Η κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη από την οποία ταλαιπωρούνται πολλοί άνθρωποι.

Η αντικατάσταση ωστόσο του αγελαδινού -ή κατσικίσιου- γάλακτος με άλλα είδη (π.χ. γάλα αμυγδάλου) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βασικών βιταμινών όπως η B12 και η D, αλλά και ασβεστίου.

Η άνοδος των φυτικών εκδοχών γάλακτος (βρόμης, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού κλπ.), αυξήθηκαν κατά 155% μεταξύ 2011 και 2013, σύμφωνα με σχετική έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη, μία κατάσταση όπου οι άνθρωποι έχουν έλλειψη της λακτάσης, ενός ενζύμου που τους επιτρέπει να χωνέψουν τη λακτόζη, το σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, περίπου 5% των Βρετανών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού όμως, παρουσιάζει ευαισθησία στη λακτόζη.

Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο γεννιέται χωρίς το ένζυμο λακτάση, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να διασπάσει τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα, ο μετεωρισμός, οι διάρροιες και οι κράμπες στο στομάχι.

yogurt 2

 

ΠΗΓΗ