Άρθρο του Alexander Dugin
Μετάφραση: Ιωάννης Αυξεντίου
Ο ‘βάλτος’ [Σημ. Μετ. πρόκειται για αναφορά στο σύνθημα “Drain the Swamp” του Trump] θα γίνει το νέο όνομα της παγκοσμιοποιητικής σέκτας που την αποτελούν οι οπαδοί της ανοικτής κοινωνίας, οι μανιακοί LGBT, ο στρατός του Soros, οι μετά-ανθρωπιστές και ούτω καθεξής. Η αποξήρανση του βάλτου δεν είναι μία επιτακτική ανάγκη μόνον για την Αμερική. Πρόκειται για μία πρόκληση που αφορά όλους μας. Σήμερα κάθε λαός έχει τον βάλτο του που τον καταπιέζει. Εμείς, όλοι μαζί, πρέπει να ξεκινήσουμε τον αγώνα εναντίον του ρωσικού βάλτου, του γερμανικού βάλτου, του ιταλικού βάλτου, του ελληνικού κλπ. Έφθασε η στιγμή να απελευθερώσουμε τις κοινωνίες μας από την επίδραση του βάλτου.
Οι Ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις, καθώς και ένα μέρος της ρωσικής ελίτ (ακόμα φιλελεύθερο), θα πρέπει να κατηγορηθούν για αυτό που είναι: μία συμμορία διεφθαρμένων, διεστραμμένων, άπληστων τραπεζιτών, καταστροφείς του πολιτισμού και των ταυτοτήτων. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποξηράνουμε τον ευρωπαϊκό βάλτο. Αρκετά με τον Ολάντ, την Μέρκελ και τις Βρυξέλλες, η Ευρώπη στους Ευρωπαίους! Ο Σόρος και η σέκτα του θα πρέπει να καταδικαστούν δημοσίως ως εγκληματίες.
Κατά δεύτερο λόγο, ο βάλτος είναι εκείνη η ιδιαίτερη κουλτούρα που αποκαλείται μετα-νεωτερικότητα. Αυτή βασίζεται στην αποσύνθεση οποιασδήποτε οντότητας μέσω της ψηφιοποίησης, της υποχρεωτικής σχιζοφρένειας κλπ. Η εξολόθρευσή της μετα-νεωτερικότητας θα επιφέρει την ανακατασκευή της ενότητας της απολλώνιας τέχνης. Η τέχνη πρέπει να ξαναβρεί την ολιστική της διάσταση.
Τρίτον, ο βάλτος είναι ο παγκόσμιος, διεθνικός καπιταλισμός. Αυτός είναι ο υλικός κινητήρας του. Αναφέρομαι στον δανεισμό και στο τύπωμα εκείνων των τοξικών πράσινων χαρτονομισμάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve). Χρειάζεται να τεθεί ένα τέλος σε όλα αυτά και να επιστρέψουμε στην πραγματική παραγωγή και στον Μερκαντιλισμό.
Η πρότασή μου είναι να ανακαλύψουμε εκ νέου τις ιδέες του Pitirim Sorokin. ο Sorokin ερμήνευε την κοινωνική δυναμική της ιστορίας στηριζόμενος σε μία αλυσίδα κοινωνικών παραδειγμάτων, αποκαλώντας αυτές τις δυναμικές: ΙΔΕΟΔΡΑΣΤΙΚΗ, ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΑΙΣΘΗΤΙΣΤΙΚΗ. Ο ιδεοδραστισμός συνίσταται στην απόλυτη κυριαρχία του πνεύματος επί της ύλης, την βίαιη υποταγή του υλικού κόσμου στις πνευματικές επιταγές. Η ιδεαλιστική φάση αντίθετα, είναι ισορροπημένη και βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη του πνεύματος και της ύλης. Σε αυτήν το πνευματικό μέρος είναι ελαφρά κυρίαρχο, αλλά χωρίς να είναι αποκλειστικό. Ο αισθητισμός χαρακτηρίζεται από την απόλυτη κυριαρχία της ύλης πάνω στο πνεύμα, του σώματος πάνω στην ψυχή. Ο βάλτος είναι η αισθητιστική φάση της κοινωνίας.
Ο Sorokin υπογράμμισε την κυκλική φύση της κοινωνίας που ακολουθεί μία αλυσίδα διαδοχής: από την ιδεοδραστική φάση στην ιδεαλιστική, στην αισθητιστική. Η ιδεαλιστική φάση δεν μπορεί να έλθει μετά από την αισθητιστική, έτσι όπως είναι αδύνατο για τον βάλτο να εξελιχθεί σε έναν ημι-βάλτο. Μετά τον βάλτο έρχεται ο Ήλιος, δηλαδή, η Φωτιά, το Πνεύμα στην ριζική ιδεοδραστική μορφή του. Για να αποξηράνουμε τον βάλτο έχουμε ανάγκη την ηλιακή Φωτιά.
Ο Βάλτος και η Φωτιά είναι δύο αντίθετα στοιχεία που υπάρχουν σε όλη την γη. Η γεωπολιτική γίνεται τώρα κάθετη. Καθένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε τόπο. Η σημασιολογική αξία του τόπου τώρα νοείται ως η διαδικασία αδειάσματος του Βάλτου. Που; Εδώ και τώρα.
Οι ΗΠΑ είναι το Δυτικό Άκρο του κόσμου. Είναι ο μεσονύκτιος τόπος. Και είναι εκεί που φθάνει το τελικό σημείο της Πτώσης. Η παρούσα στιγμή είναι μία από εκείνες τις στιγμές στην οποία συμβαίνει η αλλαγή των πόλων. Η Δύση μεταμορφώνεται σε Ανατολή. Ο Putin και ο Trump είναι τα δύο αντίθετα άκρα του πλανήτη. Στον 20ο αιώνα αυτές οι δύο αντιθέσεις ενσαρκώθηκαν από τις πιο ριζικές μορφές της νεωτερικότητας, τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό. Που είναι σαν τα δύο τέρατα της αποκάλυψης: Λεβιάθαν και Βεχεμώθ. Αυτοί έγιναν τώρα δύο εσχατολογικές υποσχέσεις: Η Μεγάλη Ρωσία και η Αμερική που απελευθερώνει τον εαυτό της με τον Trump. Επιτέλους, ο 21ος αιώνας άρχισε.
Αυτό που τώρα έχουμε ανάγκη είναι η Φωτιά.
Σημ. Mετ. :