Ορισμένες  διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τον ύπνο στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Ας δούμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με τον ύπνο και τι ισχύει.

Tο πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Ένας μύθος που οφείλεται κυρίως στο μάρκετινγκ όπως η Kelloggs που έχουν άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον απ’ τις πωλήσεις σκευασμάτων που καταναλώνονται για πρωινό φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό για πολλούς να μην είναι έτοιμοι για φαγητό αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα και να προτιμούν να παίρνουν το πρώτο γεύμα της ημέρας αργότερα.

Η έλλειψη ύπνου δεν θα επηρεάσει την υγεία σου μακροχρόνια

Πολύ λάθος. Εάν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 καθώς και καρδιαγγειακής νόσου και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους και κατάθλιψη.

Όσο μεγαλώνεις χρειάζεσαι και λιγότερο ύπνο.

O Οργανισμός Υγείας συνήθως συνιστά 7 με 8 ώρες ύπνου την μέρα για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 6 ετών. Η διαφορά στην προτεινόμενη ποσότητα ύπνου για ηλικιωμένους είναι μηδαμινή. 7 με 9 ώρες για τις ηλικίες 61 και 62 ετών και 7 με 8 ώρες για όσους είναι 65 χρονών και πάνω.

Πρέπει να κοιμάσαι 8 ώρες κάθε μέρα.

‘’Οι καθημερινές ανάγκες του κάθε ανθρώπου για ύπνο είναι διαφορετικές και γενετικά προκαθορισμένες’’ δήλωσε ο Michael Decker, αναπληρωτής καθηγητής νοσηλευτικής στο Case Western Reserve,στο Shape.’’Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο,κάποιοι λιγότερο’’

Δεν πρέπει να τρως απογευματινά σνακ.

Το πάρα πολύ φαγητό ή η γρήγορη κατάποση μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον ύπνο αλλά στην πραγματικότητα ένα ελαφρύ σνακ που περιέχουν τρυπτοφάνη μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς.Tροφές με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη όπως τα δημητριακά και το γάλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Η αϋπνία απλά σημαίνει ότι δεν μπορεί να σε πάρει ο ύπνος.

Σύμφωνα με το Cleveland Clinic,στην πραγματικότητα υπάρχουν 4 συμπτώματα αϋπνίας και όχι μόνο η αδυναμία ύπνου. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν όταν κάποιος ξυπνάει πολύ νωρίς και δεν μπορεί να ξανακοιμηθει,όταν ξυπνάει πολλές φορές κατ΄τα την διάρκεια του ύπνου και όταν λείπει η αίσθηση ξεκούρασης με το πρωινό ξύπνημα.

Αν είσαι κουρασμένος ενώ οδηγείς μπορείς απλά να δυναμώσεις την μουσική.

Το να βάλεις τον κλιματισμό δυνατά ή τα ηχεία στην διαπασών δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αν χασμουριέσαι πίσω απ’ το τιμόνι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας, εάν κάποιος είναι άυπνος για περισσότερες από 18 ώρες τότε η ετοιμότητα του είναι η ίδια με ένα άτομο που έχει περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του 0,05%.

Μπορείς να αναπληρώσεις τον ύπνο.

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει.Όταν οι άνθρωποι έχουν στερηθεί τον ύπνο δεν μπορούν να τον αποκαταστήσουν εάν κοιμηθούν περισσότερο.Με ανεπαρκή ύπνο,συσσωρεύεται ένα χρέος που είναι αδύνατον να αναπληρωθεί ενώ μεγαλώνει. Πώς σιγουρευόμαστε ότι δεν θα δημιουργηθεί αυτό το χρέος ύπνου;Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς κάθε βράδυ.

Πηγή:http://www.rizopoulospost.com/