Ενώ η πετρελαιοκηλίδα της μόλυνσης του Σαρωνικού εκτείνεται πια από την Φρεαττύδα μέχρι την Γλυφάδα, η πλοιοκτήτρια εταιρεία τολμάει να ισχυρίζεται πως «κάθε “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της.».
Οι θρασύδειλες απειλές των νομικών της εταιρείας δεν είναι αρκετές να παρεμποδίσουν ούτε την λογική, ούτε την απαίτηση να δημοσιοποιηθεί η αλήθεια. Εάν το πλοίο ήταν κατάλληλο για το δρομολόγιο και το φορτίο που είχε την στιγμή του ναυαγίου, πρέπει άμεσα να δοθούν στην δημοσιότητα οι λόγοι της βυθίσεώς του. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό να περάσουν δύο ή και τρία χρόνια -όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις- για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας την αλήθεια.
Επιπλέον, εάν η εταιρεία θέλει να γίνουν πιστευτοί όλοι οι ισχυρισμοί της, πρέπει αμέσως να απαρνηθεί την ασφαλιστική αποζημίωση, που σίγουρα δικαιούται, και να την διαθέσει για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο “οιοσδήποτε” -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωσή της- έχει κάθε λόγο να σκέφτεται πως ενδεχομένως να πρόκειται για μια προαποφασισμένη ενέργεια με ενδεχόμενο δόλο ή/και κίνητρο.
Όπως αναφέρει η σχετική ειδησιογραφία «το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο πρωινές ώρες χθες από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με δύο χιλιάδες διακόσιους (2.200) μετρικούς τόνους fuel oil και τριακόσιους εβδομήντα (370) μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ επέβαιναν επί του πλοίου δύο (02) μέλη του πληρώματος από τα συνολικά έντεκα (11) μέλη».
Πώς απέπλευσε το πλοίο με μόλις δύο από τους ένδεκα του πληρώματός του; Απέπλευσε και κατόπιν άραξε στον Σαρωνικό; Αν ναι, γιατί και από ποιους επιλέχθηκε να φορτωθεί πρώτα ενώ επρόκειτο να διανυκτερεύσει στα ανοικτά; Πού βρίσκονταν οι υπόλοιποι του πληρώματος και κάτω από ποιες συνθήκες τους δόθηκε η άδεια για αποχώρηση από το πλοίο; Πώς προκλήθηκε το ναυάγιο;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και σίγουρα οι άνανδρες απειλές των νομικών δεν απαντούν σε κανένα από αυτά, αλλά αντιθέτως δημιουργούν επιπλέον απορίες. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία αρχή και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι, όσο ψηλά και να βρίσκονται ή όσο βαθειά και αν διαπλέκονται με το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς της Πατρίδος μας.
Η Δικαιοσύνη πρέπει ανεπηρέαστη να κάνει το καθήκον της και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Αλλιώς το κακό θα επαναλαμβάνεται διαρκώς, καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει σε έναν ήδη φρικτά ταλαιπωρημένο τόπο.
του Μαν. Βολουδάκη