Στην έκθεση που δόθηκε στη δηµοσιότητα εν όψει της Ετήσιας Συνόδου, το ∆ΝΤ εκτιµά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,6%, εκτίµηση που υπερβαίνει το 2,4% που προβλέπει η Κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισµού που κατέθεσε στη Βουλή. Για φέτος, ο πληθωρισµός αναµένεται να διαµορφωθεί στο 1,2% και για του χρόνου στο 1,3% ενώ η ανεργία είναι το µοναδικό µέγεθος για το οποίο η πρόβλεψη είναι χειρότερη σε σχέση µε αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ∆ΝΤ θεωρεί πως σταδιακά η δυναµική της ελληνικής οικονοµίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 – τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εµφανίσει πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ – θα καταγράψει ανάπτυξη µόλις 1% του ΑΕΠ. Στοιχείο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα εγείρει ζητήµατα βιωσιµότητας του ελληνικού χρέους, που παγίως θέτει η πλευρά του Ταµείου. Η ανεργία αναµένεται να διαµορφωθεί στο 22,3% παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο τρίµηνο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% ενώ για το 2018 η ανεργία εκτιµάται ότι θα περιορίστει στο 20,7% όταν η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη κάτω από το 20%.

Οι προβλέψεις για την παγκόσµια οικονοµία

Όσον αφορά στην παγκόσµια οικονοµία το ∆ΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την εξέλιξη του παγκόσµιου ΑΕΠ. Συγκεκριµένα για φέτος προβλέπει ότι το παγκόσµιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,6% (από 3,5% προηγουµένως) και στο 3,7% για το 2018% (από 3,6% προηγουµένως). Σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής οικονοµολόγος του ∆ΝΤ Μορίς Οµπσφελντ, η παγκόσµια ανάκαµψη συνεχίζεται µε ταχύτερο ρυθµό και σήµερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από τις αρχές του 2016, όταν η παγκόσµια οικονοµία αντιµετώπιζε ισχνή ανάπτυξη και επικρατούσε αναταραχή στις χρηµατοπιστωτικές αγορές. Όπως είπε, για το 2017 το µεγαλύτερο µέρος της αναθεώρησης οφείλεται στις καλύτερες προοπτικές των προηγµένων οικονοµιών , ενώ για την αναθεώρηση του 2018, οι αναπτυσσόµενες και αναδυόµενες οικονοµίες διαδραµατίζουν σχετικά µεγαλύτερο ρόλο.