Από παιχνίδι εντυπώσεων σε κυνήγι προσχημάτων εξελίσσεται η σχέση των εταίρων της συγκυβέρνησης, με επίκεντρο το νομοθετικό έργο και υπό την πολιτική πίεση της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ να μην προωθούνται σχέδια νόμου επί του περιεχομένου των οποίων υπάρχει διαφωνία στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Οπως καθίσταται σαφές, τόσο με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όσο και με την τροπολογία η οποία θεωρείται εμμέσως ότι αφορά τη λεγόμενη Τουρκική Ενωση Θράκης, οι βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου αναγκάζονται να αναζητήσουν συμβιβασμούς-προσχήματα, προκειμένου και να υπερψηφίσουν διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν, αλλά και να μην κλονιστεί η εικόνα τους στο εκλογικό ακροατήριό τους.

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΑΝΕΛ φάνηκε χθες σε δύο περιπτώσεις: αφενός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, ο εισηγητής Αθ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε μεν πως γραμμή του κόμματος είναι η επί της αρχής υπερψήφισή του, πλην όμως όχι μόνον έσπευσε να εκφράσει εντονότατο προβληματισμό για διατάξεις του αλλά και υπενθύμισε το δικαίωμα της «κατά συνείδηση ψήφου». Ιδιαίτερα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει («Παρακαλώ, εκλιπαρώ τον υπουργό», είπε χαρακτηριστικά) να «θωρακίσει» το νομοσχέδιο μέσω διάταξης που να απαγορεύει τον γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Αργότερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, καταγράφοντας τη διαφωνία του με τον προσανατολισμό του νομοσχεδίου, στάθηκε στο ίδιο ζήτημα: «Προτείνω να παρέχετε ασπίδα προστασίας στην ελληνική οικογένεια: Να προβλεφθεί ότι δεν επιτρέπονται γάμος, σύμφωνο συμβίωσης ή τεκνοθεσία σε άτομα που έχουν κάνει διόρθωση φύλου», τόνισε.

Ο μεγάλος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο, μοιάζει να δοκιμάζει ακόμα περισσότερο τις αντοχές: αντί άλλου σχολιασμού ή απάντησης, η αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη: «Και γάμο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ομόφυλων ζευγαριών και παιδοθεσία», είπε εμφατικά, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή λίγη ώρα αργότερα, κλείνοντας τη συνεδρίαση, να σημειώνει γενικόλογα μεν, αλλά με σαφή αναφορά και στην επισήμανση Καραγιαννίδη: «Μας έδωσαν ιδέες και για το μέλλον όσα είπαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο έτερο «μέτωπο», το σχετικό με την τροπολογία (υπενθυμίζεται ότι προβλέπει δυνατότητα ανάκλησης δικαστικής απόφασης εάν υπάρξει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), η κίνηση εκδηλώθηκε από τον κ. Δημ. Καμμένο. Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι θα δώσει τη θετική του ψήφο μόνον εάν υπάρξει στην υπό κατάθεση ρύθμιση ρητή αναφορά σε θέματα διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας, καθώς και στις διεθνείς συνθήκες της χώρας, ως ασφαλιστικές δικλίδες για μη αξιοποίηση της ρύθμισης από τουρκικούς κύκλους στη Θράκη. Στη σκιά όλων αυτών, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε αλλαγή στον νόμο για την ταυτότητα φύλου, τέτοια ώστε να επιτρέπεται η πράξη διόρθωσης όχι μόνο από την ηλικία των 17, αλλά και των 15 ετών, υπό την επιπρόσθετη προϋπόθεση για τους ανηλίκους ότι θα υπάρξει γνωμάτευση και από επιστήμονες νοσοκομείου, αναφέροντας το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέλος, με αφορμή την επιχειρηματολογία με την οποία το ΚΚΕ αιτιολόγησε την καταψήφιση του ν/σ, ξέσπασε σφοδρή σύγκρουση, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να φθάνουν στο σημείο να λένε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυσφήμηση για το κομμουνιστικό κίνημα και την πλευρά του ΚΚΕ να απαντά κάνοντας λόγο για «εμετικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα».

Πηγή:http://www.kathimerini.gr