Ελλάδα δεν ήθελαν λύση. Διότι για εκείνους, εκεί, υπάρχει ένα δικό τους κράτος. Παρόλο που είχαν συμφωνήσει σε κάποια θέματα, άρχισαν να κάνουν πίσω… Αυτό που λέμε είναι ότι, και 50 χρόνια να μιλάμε με τις ίδιες παραμέτρους, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει».

Κινήσεις τακτικής

Η «ειρήνη» στην οποία αναφέρθηκε ο Μ. Τσαβούσογλου συνίσταται στη διατήρηση των κατοχικών δυνάμεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων στη Μεγαλόνησο, που θα οδηγήσουν σε ένα αδύναμο κεντρικό κράτος και σε δύο πανίσχυρες «συνιστώσες πολιτείες», κατά τη λύση. Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκία υλοποιεί παράλληλα ακόμα ένα βήμα στο Σχέδιο Β που έχει εκπονήσει για το Κυπριακό.

Το τρέχον στάδιο περιλαμβάνει κινήσεις που κατά την εκτίμηση της Αγκυρας θα εδραιώσουν την «υπόσταση» του τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Αρχικά, το υποτιθέμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, με «δέλεαρ» τον πόθο για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αποκτήσουν ιδιότητες πολίτη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους (φορολογικές υποχρεώσεις, άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων κ.λπ).

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου προβλέπει αποδυνάμωση των επιχειρημάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα που συζητήθηκε στο Κραν Μοντανά περί επιστροφής εδαφών στην ελληνοκυπριακή διοίκηση του νέου κράτους. Η πάντα ετοιμοπόλεμη Αγκυρα επεξεργάστηκε ήδη τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών της Ελβετίας και αναγνώρισε την «αδυναμία» της ελληνοκυπριακής πλευράς να κατοικήσει (σ.σ.: μεταφέροντας κατοίκους) τις υπό παράδοση περιοχές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κατεχόμενης Μόρφου και των μαρωνίτικων χωριών. Πιθανή επιστροφή της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση θα αποκάλυπτε ενδεχόμενη απροθυμία των πρώην κατοίκων της να επιστρέψουν, με κίνδυνο να δημιουργηθεί στο «σώμα» της Κύπρου ακόμα μία πόλη «φάντασμα» μετά την Αμμόχωστο.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε απόφαση για άνοιγμα των μαρωνίτικων χωριών, με στόχο να αποδυναμώσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στη Λευκωσία ότι εκπροσωπεί όλες τις κοινότητες στην Κύπρο, μια και οι Μαρωνίτες είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά τους ορθοδόξους και τους μουσουλμάνους μειονότητα…

Πηγή