Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τα “κακώς κείμενα” του νησιού
Τα «κακώς κείμενα» πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει η Σαντορίνη παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Κι όσο κι αν και ο αριθμός των τουριστών της αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια, με τους 850.000 από αυτούς να φτάνουν με κρουαζιερόπλοια, ο δήμαρχος αλλά και κάτοικοι του νησιού ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων στο νησί.
«Η επιτυχία έχει φέρει και προβλήματα. Όπως και το χρέος που βρίσκεται στη βάση του συνεχιζόμενου ελληνικού δράματος με την πτώχευση, ο τουρισμός έχει μεγενθύνει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και έχει ρίξει αφόρητο βάρος στις δομές του νησιού. Πίσω από τις κουρτίνες οι ντόπιοι αγωνιούν» σημειώνει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα.
«Κάθε χρόνο στη Σαντορίνη γεννιούνται 150 παιδιά, πιθανότατα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε, όμως, αρκετές παιδικές χαρές ή τις απαιτούμενες υποδομές για να ακολουθήσουμε μια τέτοια ανάπτυξη» αρχίζει να εξηγεί ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – περισσότερο από ό,τι νησιά όπως η Κως και η Ρόδος – και σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι.
«Η Σαντορίνη έχει πλέον τα προβλήματα μιας πόλης. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%» προσθέτει ο κ. Ζώρζος.
Τέτοια μεγέθη ήταν αυτά που υποχρέωσαν το δήμο Σαντορίνης να βάλει όριο (8.000 την ημέρα) στους επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια καθώς το 2016 υπήρξαν ημέρες που στο νησί αποβιβάστηκαν έως και 18.000 τέτοιας κατηγορίας τουρίστες.
Ενδεικτικά τα όσα δηλώνει ο 70χρονος κάτοικος του νησιού, Χριστόφορος Ασίμης. «Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Σαντορίνη».
Μάλιστα σημειώνει το πρόβλημα που υπάρχει με τη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών καθώς οι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές με τους μισθούς που λαμβάνουν δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ζωής στη Σαντορίνη.
«Φοβάμαι για το αύριο του νησιού, πού θα φτάσουμε. Ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος. Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού, Νίκος Νομικός, δηλώνει εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς και προσθέτει ότι το μόνο που τον φοβίζει είναι το ηφαίστειο.