Οι μέρες της καλοκαιρινής ανάπαυλας φτάνουν στο τέλος τους για τα επιτελεία της Κεντροαριστεράς. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς αναμένεται να διαμορφώσουν το πεδίο της εσωτερικής σύγκρουσης του φθινοπώρου, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τους υποψήφιους αρχηγούς του νέου φορέα και για το στίγμα που θα επιχειρήσει να αφήσει ο καθένας. Παράλληλα, η εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα θα επηρεάσει άμεσα και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου η πρόεδρος στις 3 Σεπτεμβρίου, στον εορτασμό της ίδρυσής του, θα προσπαθήσει από το Ζάππειο να αναλύσει την πορεία του ιστορικού κόμματος στο παρόν και το μέλλον.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποκαλύψει και επισήμως τουλάχιστον έναν από τους υποψήφιους αρχηγούς. Ακόμα όμως κι αν κάτι τέτοιο δεν επισημοποιηθεί, οι μέχρι τώρα σίγουροι ενδιαφερόμενοι ήδη έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν τη στρατηγική τους, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν αφορά μόνο τα ίδια τα πρόσωπα, αλλά και την φυσιογνωμία που θέλουν να δώσουν στον νέο φορέα. Στη Χαριλάου Τρικούπη η έννοια της φυσιογνωμίας αποκτά σημαντικές διαστάσεις και οι κομματικοί επιτελείς πιστεύουν πως αυτό θα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τη Φώφη Γεννηματά: μπορεί να μιλήσει για την επόμενη μέρα, για «ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να φέρει την παράταξη πάλι στην πρώτη γραμμή», ενώνοντας τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να αποκοπούν από τις ρίζες του Κινήματος.
Τα επιτελικά στελέχη έχουν συνειδητοποιήσει πως η μάχη για την ηγεσία δεν θα είναι εύκολη – αν και δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στη διαδικασία. Αλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι πιο επιφυλακτικοί. Ασχέτως από την υποψηφιότητα Καμίνη, όσοι έχουν ζήσει τις αναμετρήσεις στον χώρο αναμένουν ένα επεισοδιακό φθινόπωρο με εκπλήξεις που θα ανατρέψουν τα δεδομένα – όχι μόνο ως προς τα ονόματα των υποψηφίων, αλλά και ως προς την έκβαση της ψηφοφορίας, της οποίας τη διαφάνεια εγγυάται πέραν πάσης αμφιβολίας η παρουσία του Νίκου Αλιβιζάτου.
Το βασικό στοίχημα για τη Συμπαράταξη είναι η μαζική συμμετοχή πολιτών στην ψηφοφορία. Μιλούν για έναν εξαψήφιο αριθμό, στοχεύοντας εμφανώς στις 100.000. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι επιτυχία, καθώς με το ηλεκτρονικό σύστημα αποκλείονται πιθανότητες διπλοψηφίας.
Αυτοί οι πρώτοι συμμετέχοντες στην εκλογή (οι οποίοι θα δίνουν και ένα συμβολικό ποσό με την εγγραφή τους) θα αποτελέσουν και το Μητρώο του νέου φορέα, από το οποίο θα προκύψουν οι σύνεδροι του ιδρυτικού Συνεδρίου. Οπως όλα δείχνουν, η διαδικασία θα έχει και δεύτερο γύρο: αν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει στον πρώτο ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, τότε εκείνος και ο δεύτερος θα αναμετρηθούν ξανά.
Κλειδί τόσο για το ποσοστό συμμετοχής όσο και για το άνοιγμα του εγχειρήματος στις υπόλοιπες δυνάμεις είναι η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε χρόνο προκειμένου να απαντήσει, ωστόσο οι αρχές φθινοπώρου είναι πλέον κοντά. Στην Ωρα Αποφάσεων η Πανελλαδική Σύσκεψη θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου. Τότε είναι που το σχήμα της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στη ΔΗΣΥ – αν και, όπως ήδη φάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις της πρώην υπουργού, η Ωρα είναι ακόμα ιδιαίτερα επιφυλακτική με το εγχείρημα, αναδεικνύοντας την ιδεολογική της συγγένεια με έναν άλλο διαφωνούντα εντός ΠΑΣΟΚ, τον πρώην πρόεδρό του Βαγγέλη Βενιζέλο.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, στο Ζάππειο η Φώφη Γεννηματά θα αναλάβει να κρατήσει τις δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Η 3η του Σεπτέμβρη, ίσως η πιο εμβληματική ημερομηνία για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, είναι φέτος ιδιαίτερα επικίνδυνο έδαφος. Μερίδα του κόμματος με προεξάρχοντα τον Παύλο Γερουλάνο αρνείται την «υποβάθμιση» του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα ευρύτερο εγχείρημα. «Σε μια διαδικασία που κόμματα δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση έρχονται και ζητούν να αλλάξει όλο το αρχιτεκτόνημα της Κεντροαριστεράς για να δημιουργήσουν κάτι που επικοινωνιακά έχει μια αξία για τις επόμενες εκλογές, πιστεύω ότι χάνουμε περισσότερα από όσα δημιουργούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Σκάι ο Γερουλάνος δίνοντας μια εικόνα για τα ζητήματα που πρέπει να απαντήσει η Γεννηματά.
Εκείνη, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένη να αφιερώσει την 3η του Σεπτέμβρη όχι στο παρελθόν, αλλά στο τι μέλλει γενέσθαι για την παράταξη που ύστερα από δεκαετίες παραμονής της στην εξουσία βρέθηκε στο όριο εισόδου στη Βουλή. Πλέον διεκδικεί και πάλι ουσιαστικό ρόλο, έχει όμως άλλη μορφή. Αν η Γεννηματά θέλει να κερδίσει την ηγεσία του νέου φορέα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους πως η νέα μεγάλη παράταξη είναι η λογική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και όχι η καταστροφή του.
Σε κάθε περίπτωση, το ακροατήριό της δεν φαίνεται έτοιμο να ανοίξει συζήτηση για την αυτοδιάλυση του κόμματος, ερώτημα που κάποια στιγμή αναμένεται να τεθεί στη σκακιέρα είτε με διπλή κάλπη δίπλα σ’ αυτήν του αρχηγού είτε ως ερώτημα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – το οποίο μετατίθεται πλέον οριστικά μετά το τέλος της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας.