Γιατί τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, κάνουν καλό στην καρδιά; Την αιτία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μία χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να διεγείρει έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό προστασίας των αρτηριών.
Όπως γράφουν ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου στην επιθεώρηση «Αrteriosclerosis, Τhrombosis &Vascular Βiology», η καρδιοπάθεια οφείλεται εν πολλοίς στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες, που οδηγεί στη δημιουργία πλακών (αθηρωματικές πλάκες).
Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά.
Η νέα μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών είναι ανενεργή μία πρωτεΐνη (λέγεται Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη – μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά – ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να πραγματοποιήσουν μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση όλων των λαχανικών ασκεί ανάλογη προστατευτική δράση και εάν η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει αθηροσκλήρωση όταν αυτή ήδη έχει αρχίσει.
Πηγή: http://www.boro.gr