«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει» τόνισε ο εκπρόσωπός του.

«Ξαναχτύπησε» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Ο εκπρόσωπός του ξεκαθαρίζει ότι χωρίς το Ταμείο το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό είναι μια πολιτική και όχι νομική θέση, επικαλούμενη και ένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

«Ο κ. Σόιμπλε το έχει ξεκαθαρίσει»

Το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει απ’ αυτό, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε δηλώσεις του που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι σήμερα, είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίχως ωστόσο, να αναμένεται απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα.

ΕφΣυν: Η Μπούντεσταγκ «αδειάζει» τον Σόιμπλε

Τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, σύμφωνα με το οποίο η νομική υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, απαντώντας στον εκπρόσωπο του Die Linke, ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του Β.Σόιμπλε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Οι σχετικές απειλές του Β. Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια τη Μπούντεσταγκ, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς με προχθεσινή απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η νομική υπηρεσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, να υπάρξουν κάποιες μελλοντικές αποφάσεις του ESM, οι οποίες να άπτονται της γενικής αρμοδιότητας της Μπούντεσταγκ για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.

Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ, όπως δημοσιεύει η “ΕφΣυν”, έχει ως εξής: Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα.

Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει

«Η αβεβαιότητα θα τελειώσει»: τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη με συνεργάτες του.

Τζανακόπουλος: Ο Σόιμπλε είναι εγκλωβισμένος και πιέζεται

Νωρίτερα, νέα επίθεση κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών και του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Β. Σόιμπλε είναι «εγκλωβισμένος και αρκετά πιεσμένος από τις εξελίξεις στη χώρα του».

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης, αυτό που προέχει είναι «να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους, η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Κόκκινο.

Όπως εκτίμησε, «ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν τραβήξει το σκοινί περισσότερο από όσο θα έπρεπε … το ΔΝΤ επιμένει στην προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

«Τα μέτρα αυτά ζητούνται καθώς το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2019 … κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας … το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1%-1,5% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο το 2016 … τα σενάρια βάσης θα πρέπει να αναθεωρηθούν και από το ΔΝΤ», τόνισε.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επίσης τραβάει το σκοινί, συνέχισε ο κ.Τζανακόπουλος, «επιμένει σε μία πολιτική πλήρως αντιφατική, “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο” … απαιτεί από τη μία την συμμετοχή του ΔΝΤ και από την άλλη την μετάθεση της συζήτησης για το χρέος κατά 1-2 χρόνια, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ».

Πρέπει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας για να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της, επανέλαβε, σημειώνοντας ότι μπορεί ο Σόιμπλε να διατείνεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει ως τον Ιούνιο, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την κατάσταση στη Γερμανία. «Είναι εγκλωβισμένος και αρκετά πιεσμένος από τις εξελίξεις στη χώρα του», σημείωσε, εκτιμώντας ότι τελικά θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί από τις εξελίξεις, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση σε θετικό αποτέλεσμα.

Παππάς: Εφικτή η συμφωνία με το ΔΝΤ να μένει στο ρόλο συμβούλου

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την χώρα, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στον ραδιοσταθμό real fm, αναφερόμενος στην αξιολόγηση και διευκρίνισε ότι «όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν ευνοεί κανένα» να έχουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ο κ. Παππάς απάντησε :« Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».

«Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών. Άρα περιμένουμε από τους θεσμούς που έχουν και την δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, όταν εκλήθη σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, να θεωρηθεί αυτό ως επαρκής συνθήκη για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το θέμα των μέτρων μετά το 2018 και της συμμετοχής του ΔΝΤ να παραπεμφθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών εάν δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση ο Ν. Παππάς απάντησε κατηγορηματικά : « Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Η χώρα θα έχει μπει σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης και ο λαός μας μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει ποιος είναι αυτός που βύθισε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και ποιος ανέλαβε να την ξελασπώσει».

Πηγή: http://www.thetoc.gr