Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος (*)

Οι Βουλευτές της συμπολίτευσης που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και πλήθος πολιτών επωνύμως εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν προβάλλονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετείται ο πλουραλισμός και το δικαίωμα τους στην ενημέρωσή τους.

Έχουν δικαίωμα οι πολίτες να διατυπώνουν άποψη για τον τρόπο που λειτουργούν τα ΜΜΕ και να ζητούν από το ΕΣΡ να ελέγξει τους υπευθύνους; Ας το δούμε:

Το άρθρο 14 παράγραφος 2 του Συντάγματος επιβάλει, όταν μεταδίδεται η είδηση από τα ΜΜΕ με δημόσια -τονίζω- συχνότητα, να εξασφαλίζονται δύο προϋποθέσεις: αντικειμενική πληροφόρηση και πλουραλιστική ενημέρωση στα πάντα. Και αυτός είναι κανόνας απαράβατος. Με αυτή την έννοια τίθεται το θέμα από τους πολίτες για το τι κάνει και τι δεν κάνει το ΕΣΡ, που μέχρι τώρα προσπερνά την απαίτηση των πολιτών, γιατί προφανώς δεν θέλει να συγκρουσθεί με τα ΜΜΕ.

Όμως, το ΕΣΡ δεν είναι υπεράνω κριτικής. Ούτε είναι λάθος να ζητούν οι πολίτες και οι εκπρόσωποί τους από το ΕΣΡ να παρέμβει για την μη μετάδοση είδησης, που ισοδυναμεί με απόκρυψη.

Η ευθύνη, ωστόσο, δεν είναι μονόπλευρη. Όσον αφορά, λοιπόν, τα ΜΜΕ, τίθενται πολλοί προβληματισμοί και αμείλικτα ερωτήματα:

Είναι τα μέσα ενημέρωσης αντικειμενικά, όπως ισχυρίζονται και αν όχι, πότε και ποιος τους ελέγχει;

Υπάρχει ιδιοτελής και ανιδιοτελής ενημέρωση;

Τα ΜΜΕ έχουν πολιτικές συμπάθειες, δεσμεύσεις που απορρέουν από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών;

Θάβουν ειδήσεις, λένε μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα για να στήνουν ασπίδες προστασίας των αφεντικών τους;

Τα προεκτεθέντα ερωτήματα δεν σχετίζονται με το στενό πλαίσιο ενός φορέα. Είναι ερωτήματα που άπτονται της Δημοκρατίας. Και το πολίτευμα βάλλεται, όσο αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ο ανέλεγκτος τρόπος λειτουργίας των περισσοτέρων ΜΜΕ διαβρώνει τον θεσμό, γι’ αυτό και οι πολίτες στέκονται με δυσπιστία απέναντι από πολλά ΜΜΕ, εξαιτίας του ευνουχισμένου ή κατευθυνόμενου ρόλου τους. Υπ’ αυτή την έννοια αναλογούν τεράστιες ευθύνες στο ΕΣΡ, γι’ αυτό πρέπει να πάψει να είναι ένας «τυφλός» και άβουλος διαιτητής. Όσο νίπτει χείρας, τόσο και περισσότερο θα απαξιώνεται η δημοκρατία στον τόπο μας και θα μεγεθύνεται η αναξιοπιστία τον πυλώνων της Δημοκρατίας.

Κάτι τέτοιο δε, στους καιρούς μας είναι ό,τι το χειρότερο και επικίνδυνο!

 

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 

Πηγή: http://www.rizopoulospost.com