Μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για τα σημεία και τέρατα που αποκαλύπτονται.
Γιάννης Ντάσκας
Αλλη τροπή παίρνει το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν και του Ερυρθού Σταυρού.
Ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε πράξη την υπόσχεσή του και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο με τα πρακτικά της Επιτροπής, από τα οποία προκύπτουν κακουργήματα που εκφεύγουν της έρευνας της Βουλής.
Αυτή η αναφορά επιδιώκει και θα προκαλέσει παράλληλη δικαστική έρευνα και μάλιστα στη δικαστική έρευνα θα κληθούν με πρόταση του κ.Νικολόπουλου και βουλευτές της Εξεταστικής και μάρτυρες της Εξεταστικής, αλλά θα δοθούν και έγγραφα για το μέγα σκάνδαλο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ.Νικολόπουλος προκαλεί έρευνα, η οποία θα τροφοδοτείται και με στοιχεία που θα προκύπτουν κατά την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής.
Ο βουλευτής ζητεί άνοιγμα λογαριασμών από τη Δικαιοσύνη, και αυτό το αίτημα στηρίζεται στην παραδοχή του Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος ζητεί με επιστολή (ο κ. Νικολόπουλος την κοινοποιεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) να ανοίξουν λογαριασμοί για να διαπιστωθεί όχι αν, αλλά ποιοι λαδώθηκαν…
Υπενθυμίζουμε ότι το Ερρίκος Ντυνάν πέρασε στα χέρια μιας εταιρείας που ήλεγχε δια της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας, ο απλός υπάλληλος του 1974, ο οποίος τώρα επενδύει στην Παγκρήτια Τράπεζα.
Μάλιστα εκεί απέκτησε την κορυφαία θέση, λίγο μετά την απαγωγή του μέλους της επιχειρηματικής οικογένειας (Λεμπιδάκη), η οποία ήλεγχε την Τράπεζα. Η πιο πρωτότυπη σε εκτέλεση και συνθήκες απαγωγή όλων των εποχών στην ελληνική επικράτεια διαρκεί ακόμα…
Ιδού η μηνυτήρια αναφορά του κ. Νικολόπουλου και το τι και σε ποιόν καταλογίζει και επίσης ποιούς προτείνει(και τον υπογράφοντα) να κληθούν ως μάρτυρες:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
(κατ΄άρθρον 36 Κ.Π.Δ. και επόμενα)
Του Νικόλαου Ι. Νικολόπουλου, Βουλευτή Αχαϊας, Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, κατοίκου Αθηνών, οδός Σέκερη, αρ. 1
Αξιότιμε κε Εισαγγελεύ,
υπό την ιδιότητά μου ως εκλεγμένος Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και ως Πρόεδρος του του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, παρίσταμαι και επιτελώ νομίμως καθήκοντά μου ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας. Είναι γεγονός ότι στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής αποκαλύπτονται από βουλευτές ή μάρτυρες ή έγγραφα πολύ σοβαρά εγκλήματα. Δυστυχώς είναι συχνό το φαινόμενο, τα εγκλήματα αυτά να παραμένουν γράμμα κενό. Δηλαδή να μην γνωστοποιούνται στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες υποχρεούνται αμέσως όταν πληροφορηθούν κάτι, ακόμα και από ανώνυμη επιστολή ή ανώνυμη πηγή να ερευνήσουν αν έχει διαπραχθεί έγκλημα και αν αυτό είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο.
Στην πρόσφατα συσταθείσα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται με αντικείμενο έρευνας παρανομίες στο χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, αποκαλύπτονται από έγγραφα και μάρτυρες εγκλήματα αυτεπάγγελτα μάλιστα διωκόμενα, τα οποία είναι όχι απλά αμφίβολο, αλλά σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα περιέλθουν σε γνώση των εισαγγελικών αρχών για διάφορους λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι ότι οι βουλευτές και άλλοι παράγοντες που πιθανόν να λάβουν γνώση, είτε δεν θα προλάβουν, είτε δεν θα μπορέσουν, είτε δεν θα θελήσουν να αξιολογήσουν και να ενημερώσουν τις εισαγγελικές αρχές. Ιδιαίτερη δυσκολία είναι, ότι απαιτεί και χρόνο και τόλμη υπερκομματική, η συλλογή των στοιχείων, τα οποία προκύπτουν διάσπαρτα σε χρόνο και χώρο.
Σημαντικός λόγος είναι επίσης το γεγονός ότι ερευνώνται εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται με τρόπο που πρέπει να αξιολογηθεί ποινικά, στελέχη των δυο Κομμάτων που άσκησαν επί χρόνια κατά τρόπο ποινικώς ελεγχόμενη εξουσία και ήδη καταβάλλεται λυσσαλέα προσπάθεια να κουκουλωθούν. Εμπλέκονται επίσης πανίσχυρα κυκλώματα του τραπεζικού και οικονομικού και ιατρικού κατεστημένου, τα οποία αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.
Πλέον τούτων πολύ συχνά. εμείς οι βουλευτές κατηγορούμαστε, όχι αδικαιολόγητα, από τους πολίτες, ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές, εν τέλει, μετατρέπονται σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σοβαρά εγκλήματα, τα οποία αποκρύπτονται στα σκοτεινά γραφεία, όπου καταλήγουν και ενταφιάζονται χωρίς καμία αξιοποίηση, τα πρακτικά.
Η φράση “κάνετε μια τρύπα στο νερό” ή η φράση “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”, ακούγεται συχνά από τους πολίτες και δημοσιογράφους, ακόμα και πρώην δικαστικούς, όταν αναφέρονται στις Εξεταστικές Επιτροπές και στην τελική, με διάφορα ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ, ατιμωρησία των παραβατών, πολιτικών και πολιτών παρά τα συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν.
Κυρία Εισαγγελέα,
Σας παραθέτω κατ αρχήν αποσπάσματα από τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου κατόπιν της δέουσας εξ Υμών διαταχθείσας εισαγγελικής έρευνας, να προκύψει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, καθώς και οι υπαίτιοι αυτών.
Όπως ευχερώς θα διακρίνετε οι βουλευτές Αντώνης Μπαλωμενάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής, Σπυρίδων Λάππας Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χαρίλαος Τζαμακλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρ. Γεωργαντάς, ο υπογράφων την παρούσα και ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης αναφέρονται σε συγκεκριμένα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, τα οποία προέκυψαν ήδη κατά τις εργασίες της Βουλής από έγγραφα και καταθέσεις.
Ιδιαίτερα από την κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη και τις επιστολές του προς την Επιτροπή, εκ των οποίων η τελευταία χειρόγραφη, προκύπτει και η τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων και η ανάγκη παράλληλης δικαστικής έρευνας, η επιτακτική ανάγκη για το ΑΜΕΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ και η αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων, τα οποία πιθανόν να μην ενταχθούν στο ενδιαφέρον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.
Πχ. ο βουλευτής Μαυρωτάς είπε ότι δεν ήταν απαραίτητο να καταθέσει ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας (τον πρότειναν όλα τα κόμματα, ως ανεξάρτητο) διότι η Εξεταστική Επιτροπή ερευνά εγκλήματα πολιτικών, ενώ ο Γ. Ντάσκας αποκαλύπτει εγκλήματα μη πολιτικών προσώπων.
Η θέση του αυτή απερρίφθη από την πλειοψηφία της Βουλής, ο εν λόγω δημοσιογράφος κατέθεσε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα εγκλήματα και ποινικές ευθύνες στη διαχείριση του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά ο κ, Μαυρωτάς επιρρωνύει την προηγούμενη αναφορά μας, ότι προκύπτουν κατά τις εργασίες της Βουλής και στοιχεία για εγκλήματα σοβαρά και αυτεπάγγελτα διωκόμενα, τα οποία δεν αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Και έτσι εάν ήταν, θα πρέπει οιοδήποτε τελεσθέν αδίκημα να αποκρυβεί;
Σας παραθέτουμε ενδεικτικά μεν, πειστικά δε αποσπάσματα πρακτικών της Βουλής με ομιλητές τους προαναφερόμενους βουλευτές και τον κ. Μαρτίνη.
Από αυτά τα μέρη που παραθέτουμε και άλλα που θα προσκομίσουμε κατά την έρευνα, που οφείλεται να διατάξετε, προκύπτει η τέλεση σοβαρών εγκλημάτων και αυτά θα επιβεβαιωθούν και απο τους ομιλητές τους οποίους προτείνουμε κατ αρχην και αργότερα θα προσθέσουμε και άλλους ως μάρτυρες. Πλέον αυτών ως μάρτυρας πρέπει να κληθεί και ο προαναφερόμενος δημοσιογράφος κ. Ντάσκας.
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ:
«ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ “…Κύριε Πρόεδρε, σήμερα εάν προχωρούσαμε στη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, εγώ σας είχα καλέσει και την προηγούμενη φορά, να ζητήσετε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας Βορίδη για το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με ημερομηνία 18 ή 19/9/2014, πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.
Το λέω, γιατί, ερευνώντας την δικογραφία, διαπίστωσα ότι η «ΗΜΙΘΕΑ» δεν ψώνισε νοσοκομείο, μπορούσε νομοθετικά να ψωνίσει μόνο ιδιωτική κλινική. Πώς λοιπόν επέτρεψε η ελληνική πολιτεία να αγοράσει νοσοκομείο που ρητά απαγορεύεται από τον νόμο, να το πάρει μια εμπορική επιχείρηση; Παρακαλώ πάρα πολύ, σημειώστε το, είναι κεφαλαιώδους σημασίας και νομίζω ότι αυτό υποκρύπτεται κάτω από την τροπολογία και όχι, τίποτα άλλο.
Αν θέλει κάποιος να αποκρυπτογραφήσει την τροπολογία του κ. Βορίδη, αυτό είναι το ζητούμενο. Πώς επιτράπηκε σε μια ιδιωτική εμπορική επιχείρηση να αποκτήσει νοσοκομείο και όχι, ιδιωτική κλινική, όπως ρητά ορίζει ο νόμος. Ευχαριστώ.”
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ”…Διότι εδώ βλέπω, πρόλαβα και μελέτησα τη συμπληρωματική του ένορκη εξέταση, η οποία δόθηκε 10-5-2017 στις φυλακές και εδώ αναφέρονται σημεία και τέρατα. Πέρα, δηλαδή, από την κακουργηματική απιστία σε βάρος του δημοσίου, που έχουμε πιθανότατα με το ξεπούλημα του Ερρίκος Ντυνάν στην Πειραιώς, εδώ αναφέρει ονόματα και στοιχεία. Λέει ο Μαρτίνης ότι, με αίτημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχα διορίσει στο Ερρίκος Ντυνάν, μαζί με πολλούς άλλους, συγγενείς του ανώτερου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, κάποιου Αναστασίου Γιαννίκου. Εδώ περιγράφονται αδικήματα. Εδώ βλέπουμε, δηλαδή, να παίρνει ο πρώην πρωθυπουργός τηλέφωνα, να διορίζει συγγενείς ανθρώπων του ΣΔΟΕ για να χρησιμοποιεί στη συνέχεια το ΣΔΟΕ σαν μακρύ χέρι της κυβέρνησης για να εκτελεί πολιτικά συμβόλαια θανάτου.
Εδώ, διαβάζω παρακάτω στην κατάθεση Μαρτίνη και αυτή η κατάθεση δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία, γιατί αν πράγματι έχουν διοριστεί αυτοί οι άνθρωποι και δεν υπήρχαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να καλυφθούν, θα έρθει εδώ και ο Σαμαράς, θα έρθει εδώ και ο Μαρτίνης και οι υπόλοιποι να μας εξηγήσουν πώς έγιναν οι διορισμοί, λέει πιο κάτω: Ένα άλλο που επιθυμώ να καταθέσω είναι ότι την περίοδο που πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν ο κ. Αθανάσιου, παρακάλεσε και βοήθησε για τη νοσηλεία πολλών δικαστών, χωρίς να πληρώνουν τη διαφορά νοσηλίου από την αναβάθμιση. Ο κ. Αθανασίου εν συνεχεία ήταν υπουργός. Να δούμε, λοιπόν, ποιοι δικαστές πήγαν στο Ερρίκος Ντυνάν και δεν πλήρωσαν με παρέμβαση του κ. Αθανασίου. Να δούμε ποιοι πολιτικοί πήγαν στο Ερρίκος Ντυνάν σε υπέρ λουξ σουίτες και δεν έδωσαν φράγκο. Θα πάρουμε τα τιμολόγια, θα πάρουμε τον κατάλογο όσων νοσηλεύτηκαν και θα δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι γι΄αυτά τα ζητήματα. Γιατί ο κ. Αθανασίου, που αναφέρεται εδώ ότι μεσολαβούσε για κάποιους συγκεκριμένους δικαστές, έχει ο ίδιος ομολογήσει μέσα στη Βουλή ότι έπαιρνε τηλέφωνα σε ανακριτές εν ώρα ανακρίσεως, άρα υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα.
Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ κρίσιμα. Τα λέει ο Μαρτίνης. Ο Μαρτίνης είναι προφυλακισμένος. Αν επιβεβαιωθούν όσα λέει ο Μαρτίνης, από τα υπόλοιπα στοιχεία της ανάκρισης, τότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε τι γίνεται. Διότι, επειδή αναφερθήκατε στους υπουργούς, για να περάσω και στο θέμα των μαρτύρων, έχω εδώ το έγγραφο του Επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Είπε ο Πρόεδρος προηγουμένως, να δούμε έχουν ακουστεί κάποια ονόματα. Τι έχουν ακουστεί ονόματα; Εδώ ο Επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς μεταβιβάζει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ένα έγγραφο που αναφέρει, Λυκουρέτζο, Χατζηδάκη, Μηταράκη, Σαμαρά, Λοβέρδο, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη. Αυτοί όλοι θα κληθούν. Ήδη ο εισαγγελέας λέει, δεν κάνω τίποτα γιατί δεν μου το επιτρέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Αναφέρομαι για παράδειγμα σε διαδικτυακή συνέντευξη πρώην μέλους του Δ.Σ. του Ερρίκος Ντυνάν, του Μητροπολίτη Γλυφάδος, ο οποίος λέει ότι εκβιάστηκε από τον υπουργό Γεωργιάδη για να φύγει. Θα έρθει να μας εξηγήσει ο άνθρωπος τι έγινε, διότι αν εκβιαζόταν μέλος του Δ.Σ. για να φύγει, εδώ σημαίνει ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για να οδηγηθούμε στη συνέχεια σε νέο Δ.Σ. και να προχωρήσει το ξεπούλημα του Ερρίκος Ντυνάν στην Πειραιώς…”
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συμφωνώ με τον κύριο Παπαχριστόπουλο ότι δεν πρέπει να γίνει μια εξεταστική απλώς για να γίνει, όσες φορές έχουν γίνει όλες οι άλλες που δεν έβγαλαν κανένα αποτέλεσμα τελικώς. Συμφωνώ στο να κληθούν και ο πρώην Πρωθυπουργός που αναφέρει ο κύριος Μαρτίνης και οι Υπουργοί που διετέλεσαν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα έλεγα να κληθεί ο κύριος Κολαίτης Διευθυντής της ΣΔΟΕ Κηφισιάς, η κυρία Τάνη υπάλληλος της Εφορίας Κηφισιάς, ο κύριος Γιαννίκος που ήταν προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, ο κύριος Τζουμάνης που ήθελε να του μειώσουν το μίσθωμα του κυλικείου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων ο κύριος Αθανασίου, η κυρία Κυπραίου που διορίστηκε στο Δ.Σ από πρόταση Πρωθυπουργού. Επίσης ο κύριος Πενεθλημητάκης που διορίστηκε από τον κύριο Σάλλα ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο κύριος Αβραμόπουλος, ένα μέλος της ελεγκτικής που έκαναν τον έλεγχο για την Grand Thornton πρέπει να κληθεί.
Μπορούμε να καλέσουμε όλο το Δ.Σ. την εποχή της μεταβίβασης του Ερρίκος Ντυνάν προς την θυγατρική της Πειραιώς ή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. τα πολιτικά πρόσωπα, είπαμε ότι θα τα εξετάσουμε στο τέλος. Πρόσωπα των ΜΜΕ που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας και ζημίωσαν τριάντα εκατομμύρια ευρώ το Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, εκπρόσωπο της τράπεζας Πειραιώς για να αξιολογήσει την έγινε κατά τη διαδικασία του νοσοκομείου και πώς έφτασαν στα χέρια τους. Εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου, αυτοί πάντως πρέπει να εξεταστούν. Εκπρόσωπο της εταιρίας στην οποία το Ερρίκος Ντυνάν έχει τις μεγαλύτερες ανεκπλήρωτες οικονομικές οφειλές και εφόσον προκύψουν αναφορές για συγκεκριμένες ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάστηκε το Ερρίκος Ντυνάν και αυτές να κληθούν μία προς μία, οπότε να έχουμε ένα συνολικό μέγεθος για το τι έγινε και μετά να καλέσουμε τους Υπουργούς που θα μιλήσουν τελευταίοι. Οπωσδήποτε θα συμφωνήσω αν μπορούσε να γίνει κατ’ αντιπαράθεση με τους Υπουργούς με τον κ. Μαρτίνη.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Μαυρωτάς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήμουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και δεν παρακολούθησα από την αρχή όλη τη συζήτηση, απλώς είδα κάποια πλάνα από το εσωτερικό κύκλωμα. Σε γενικές γραμμές, είχα πει και την προηγούμενη φορά μήπως ήταν σκόπιμο – δεν ξέρω αν ειπώθηκε – να κληθεί και κάποιος από την Τράπεζα Πειραιώς. Μήπως να το προσθέσουμε και αυτό; Δεύτερον, μου έκανε εντύπωση το ότι θα καλέσουμε τον κύριο Ντάσκα, τον δημοσιογράφο που προτείνατε. Επειδή κοίταξα αυτό που αναφέρεται ως βιβλίο, δεν είναι βιβλίο. Ουσιαστικά, είναι κάποια έγγραφα, κάποια εξώδικα, ένορκες καταθέσεις, αποφάσεις και δημοσιεύματα που αφορούν τη διένεξη του δημοσιογράφου με τον κύριο Μαρτίνη. Εδώ δεν έχουμε έρθει για να εξετάσουμε τις ευθύνες του κυρίου Μαρτίνη, ουσιαστικά, αλλά τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων.
Οπότε, θεωρώ ότι πρέπει να πράξουμε όπως είχαμε κάνει και την άλλη φορά, όταν είχαμε πει στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να κληθεί ο κύριος Δαβαράκης, ο δημοσιογράφος και είχατε πει ως πλειοψηφία, όχι, ας καταθέσει αν υπάρχουν κάποια πειστήρια για να τα αξιολογήσουμε και να δούμε. Τώρα εγώ δεν θεωρώ ότι με αυτά που κατέθεσε ο κύριος Ντάσκας αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να καλέσουμε για να έχουμε και κατ’ ιδίαν τη δική του μαρτυρία, εκτός αν θέλουμε υλικό για τηλεοπτικές εκπομπές, οπότε τότε αλλάζει το πράγμα.
Αυτές οι δύο είναι οι παρατηρήσεις που θέλω να κάνω, δηλαδή ένας εκπρόσωπος από την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας θυγατρική είναι η ΗΜΙΘΕΑ, η οποία είναι, ουσιαστικά, η εταιρεία η οποία ανέλαβε το Ερρίκος Ντυνάν και, σε ό,τι έχει να κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Όσο περισσότερο μας διαφωτίσουν, τόσο καλύτερο για την Επιτροπή.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Νικολόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι καλό θα ήταν μεταξύ των πολλών εγγράφων που ήρθαν, να μελετούσαμε, για να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση και όσα από τα στοιχεία του ρεπορτάζ του διεισδυτικού, ανεξάρτητου δημοσιογράφου, Γιάννη Ντάσκα, τα οποία δημοσίευε σε δεξιές εφημερίδες, στην εφημερίδα του Δημήτρη Ρίζου. Το λέω για να συνεννοούμαστε εδώ. Ο κύριος Μηταράκης μου λέει ότι ήταν στο εξωτερικό και δεν ήξερε ποιος είναι ο Γιάννης Ντάσκας, αλλά το ξέρει όλη η Ελλάδα ποιος είναι ο Γιάννης Ντάσκας. Άκουσα λίγο πριν από άλλο συνάδελφο «εκτός αν είναι για τηλεοπτικά σόου». Όχι, βέβαια. Η διαφάνεια και η δημοσιότητα δεν είναι σόου. Είναι η ενημέρωση που ζητά ο κόσμος και θα δει κανείς πόσα στοιχεία δημοσιεύονται εκεί από τότε που κάποιοι δεν άκουγαν.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ”…Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα και είναι συναφές με αυτό που είπε ο κ. Νικολόπουλος. Στην ανακοπή του Ντυνάν από την οποία, στη συνέχεια, παραιτήθηκε κατά των διαταγών πληρωμής – βγήκαν τρεις διαταγές πληρωμής της MARFIN, ασκήθηκαν τρεις ανακοπές, από τις οποίες, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής της Βουλής παραιτήθηκε το Ντυνάν – αναφέρεται ότι το Ντυνάν είχε εκχωρήσει απαιτήσεις έναντι τρίτων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ., ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ στην MARFIN BANK. Δεν ξέρουμε τι απέγιναν αυτά, δηλαδή, αν στο έγγραφο που η MARFIN μεταβίβασε στην Τράπεζα Πειραιώς τις αξιώσεις της έναντι του Ντυνάν, αν αυτή η εκχώρηση περιεχόταν εκεί μέσα, αν είχε εισπραχθεί το ποσό από την MARFIN ή αν τελικώς εισπράχθηκε από την Πειραιώς ή αν δεν εισπράχθηκε από κανέναν.
Δηλαδή, υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο για το τι απέγιναν αυτά τα 35 εκατομμύρια ευρώ της εκχώρησης του Ντυνάν προς την MARFIN. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε εδώ, το έγγραφο που η Πειραιώς διαδέχθηκε την MARFIN στις απαιτήσεις έναντι του Ντυνάν. Ευχαριστώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχω την εντύπωση ότι αυτές ήταν διαδοχικά κατασχεμένες, γιατί, έχει σημασία μήπως δεν είναι πραγματικό. Ήταν δυνατότητα κατάσχεσης. Έχετε υπόψη σας;
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δε μιλάω για κατάσχεση, μιλάω για εκχώρηση. Τη χρονική στιγμή που εκδόθηκαν οι τρείς διαταγές πληρωμής της MARFIN το 2010, το ύψος των εκχωρήσεων είχε αγγίξει τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ως υπαρκτό ή ως δυνατότητα;
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δε μιλάω για την προσημείωση των ακινήτων. Εκτός από το ενέχυρο στον εξοπλισμό υπήρχε και εκχώρηση απαιτήσεων ως ασφάλεια, η οποία, την εποχή που εκδόθηκαν οι διαταγές πληρωμής άγγιζε τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σε ποιο έγγραφο μπορούμε να το βρούμε; Στη σύμβαση εκχωρήσεως ή στη σύμβαση δανείου;
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Καταρχάς, θα πρέπει να δούμε τη σύμβαση εκχωρήσεως μεταξύ Ντυνάν και MARFIN, εν συνεχεία να διαπιστώσουμε αν όντως οι εκχωρήσεις του 2010 είναι ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια, στο έγγραφο που έγινε το 2013 – 2014 μεταξύ MARFIN – Πειραιώς, να δούμε αν περιλαμβάνεται αυτό το είδος ασφάλειας, δηλαδή, η εκχώρηση.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ(Πρόεδρος Επιτροπής). Με δεύτερη επιστολή που έκανα στη διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, ζητήθηκαν στοιχεία, 1ον για τις οφειλές τρίτων κατά το χρήσιμο χρόνο του πλειστηριασμού, το Σεπτέμβριο του 2014 και 2ον, οι χρηματοδοτήσεις εκ μέρους του δημοσίου, που τυχόν είχαν γίνει.
Εδώ, πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μια απάντηση, ότι το δημόσιο, δεν έχει επιχορηγήσει ευθέως το Ίδρυμα, δηλαδή, να καταβάλει χρήματα, με κωδικό του προϋπολογισμού του πλειστηριασμού. Πλην όμως, έχει χρηματοδοτήσει, με ποσά που αναφέρονται σε σχετικό πίνακα, βάσει συγκεκριμένης διάταξης Νόμου, του έτους 2007, που επικύρωσε μια σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ Ερυθρού Σταυρού και ελληνικού δημοσίου. Ενδεικτικά σας λέω, τα ποσά που μας απασχολούν είναι ανάμεσα, στο 13 και στο 14,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα, απομένει να δούμε και ίσως και μας ενημερώσει και ο κ. μάρτυρας, που είναι σήμερα εδώ, εάν από τον Ερυθρό Σταυρό, έφυγαν χρήματα για να πάνε στο Ερρίκος Ντυνάν, που αποτελεί ένα στοιχείο, εάν και εφόσον έφυγαν. Εάν δεν έφυγαν, θα αξιολογηθεί σε κάθε περίπτωση.
3ον, ζητήσαμε και ήρθαν, είναι τα στοιχεία για τον Διεθνή Διαγωνισμό πρόσληψης Στρατηγικού Επενδυτή. Είναι τέσσερεις μεγάλοι, ογκώδεις φάκελοι. Θα τους δούμε και αυτούς κάποια στιγμή. Η διαδικασία είχε προχωρήσει, απ΄ ότι φαίνεται, αρκετά πολύ, ως το σημείο να συνταχθεί ένα σχέδιο Συμβάσεως, για λόγους που θα τους μάθουμε, υποθέτω, ναυάγησε και πιθανολογώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε όλοι μας, από κοινού, εάν αυτή η διαδικασία ήταν προσφορότερη και οικονομικά και από πλευράς διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του Νοσοκομείου, από εκείνη που τελικώς, κατέληξε να συμβεί. Και αυτό επίσης στα υπό εξέταση.
Επίσης, έχουμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τα ποσά με τα οποία αγοράστηκαν τα δάνεια της Marfin. Αυτό το ποσόν είναι ενδιαφέρον. Τέσσερεις συμβάσεις που συνήψε η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από σχετικό ερώτημα που κάναμε, μας ήρθε σήμερα το πρωί. Για αυτό σας ενημερώνω τώρα, αλλιώς θα το είχατε δει. Το συνολικό ποσό εξαγοράς είναι περίπου, 19,5 εκατομμύρια, κατά τι λιγότερο, επί ενός οφειλόμενου ποσού 94,5 εκατομμυρίων. Αυτό προκύπτει, από τις τέσσερεις συμβάσεις εξαγοράς δανείων που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς με την Λαϊκή Τράπεζα, γιατί είναι και μία μικρή των 300.000 ευρώ. Αλλά και το ποσό των 300.000 ευρώ, δεν είναι ευκαταφρόνητο, για ορισμένους τουλάχιστον από εμάς.
Τις συμβάσεις αυτές, κύριοι συνάδελφοι, δεν τις έχω πρόχειρες. Το πρωί τις κοίταξα λίγο. Πάντως, οι ημερομηνίες, είναι προ του πλειστηριασμού, βάσει των οποίων απέκτησε δικαίωμα επισπεύσεως ο τελικός υπερθεματιστής. Υπερθεματιστής, με την ευρεία έννοια. Αυτό, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε.
Επίσης, μας ήρθε και η ίδια η σύμβαση που συνήψε το Ερρίκος Ντυνάν με τον Λιαρόπουλο. Το ζητήσαμε και αυτό, επί τούτου, ακριβώς επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι είχε διαδραματίσει κάποιο ρόλο, που εμείς θα κρίνουμε εάν είναι καλός ή εάν ήταν χρήσιμος ή δεν ήταν. Επίσης, σας ενημερώνω ότι ζητήθηκε στη γραμματεία της Επιτροπής από εμένα να δώσει εντολή στο τμήμα στενογραφήσεως να απομαγνητοφωνήσει την κατάθεση του Μητροπολίτη Γλυφάδος, που είχαμε την άλλη φορά συζητήσει και ο οποίος Σεβασμιότατος κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι είχε εκβιαστεί από συγκεκριμένο υπουργό. Αυτό είναι στη διάθεσή σας. Προκύπτει πραγματικά αυτό το πράγμα και θα το λάβετε να το αξιολογήσετε στη συνέχεια. Αυτά όσον αφορά την ενημέρωση.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΡΤΙΝΗ”…Νόμιζε ότι τον κοροϊδεύω εγώ. Κάποιος μου είπε, προχθές, αλλά αυτό θα είναι φήμη, ότι εκτός από καθηγητής των παιδιών μου, γιατί όλους τους είχα παιδιά μου και κάναμε παρέα, νομίζω πως η νύφη ή ο γιός του κ. Κωσταρά, αυτό ακούστηκε αλλά δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ότι ήταν στην Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό, μπορείτε να το διερευνήσετε.
Έτσι φτάσαμε ως εκεί. Παραιτήθηκα και πού είναι το έγκλημα; Ζούσαμε κ. οφείλω χάρη στον κ. Σαμαρά, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Άρα, είχαμε ενημερότητα, χωρίς να πληρώνουμε. Αλλά δεν επρόκειτο, ούτε κατά διάνοια, από εμάς να πουληθεί το νοσοκομείο, ή να πουληθεί έτσι.
Μου είναι δύσκολο να μιλήσω, αλλά ντρέπομαι. Κάθε διορισμένο συμβούλιο, οίκοθεν νοείται, ότι δεν φέρει ευθύνη για ότι έκλεψε, εάν έκλεψε, ο Μαρτίνης και η παρέα του. Το διορισμένο εννοώ. Και έτσι ήταν, όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Κατά σύμπτωση ο κ. Βορίδης, πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, τους δίνει ασυλία. Κάπου άκουσα ότι δεν ήταν νομικοί. Θέλετε να το διαβάσουμε; Και νομικοί και τα πάντα.
Εγώ πριν φύγω έχω καλέσει την εφορία και παρακαλώ τους λογαριασμούς και παρακαλώ τους εφοριακούς να τους φωνάξετε για να δούμε τι θα φάμε.
Άργησε κατά δύο χρόνια ο έλεγχος και δεν ανηγγέλθη και το δημόσιο στον πλειστηριασμό. Χάθηκαν 4,5 εκατομμύρια, τα οποία δεσμεύουν τη δική μου την περιουσία, μπας και δεν πεθάνω από άλλη αιτία, μέχρι και σήμερα, όπως σας έδειξα.
Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Ξέρω ότι μερικοί δεν θα καταλάβουν ποτέ, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
Θέλω να κλείσω ανθρώπινα. Τιμωρός μου – Ιαβέρηδες είναι δύο- ένας Γιαννίκος του ΣΔΟΕ, Μεσσήνιος, του οποίου έχω διορίσει στο Ντυνάν δύο συγγενείς με επιστολές, «Ανδρέα μου…», διαπρεπούς πολιτικού…
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ποιου; Όνομα δεν έχει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Να τα ψάξετε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ : Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Και αυτός κυνήγι, όπου υπάρχει Μαρτίνης. Στον Ερυθρό ο ίδιος του ΣΔΟΕ, στο Ντυνάν ο ίδιος του ΣΔΟΕ, στον Μαρτίνη, για τα οικονομικά τα δικά μου, ο ίδιος, ο κ. Γιαννίκος.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε -και είναι θέμα που θα απασχολήσει το Υπουργείο των Εξωτερικών- εάν δεν κάνει εκλογές, που δεν θέλει να κάνει, ο τοποτηρητής του κ. Γεωργιάδη, ο Αυγερινός, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι από τώρα -και έχει πάει εγγράφως στο Υπουργείο Εξωτερικών αυτό και σε εμάς- σε αναστολή. Θα παίρνανε τάχατες το σήμα από τον Μαρτίνη, για ένα παράπονο που είχαν και θα το πάρουνε από τους δοτούς. Συγγνώμη αν σας ταλαιπώρησα. Δεν ξέρω αν σας διαφώτισα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε ολοκληρώσει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Προς το παρόν ναι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ για την εισαγωγή. Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις με βάση τον Κανονισμό. Το λόγο έχει ο κ. Λάππας εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Κύριε Μαρτίνη, σας καλωσορίζω και εγώ. Ως μάρτυρα θα σας αντιμετωπίσω και όχι ως κατηγορούμενο. Θα ήθελα να σας θέσω την πρώτη ερώτηση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Και φονιάς να ήμουν, με 75% αναπηρία θα ήμουν έξω. Ζήτω το κύκλωμα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Κύριε Μαρτίνη, θα ήθελα να μας πείτε από τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο ΚΙΕΝ, υπάρχουν προσωπικότητες, όπως υπουργοί, πρωθυπουργοί, μεγάλοι δικαστικοί, ανώτατοι, μιντιάρχες, που νοσηλεύτηκαν δωρεάν; Θα ήθελα να είναι πολύ σύντομες οι απαντήσεις σας. Αν υπάρχουν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Απλώς, δεν πλήρωναν τη διαφορά νοσηλίων. Το ταμείο τους δικαιολογούσε x θέση, βεβαίως ένας διαπρεπής δικαστικός, πολιτικός, οτιδήποτε έμπαινε σε σουίτα και δεν πλήρωνε το παραπάνω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Είχαν εκπτώσεις δηλαδή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Θα το έλεγα έτσι. Ξέρετε οι πολιτικοί δεν γνώριζαν μόνο εμένα, ήξεραν και πολλούς καθηγητές που μου έλεγαν «ξέρεις είναι ο τάδε επάνω, πήγαινε πες του καλημέρα» και μετά ερχόταν να με ευχαριστήσει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Κατανοητό.
Πείτε μου, είπατε πριν ότι τα δάνεια του ΚΙΕΝ προς τη «MARFIN», εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης, είπατε ότι εσείς είχατε εκχωρήσει για αυτά τα δάνεια, είχατε κάνει και εγγραφή υποθηκών, εκχωρήσατε και τις απαιτήσεις απέναντι στα Ταμεία κ.λπ.. Αφού τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά, είπατε ότι για άλλο λόγο ο Βγενόπουλος, κατήγγειλε τα δάνεια. Τελικά, είπατε ποιος είναι, το σχέδιο κ.λπ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Παραπέμφθηκε για εκβίαση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Για πείτε μου, λέτε, ότι έγινε παρέμβαση από τον κ. Λιαρόπουλο και από τον κ. Λοβέρδο, για να αποσύρετε τις μηνύσεις, τις ανακοπές, άλλα ένδικα μέσα … που κάνατε για τον Βγενόπουλο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Όχι, κοιτάξτε. Ο Λιαρόπουλος έκανε άλλο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Πάντως το λέτε στην κατάθεσή σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Το προωθούσε ο Λιαρόπουλος, αλλά επίσημα το «πραξικόπημα», ήταν από τους τρεις εκπροσώπους του Υπουργείου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Χωρίς εντολή του Υπουργού;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Είπε ο ίδιος ο Υπουργός σε Εξεταστική Επιτροπή, «εγώ».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Πολύ ωραία. Πάμε παρακάτω. Έχουμε, λοιπόν, τον κ. Βγενόπουλο, ο οποίος έχει κάποιες αξιώσεις κατά το ΚΙΕΝ από δάνεια. Είπατε ότι γίνεται πριν την παρέμβαση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος μάλιστα, σας πίεσε κιόλας με διάφορους τρόπους, όπως είπατε τα πήρατε πίσω, τις μηνύσεις, τις αγωγές, τα δικόγραφα, τις ανακοπές. Τελικά, το ΚΙΕΝ, τί κέρδισε από την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού; Όλα τα κέρδισε ο Βγενόπουλος από ό,τι μας είπατε. Τί κέρδισε το ΚΙΕΝ από αυτό τον συμβιβασμό που κάνατε με το Βγενόπουλο; Δεν βλέπω κάποιο κέρδος για το ΚΙΕΝ. Είναι έτσι ή είναι κάτι άλλο; Τί κέρδισε το ΚΙΕΝ από τις παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργού Υγείας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Η κατάθεσή μου νομίζω τα λέει όλα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Όχι, θέλω να μας τα πείτε εδώ.
Κέρδισε κάτι το ΚΙΕΝ από τον συμβιβασμό που κάνατε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών και αποσύρατε όλες τις μηνύσεις; Τα κέρδισε ο Βγενόπουλος… Ήταν κατηγορούμενος, ο Στραγάλης, του είχε βγάλει ένα τεράστιο κατηγορητήριο για εκβίαση και ήταν στη γωνία και τον βγάζει το αρμόδιο Υπουργείο από το στρίμωγμα. Τί κερδίζει το ΚΙΕΝ από αυτό το στρίμωγμα; Μήπως τα κερδίζει όλα ο Βγενόπουλος και δεν κερδίζει τίποτα το ΚΙΕΝ; Αυτή είναι η ερώτησή μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Για να μην κουράζεστε κύριε Βουλευτά, όλα αυτά που είπα και πολλά άλλα που θα χρειαστεί ενδεχομένως, να πω, συνοψίζονται σε δύο λέξεις. Ο Αβραμόπουλος, έκανε το σύστημα άλωσης «Ερυθρού Σταυρού». Ο κ. Λοβέρδος, έσκαψε το λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν» και μας έριξε μέσα ο κ. Γεωργιάδης και σφράγισε πολύ καλά, ώστε να μην μπορεί να βγούμε με τίποτα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Άρα, λοιπόν, μας λέτε, ότι στην αντιδικία σας με τον κ. Βγενόπουλο, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος, πήρε το μέρος ενός τραπεζίτη;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Αυτό ακριβώς λέω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Εσείς με τα ένδικα μέσα που ασκήσατε, μηνύσεις που καταθέσατε, ανακοπές και αγωγές, θέλω πολύ σύντομα να μου πείτε, γιατί προσδοκούσατε επιτυχία αυτών των βοηθημάτων, γιατί προσδοκούσατε ότι θα ευδοκιμήσουν τα ένδικα μέσα και η μήνυσή σας; Που την στηρίζατε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Γιατί έχω γνωρίσει πάρα πολλούς έντιμους πολιτικούς και περίμενα εντιμότητα και στις διαβεβαιώσεις ή εν πάση περιπτώσει καλοπιστία στις πιέσεις κάποιων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Στηρίζονταν τα ένδικα βοηθήματά σας σε όσα είχε διαπιστώσει ο κ. Στραγάλης, ο Εισαγγελέας Εφετών; Στηρίζονταν, καταχρηστικότητα κ.λπ.;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Τα επιβεβαίωνε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Τα επιβεβαίωνε, δηλαδή και δικαστικός λειτουργός; Αυτή είναι η ερώτησή μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Τα επιβεβαίωνε και ο κ. Στραγάλης και ο κ…, δεν θυμάμαι το όνομά του τώρα, είναι στην ΕΥΠ νομίζω και ο προτείνων προς το Συμβούλιο Εφετών.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Ο Εισηγητής;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, καταπέλτης υπέρ των απόψεων του ΚΙΕΝ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Όλοι αυτοί, λοιπόν, που στρέφονταν εναντίον του Βγενόπουλου τελικά, το αρμόδιο Υπουργείο, μας κάνει εντύπωση αυτό που μας λέτε και εγώ πραγματικά τώρα, που είμαι και δικηγόρος 35 χρόνια, έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας του ελληνικού κράτους που πρέπει να τάσσεται υπέρ του συμφέροντος ενός κοινωφελούς ιδρύματος και τάσσεται ανοιχτά έτσι εν ψυχρώ με τα συμφέροντα ενός τραπεζίτη;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Ξέρω ΄γω;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Ποιος ξέρει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): …σε κάποια από τα δελτία που έβγαλα, βρε, άνθρωπέ μου, εσύ έχεις μηνύσει από τον Παπανδρέου, τότε Πρωθυπουργό, μέχρι όλο τον κόσμο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Δεν μου απαντάτε, όμως, ευθέως. Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας βοήθησε τον Βγενόπουλο ή το Κοινωφελές Ίδρυμα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Εκ των πραγμάτων τον Βγενόπουλο, εκ του αποτελέσματος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κοιτάξτε, στα Δικαστήρια, στην πολιτική και στο ποδόσφαιρο μετράει το αποτέλεσμα κύριε Μαρτίνη.
Για πείτε όμως κάτι -θα επιμείνω στη θητεία του κ. Λοβέρδου- αφού επεμβαίνει που επεμβαίνει ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας στη διένεξη μεταξύ ενός κοινωφελούς νοσηλευτικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έναν τραπεζίτη και θέλει να εξισορροπήσει, αφού γίνεται στο σβήσιμο όλων των διαδικασιών, βοηθημάτων, αγωγών, μηνύσεων εις βάρος του Βγενόπουλου, δεν θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να κάνει κάτι καλό, να αποτυπωθεί και κάποιο θετικό, μια θετική πράξη υπέρ των συμφερόντων του ΚΙΕΝ;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Αφού σας λέω δεν πλήρωναν αυτά που χρωστούσαν. Υπάρχει διαταγή πληρωμής;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Άρα δεν μιλάμε για συμβιβασμό, κύριε Μαρτίνη, μιλάμε για εκβιασμό. Ο συμβιβασμός σημαίνει ότι είναι ετεροβαρής και δίνει το καλό στον έναν τον συμβιβαζόμενο και κάποια καλά στον άλλον. Δεν μπορεί να είναι απολύτως ετεροβαρής υπέρ του ενός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι γνωστό τοις πάση ότι είναι τρία sui generis νοσοκομεία, το Ωνάσειο, το Παπαγεωργίου και το Ερρίκος Ντυνάν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Τα διαβάσαμε και στην κατάθεσή σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Πόσα εκατομμύρια έχει πάρει το Ωνάσειο και τι μισθούς έδινε, που λένε ότι εγώ έδινα πολλούς μισθούς;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Τα ξέρουμε, τα είδαμε. Άρα, μου επιβεβαιώνετε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Ένας Προέδρος που ξέρω εγώ για να δεχθεί να πάει του ξοφλήσανε 65.000.000 στο Ωνάσειο. Τις οφειλές του Ωνασείου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Τι εννοείτε για να πάει; Δεν ακούσαμε την απάντηση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν αναλάμβανε πρόεδρος με τα τόσα χρέη του Ωνασείου και το δημόσιο όπως έπρεπε γιατί είναι ένα κόσμημα το Ωνάσειο, πλήρωσε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Άρα, επιβεβαιώνετε, λοιπόν, ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας του ελληνικού κράτους τότε σαφώς από άποψη αποτελέσματος στήριξε τον τραπεζίτη. Αυτό μου λέτε. Αφού δικαιώθηκε ο κ. Βγενόπουλος πήρατε πίσω τις μηνύσεις, πήρατε τις ανακοπές, πήρατε τις αγωγές, τα πάντα. Τι πήρε το ΚΙΕΝ; Τίποτα. Άρα, το Υπουργείο αυτόν βοήθησε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Σας είπα εκ του αποτελέσματος, φαίνεται….εμάς οπωσδήποτε όχι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Πάμε σε μια άλλη ερώτηση. Λέτε στην κατάθεσή σας δύο πράγματα σε βάρος του κ. Λοβέρδου. Αυτό όμως δεν μας αρκεί πρέπει να μας το βεβαιώσετε και εδώ. Λέει ότι σας είπε, στην επιμονή σας να συνεχίσετε τις αγωγές και τις μηνύσεις κατά ……σας αποκάλεσε δικομανή πρώτον και δεύτερον εάν εσείς δεν παίρνατε εσείς πίσω όλα αυτά τα ένδικα βοηθήματα και τις μηνυτήριες αναφορές, λέτε το εξής, «εάν δεν ανακαλέσετε τη μήνυση σε βάρος του Βγενόπουλου θα έκλεινε την στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος του ΚΙΕΝ». Έγινε αυτό το πράγμα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ Ειπώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Πρακτικά είναι αυτά κύριε Βουλευτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πάντως, ελέχθη;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Πρακτικά είναι αυτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι εκβιασμός, κύριε Μαρτίνη; Δεν είναι εκβιασμός αυτό; Τι είναι; Σας μιλάει ένας νομικός τώρα, εκ πείρας. Τι είναι αυτό;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Εσείς θα κρίνετε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Αν δεν κάνεις αυτό και δεν κάνεις εκείνο, πρέπει να κάνεις το άλλο, δεν είναι εκβιασμός; Τι είναι;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ (Μάρτυς): Εσείς θα κρίνετε και τελικά, αν χρειαστεί η δικαιοσύνη.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ το κρίνω ως εκβιασμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κύριε μάρτυς, να σας ρωτήσω λίγο συγκεκριμένα πράγματα και παρακαλώ για συγκεκριμένες απαντήσεις. Στο δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό που έγινε το Σεπτέμβριο του 2014 είχε δικαίωμα να συμμετάσχει όποιος ήθελε; Όποιος Έλληνας, όποιος επιχειρηματίας, όποιος ιδιοκτήτης κλινικής, είχε δικαίωμα να συμμετάσχει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Προφανώς, είχε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τα 115 εκατ. τα οποία δόθηκαν τελικά, την τιμή αυτή τη θεωρείτε καλή, μεσαία, μικρή; Θεωρείτε ότι το τίμημα αυτό πώς ήταν;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ξέρετε, το νοσοκομείο είναι 55.000 τετραγωνικά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το ερώτημά μου είναι αν είναι καλή η τιμή, για μπορέσω να κάνω όλες τις ερωτήσεις μου. Συγνώμη, κύριε μάρτυς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Θα σας παρακαλέσω όμως να απαντήσω και εγώ όπως μπορώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Μερικοί, που τους ξέρουμε όλοι, με 18 εκατ. δεν αγοράζουν τη βίλα που έχουν στη Μύκονο. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι δεν είναι μονοσήμαντο το κέρδος. Είναι από πολλά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το 115 ήταν καλή τιμή ή μικρή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Τίποτα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αφού ήταν τίποτα, γιατί δεν ήρθε και κάποιος άλλος να το χτυπήσει; Δεν υπήρχαν ιδρύματα τα οποία είχαν παρόμοια δραστηριότητα και τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν και αυτό το σε λειτουργία, με το καλό όνομα, με την καλή φήμη, ίδρυμα, για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους; Γιατί δεν ήρθε κανείς άλλος;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Γιατί, αν δεν ήταν η δοτή διοίκηση του κυρίου Γεωργιάδη, θα ασκούσαν ένδικα μέσα για βελτίωση της τιμής κ.λπ.. Δεν διαβάσατε το μνημόνιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τα έχω διαβάσει όλα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Τότε γιατί με ρωτάτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το μνημόνιο ήταν μέχρι τη στιγμή του πλειστηριασμού.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μάλιστα. Τη στιγμή του πλειστηριασμού και μετά, πλέον απόλυτος κυρίαρχος γίνεται ο υπερθεματιστής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ωραία. Ο πλειστηριασμός, δηλαδή, μου λέτε ότι έγινε με έναν νόμιμο τρόπο; Για να καταλάβω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Έγινε νομικώς. Εκείνο που υποψιαζόμαστε όλοι και εγώ μαζί (…) είναι ότι έγινε φωτογραφικά η διαδικασία η όλη (…)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τι σημαίνει το φωτογραφικά;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Αν διαβάσετε το μνημόνιο, θα καταλάβετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Σας λέω πάλι κάτι. Όλο αυτό ήταν για το χρόνο λειτουργίας μέχρι την ημέρα του πλειστηριασμού. Την ημέρα του πλειστηριασμού δεν απαγορεύει κανείς ούτε τον Γεωργαντά ούτε τον Μαρτίνη, να πάει να χτυπήσει με 116 εκατομμύρια όλο το Ερρίκος Ντυνάν με την άδειά του.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Όπως το είχαν καταντήσει, όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Όχι; Άρα, ήταν μεγάλο το τίμημα; Μου είπατε πριν ότι ήταν τίποτα το 115. Ήταν ελάχιστο το τίμημα. Εγώ αυτό κατάλαβα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Κάπου χαρίστηκαν. Το τίμημα ήταν ελάχιστο. Αυτή είναι η απάντηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Άρα, μπορούσε οποιοσδήποτε με το ελάχιστο τίμημα να έρθει να χτυπήσει. Είναι δημόσιος είναι ανοικτός ο διαγωνισμός. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός; Πλειστηριασμός είναι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Γίνεται πλειστηριασμός. Εγώ και οι άλλοι δεν υπάρχουμε, οι αιρετοί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μπορούσε το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ να πάει; Μπορούσε το ΥΓΕΙΑ να πάει; Μπορούσε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική να πάει; Γιατί εγώ που δεν έχω σχέση δεν θα πήγαινα. Μπορούσε να πάει ο οποιοσδήποτε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Λέω μονότονα, μετά το μνημόνιο που υπεγράφη, τέλειωσε το Ντυνάν. Κάποιοι το χαρίσανε στην Πειραιώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το Μνημόνιο ξεκίνησε με τη δική σας παραίτηση, σωστά; Ουσιαστικά, φύγατε από τη μέση και μετά μπήκε ο Σάλλας. Έτσι λέτε. Έτσι δεν είναι;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Έτσι φαίνεται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Έτσι φαίνεται. Για να παραιτηθείτε δεχθήκατε πιέσεις;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μάλιστα. Τι σας είπανε, δηλαδή, για να παραιτηθείτε και εσείς και τα υπόλοιπα μέλη;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν θα μιλήσω για τα υπόλοιπα μέλη, μόνο για εμένα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Για εσάς πέστε μας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Εγώ ήμουνα ισόβιος. Με αμφισβήτησε η Τράπεζα και έκλεισε την κάνουλα και τα παρατάω και φεύγω. Μου το ζητάει πλέον ο κύριος Γεωργιάδης – για εσάς μπορεί να είναι πάρα πολύ φυσιολογικό – είναι επιθυμία του κυρίου Σάλλα να φύγετε για να βάλει δικής της επιλογής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Εσείς σε αυτήν του την πρόταση αρνηθήκατε, αντιδράσατε; Τι κάνατε; Τα παρατήσατε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Σιχάθηκα. Τα παράτησα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είπατε ότι σας απείλησε. Η απειλή ποια είναι; Για εσάς προσωπικά υπήρχε απειλή; Το Ερρίκος Ντυνάν, με τι ζούσε; Με ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες που ήταν με νομοθετικές πρωτοβουλίες, είναι γνωστό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν είχε, δηλαδή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, δεν είχε χρηματοδότηση, άρα, έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Το να πει κάποιος μια λύση είναι αυτή, είναι εκβιασμός; Είχατε εσείς άλλη λύση την οποία σας τη στέρησαν;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Γιατί αυτό δεν ήρθε ως τελεολογική απόληξη μιας προσπάθειας να σωθεί το νοσοκομείο ως κοινωφελές ίδρυμα και αμέσως βομβαρδίστηκε με τον πλειστηριασμό.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
Συγγνώμη, ξέρετε ποιο ποσό είναι αυτό που αναβαθμίζει την κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα και σε στέλνει φυλακή, εις ότι αφορά το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, 120.000 ευρώ;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: 30.000 ευρώ είναι. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν από 30.000 ευρώ και πάνω στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν για τα νοσήλια τους;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ναι.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ονοματίστε, παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Κωλύομαι από το ιατρικό απόρρητο.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν υπάρχει ιατρικό απόρρητο εδώ. Εδώ, είναι μια Επιτροπή της Βουλής που διερευνά ποινικές ευθύνες που θα έπρεπε να έχουν στείλει στη φυλακή πολύ κόσμο. Το ιατρικό απόρρητο αφορά προσωπικά δεδομένα σε σχέση με ζητήματα υγείας, όχι ποιος είναι τζαμπατζής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Δεν χρησιμοποίησα τον όρο τζαμπατζής.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Τον χρησιμοποιώ εγώ, αυτό τον όρο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Εγώ είπα ότι νοσηλεύονταν με το Ταμείο τους και η αναβάθμιση θέσεως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, ήταν που προσεφέρετο από το Ντυνάν.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σύμφωνα με την Grant Thornton και τον έλεγχο που διεξήγαγε, ο κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, πρώην Πρωθυπουργός, νοσηλεύτηκε έναντι 18.473 ευρώ και του χορηγήθηκε έκπτωση 17.902 ευρώ και τα υπόλοιπα δεν τα πλήρωσε από την τσέπη του, αλλά τα κάλυψε ο ασφαλιστικός του φορέας. Ομοίως και η σύζυγός του, είχε κόστος νοσηλείας 29.746 ευρώ και η έκπτωση ήταν 29.046 ευρώ. Ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία στο αδίκημα, για το οποίο, εσείς κατηγορήστε, σε αυτό το πρόσωπο; Γνωρίζετε αν ασκήθηκε; Αν ο Εισαγγελέας ή ο Ανακριτής το είδαν αυτό το πράγμα; Το είδαν, προφανώς. Ασκήθηκε δίωξη; Διότι, αν δεν ασκήθηκε, πρέπει να πάω τα στοιχεία στον Εισαγγελέα αμέσως μετά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Εγώ, θα σας κάνω οιονεί παντομίμα. Μόλις είδε ο κ. Ανακριτής, ο εντιμότατος κ. Τσιρώνης, τα ονόματα, το πέταξε απάνω, να φύγει και να πάει στο Συμβούλιο Εφετών.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτό που περιγράφετε είναι αδίκημα, είναι παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του Ανακριτή.
Είπατε στην συνέντευξη σας ότι κάποιους άλλους, όχι απλά δεν έπρεπε να τους αφήσουμε, αλλά έπρεπε να τους κυνηγήσουμε. Όταν έρχεται ένας Πρωθυπουργός ή κάποιος μεγάλος και σου λέει «ευχαριστώ Ανδρέα μου, φεύγω, γεια σου» παίρνεις κανονικά ένα πολυβόλο και τον κυνηγάς να πληρώσει. Ήρθαν πολιτικά πρόσωπα και Πρωθυπουργοί και την ώρα που ήταν να περάσουν από το ταμείο, σας λένε «γεια σου Ανδρέα» και φεύγουν;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ναι.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Για τον Σημίτη μόνο είναι 47.000 ευρώ και δεν τα πλήρωσαν ποτέ; Και προφυλακίζεται ο πολίτης και για τον πολιτικό δεν ασκείται δίωξη; Αυτά τα στοιχεία που προκύπτουν στην Επιτροπή πρέπει άμεσα να πάνε στον Εισαγγελέα και να καλέσει τον Σημίτη, γιατί, ο Σημίτης δεν καλύπτεται από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, διότι, δεν έκανε κάτι στο πλαίσιο της τέλεσης των καθηκόντων του, ως Πρωθυπουργός, ούτε η Βουλευτική ασυλία τον καλύπτει. Τώρα κανονικά πρέπει να πάει στον Εισαγγελέα και να ασκηθεί δίωξη και επειδή το ποσό που περιγράφει την κακουργηματική απιστία είναι 30.000 ευρώ, πάει κατευθείαν στον Ανακριτή.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή προ ολίγου οι προηγούμενοι συνάδελφοι εξετάζοντας τον κ. Μαρτίνη, το μάρτυρα, αναφέρθηκαν στη δυνατότητα που είχε το Ερρίκος Ντυνάν να δημιουργήσει Μαιευτικό Γυναικολογικό Τμήμα. Ήδη από την 10ετία του 1990 υπάρχουν δύο δικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών η 3445/1994 και μετά από προσφυγή του ελληνικού δημοσίου η 3390/1998, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο Ερρίκος Ντυνάν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο τμήμα στο χώρο του νοσοκομείου, βεβαίως, Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική. Τις καταθέτω για να δείτε από πού αντλούσε το δικαίωμα το Ερρίκος Ντυνάν, πρώτον.
Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω στα πρακτικά για να υπάρχουν, γιατί μάλλον παρεξηγούν μερικά πράγματα ότι η δήλωση η επαμφοτερίζουσα στάση του κ. Λοβέρδου αποδεικνύεται από τα έγγραφα. Πρώτον, απαντώντας στην ερώτηση των Κριτσωτάκη και Λαφαζάνη, αν θα πουληθεί ή όχι το Ερρίκος Ντυνάν ο κ. Λοβέρδος με απάντησή του την υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 165604/11.3.11 καταλήγει «από το ανωτέρω συνάγεται ότι το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα – για το Ερρίκος Ντυνάν πρόκειται- δεν δύναται να πουληθεί ακριβώς επειδή έχει σταθεί με την νομική βοήθεια του ιδρύματος και μάλιστα κοινωφελούς χαρακτήρα, παύει δε να ευσταθεί μόνο σε μια περίπτωση, με τις διατάξεις των άρθρων 117, 118 του αστικού κώδικα περί ιδρύματος». Και ενώ αυτό δηλώνει το 2011 έρχεται το 2012 με την τροπολογία του ν. 4058/2012 που λέει όχι μόνο μπορεί να πωλεί, να μισθώνει να προβαίνει κ.λπ., αλλά στο τέλος βάζει και μια προσθήκη ότι μπορεί η περιουσία και οι πόροι του να προέρχονται από έσοδα, από εκποίηση των ιδίων περιουσιακών στοιχείων.
Παρακαλώ αυτά να φωτοτυπηθούν και να κατατεθούν στα πρακτικά. ”
Επειδή ως συνημμένα υποβάλλω και τις επιστολές που απέστειλε στη Βουλή ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης.
Επειδή προτείνω την κλήτευση και εξέταση ως μαρτύρων των κ.κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, Σπυρίδωνα Λάππα, Χαρίλαο Τζαμακλή, Γεώργιο Γεωργαντά, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Ηλία Κασιδιάρη, Ανδρέα Μαρτίνη, Γιάννη Ντάσκα και όσους άλλους προκύψουν στην διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και της έρευνας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου
Σας αναφέρω τα ανωτέρω, αιτούμενος όπως διαταχθεί Εξ Υμών αυτεπαγγέλτως η διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης κατ΄άρθρον 43 Κ.Π.Δ., προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων, βάσει των όσων κατατέθηκαν επί της ανωτέρω Εξεταστικής Επιτροπής.
Αθήνα, 04 Σεπτεμβρίου 2017
Ο υποβάλλων τη μηνυτήρια αναφορά
Πηγή: http://ntokoumenta.gr