Ο ι Αμερικανοί παίρνουν πολύ σοβαρά τις αδελφοποιήσεις πόλεων και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την επίσκεψη που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, πολυμελής αντιπροσωπεία από τη Σάντα Μπάρμπαρα της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Η αποστολή 15 αντιπροσώπων από την Επιτροπή Αδελφοποίησης Σάντα Μπάρμπαρα και Πάτρας που βρίσκεται στην πόλη μας από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι δείγμα της βαρύτητας που δίνουν οι Αμερικανοί σε αυτό το εγχείρημα, προ- κειμένου μια προσπάθεια, που ξεκίνησε από την εποχή που δήμαρχος Πατρέων ήταν ο Ανδρέας Φούρας, να μην πάει χαμένη.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αποστολή, εκτός από την πρόεδρο της επιτροπής αδελφοποίησης και Πατρινή στην καταγωγή Γεωργία Γαστουνιώτη, συμμετέχει ως επικεφαλής ο Τζιλ Γκαρσία, πρόεδρος του οργανισμού των αδελφοποιημένων πόλεων της Νότιας Καλιφόρνια, με τον οποίο η «ΠτΚ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκαρσία, το πρόγραμμα αδελφοποιήσεων στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο και έχει ξεκινήσει από το 1956, όταν στην καρδιά του «Ψυχρού Πολέμου» ο τότε πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε προωθήσει την ιδέα της διπλωματίας των πόλεων, παράλληλα με τη διπλωματία των κρατών, για την παγκόσμια ειρήνη. Στη βάση αυτού του προγράμματος, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες, ο αλληλοσεβασμός και η ανάπτυξη φιλίας, που αν καλλιεργηθούν, εξελίσσονται σε αδελφοσύνη και αγάπη μεταξύ των πολιτισμών. «Μόνο αν αναπτυχθούν αυτοί οι πυλώνες, αρχίζει και η πραγματική ανάγκη για συ- νεργασίες και κοινές δράσεις. Γιατί δεν μπορείς να λες ότι είσαι φίλος με κάποιον και να μην κάνεις τίποτα. Οι φίλοι κάνουν πράγματα μαζί» τόνισε με νόημα ο κ. Γκαρσία.

Αναφερόμενος στην αδελφοποίηση της Πάτρας με τη Σάντα Μπάρμπαρα, επισήμανε ότι οι σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο πόλεων, αφορούν τον πολιτισμό, τις τέχνες, την οικονομία, τη διακυβέρνηση, το πανεπιστήμιο και πολλά άλλα πεδία, αρκεί να γίνει δουλειά.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε στην επιτροπή αδελφοποίησης αυτές τις ευκαιρίες και να ξεκινήσουμε ακόμα και με μικρά βήματα. Η επιτροπή θα έχει στόχο να κάνει τη δικτύωση, αλλά οι επικοινωνίες μεταξύ ομοειδών φορέων, θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια μεταξύ των ίδιων των ενδιαφερόμενων μερών» σημείωσε ο Τζιλ Γκαρσία και συμπλήρωσε: «Στην Πάτρα μπορεί να έχετε ανάγκη από οικονομικές ευκαιρίες και να φέρουμε μια οικονομική αντιπροσωπεία εδώ, για να αναζητήσουμε. Για παράδειγμα, η Πάτρα έχει λιμάνι και μπορούμε να δούμε την προοπτική μιας συνεργασίας με το λιμάνι του Λόνγκ Μπιτς. Όλες αυτές είναι ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Έτσι κάνουν οι αδελφοποιημένες πόλεις και ο μόνος τρόπος για να γίνει, είναι να υπάρξει και εδώ μια ισχυρή επιτροπή πολιτών». Η Σάντα Μπάρμπαρα, όπως εξήγησε ο κ. Γκαρσία, έχει αδελφοποιηθεί με επτά πόλεις (Κοτόρ – Μαυροβούνιο, Πουέρτο Βαγιάρτα – Μεξικό, Τόμπα – Ιαπωνία, Ντίνγκλ – Ιρλανδία, Σαν Χουάν – Φιλιππίνες, Γουέι Χάι – Κίνα, Πάτρα – Ελλάδα), για τις οποίες υπάρχουν οι αντίστοιχες επιτροπές που κάθε χρόνο κάνουν προγραμματισμό, δουλειά και δίνουν απολογισμό στον δήμαρχο. Είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να εξελίσσουν, καθώς αφιερώνεται πολύς χρόνος και οικονομικοί πόροι.