Όπως έχω ανακοινώσει συνεχίζω την καθιστική διαμαρτυρία και αποχή από τα μαθήματα για τρίτη εβδομάδα. Οι λόγοι, όπως τους έχω δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ, είναι σοβαρότατοι. Η απόδοση δικαιοσύνης, η ισονομία, η ισοπολιτεία και η απόρριψη πελατειακών πρακτικών είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που με ανάγκασαν να προβώ σε αυτή την ενέργεια, ξένη ομολογώ προς την μέχρι πρότινος ατομική αντίληψη μου περί κινητοποίησης.

Εξάντλησα όλα τα μέσα θεσμικής επίλυσης των εν λόγω ζητημάτων, αφού ζήτησα ιεραρχικά την επίλυση τους ή τουλάχιστον την άμεση θεσμική εμπλοκή των πρυτανικών αρχών. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς καμία παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρότατα ζητήματα που αμαυρώνουν την εικόνα του ιδρύματος.

Σε αντίθεση με την όποια εκτρωματική λογική της συγκάλυψης η επιλογή μου να ζητήσω δικαιοσύνη, διαφάνεια, αξιοκρατία, στήριξη κανόνων και εκρίζωση φαινομένων εκφασισμού συνιστά μία ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης του πανεπιστημίου. Για κάποιους ενδεχομένως ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά. Τόσο ψηλά που βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος.

Οι πράξεις που έχω καταγγείλει είναι σοβαρότατες (βλ. ενδεικτικά ανακοίνωση μου 4/10/2017) και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα όταν αφορούν απειλές κατά ανθρώπων! Τα φαινόμενα αυτά παραπέμπουν σε τριτοκοσμικά καθεστώτα και όχι ευνομούμενα κράτη της Δύσης. Σε καθεστώτα και όχι δημοκρατίες.

Αναγνωρίζω ότι η επιλογή μου αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές μου. Δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μου. Θα πρέπει ωστόσο και οι ίδιοι / ίδιες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αφού προφανώς γνωρίζουν τα φαινόμενα παρακμής που καταγγέλλω, καθώς και φαινόμενα που παραπέμπουν στη κατάλυση συνθηκών κράτους δικαίου. Όταν ωστόσο απειλούνται άνθρωποι, όταν κινδυνεύει η αξιοπιστία της ακαδημαϊκής διαδικασίας τότε είναι επιβεβλημένη η δράση ακόμα και αν ξεπερνά την όποια συμβατική λογική.

Η τελευταία προσπάθεια μου να εμπλέξω τον ανώτερο θεσμικό παράγοντα του πανεπιστημίου τελείωσε άδοξα. Η επιθετικότητα του, η απροθυμία του να διερευνήσει τις καταγγελίες μου και οι ύβρεις που μου απεύθυνε δημοσίως («στα τσακίδια, μαλάκα») δεν επέτρεψαν την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Δυστυχώς ο πρύτανης δε ανταποκρίθηκε εποικοδομητικά στην προσπάθεια μου. Δυστυχώς επέλεξε το δρόμο της χυδαιότητας και του αυταρχισμού, το δρόμο της έλλειψης σεβασμού και της άρνησης. Δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του. Πήγα να ζητήσω τη συνδρομή του, τη διαμεσολάβηση του, την άμεση θεσμική παρέμβαση του αλλά μάταια. Αυτή ήταν η απάντηση του σε όλα όσα έχω καταγγείλει!

Αντίθετα μου ανακοινώθηκε ότι έδωσε εντολή να διεξαχθεί ΕΔΕ σε βάρος μου για όσα ανέφερε ο φοιτητής στο κάλεσμα για συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση μου από το τμήμα. Είναι αυτό μία ένδειξη ρεβανσισμού ή κάτι άλλο; Όφειλε να διατάξει άμεσα τη διενέργεια έρευνας για όσα έχω καταγγείλει (πχ. φαινόμενα μαζικών, συστηματικών αντιγραφών).
Όφειλε να με προστατεύσει, αφού έχω δηλώσει ότι έχω απειληθεί. Όφειλε να είχε λειτουργήσει ως ο εκλεγμένος εσωτερικός Λεβιάθαν. Αυτό βέβαια θα όφειλε να είχε γίνει από την ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο δεν θα ασχοληθώ με αυτό επί της παρούσης.
Ουσιαστικά ο πρύτανης με τη συμπεριφορά του έκοψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ μας, μια επιλογή που δημιουργεί ερωτηματικά. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησα να βρω μία διέξοδο στην κρίση.

Με τη σειρά του το τμήμα ΔΕΣ με απόφαση του (18/10/2017) μου ζητά να επιστρέψω στα μαθήματα μου, απειλώντας με λήψη μέτρων, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση «θα εξετάσει τις κατά νόμο δυνατότητες της Συνέλευσης». Ούτε μία κουβέντα για τις παράνομες πράξεις που κατήγγειλα, τις απειλές που δέχτηκα, την αναίτια καθυστέρηση έκδοσης γνωμοδότησης για την εξέλιξη μου, την έλλειψη αξιοκρατίας, τις μαζικές αντιγραφές, τις πελατειακές σχέσεις, τις μηνύσεις που έχω καταθέσει ή καταθέτω σύντομα, τις καταγγελίες για παραβίαση του γραφείου μου, της ιδιωτικότητας μου, των συνομιλιών μου, την τέλεση παράνομων πράξεων σε βάρος μου.
Και δεν έχω ακόμα καταγγείλει  τα πάντα! Απέφυγαν οι συνάδελφοι να πάρουν θέση και στην προτελευταία συνέλευση όταν συζητήθηκε το ζήτημα συλλογής υπογραφών από το φοιτητή.
Μάλιστα με ενημέρωσαν σήμερα (18/10/2017) ότι η γραμματεία του τμήματος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αρμόδιας δικαστικής λειτουργού να της παράσχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του εν λόγω φοιτητή, αφού άρχισε η διαδικασία δικαστικής διερεύνησης του ζητήματος. Και αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Η απάντηση μου ήρθε σήμερα με την μαζική κατάθεση αιτημάτων προς πρύτανη, κοσμήτορα και πρόεδρο του τμήματος. Ζητώ να διεξαχθεί ΕΔΕ για τις μαζικές, συστηματικές και συνεχείς αντιγραφές, πρακτικές που δεν τιμούν το τμήμα. Αντίθετα το αδικούν κατάφορα. Ζήτησα ακόμα τη διερεύνηση πιθανών διοικητικών παραλήψεων από πλευράς προέδρου του τμήματος που αφορούν συναδέλφους και την παρουσία τους (ή μη) στο πανεπιστήμιο.

Κλίνοντας θα ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα τα οποία εκτιμώ ότι δεν μπορούν να τεθούν υπό οντολογική αμφισβήτηση.
Πρώτον, εντός του πανεπιστημίου οφείλουμε όλοι (φοιτητές και μέλη ΔΕΠ) να στηρίζουμε κανόνες, αξιοσύνης, ισονομίας, δικαιοσύνης, διαφάνειας, δημοκρατίας. Εξ ορισμού αυτή είναι η αποστολή του κάθε ιδρύματος.
Δεύτερον, η ανθρώπινη ζωή αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα και αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσω σε αυτούς που μου μετέφεραν, μέσω τρίτων, απειλές και για τη ζωή οικείων μου. Αναμένω από την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει άμεσα το καθήκον της και τις πρυτανικές αρχές να δημιουργήσουν συνθήκες απρόσκοπτης άσκησης των καθηκόντων μου ως δημόσιος λειτουργός.

 

Γ. Βοσκόπουλος, αναπλ. καθηγ., τμήμα ΔΕΣ, π. πρόεδρος τμήματος