ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ
Την ευκαιρία για σημαντικές επαφές είχε το τελευταίο διήμερο ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής μετείχε στις εργασίες της διάσκεψης και ένωσε την αγωνία του για την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί στην Μ. Ανατολή, συνταυτιζόμενος παράλληλα με το πνεύμα των ομιλητών, που απαίτησαν την εμπέδωση της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή και τον σεβασμό στην θρησκευτική διαφορετικότητα.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο πολύ κρίσιμο θέμα, ο Νίκος Νικολόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η συγκεκριμένη διάσκεψη διακρίνεται για την κρισιμότητα και την χρησιμότητά της, γιατί είναι πολύ έντονος ο προβληματισμός μας για την διαμορφωθείσα κατάσταση τα 10 τελευταία χρόνια από τη Συρία μέχρι το Ιράκ και από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν.
Το δραματικό δεδομένο της εποχής είναι ότι ο χριστιανισμός διώκεται και συρρικνώνεται στη Μ. Ανατολή. Στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο χριστιανικός πληθυσμός της ανερχόταν σε 20%, ενώ σήμερα το ποσοστό πλησιάζει μόλις το 5%».
Ακολούθως, ο ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρθηκε ξεχωριστά στην απηνή διώκτη του χριστιανισμού Ταγίπ Ερντογάν:
«Ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει να διαχειρίζεται τις θρησκευτικές μειονότητες με όρους μετα-πραξικοπηματικών εκκαθαρίσεων. Εβραίοι, αλεβίτες και χριστιανοί αντιμετωπίζονται στην σύγχρονη Τουρκία ως εν δυνάμει… Γκιουλενιστές και στοχοποιούνται.
Είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι με εντολή του γίνονται προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, μεταμορφώνοντας σταδιακά την φυσιογνωμία ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας σε… γιαλαντζί τζαμί».
Καταλήγοντας, ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε:
«Η πρωτοβουλία της διάσκεψης από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας είναι στη σωστή κατεύθυνση και κρίνεται αναγκαίο τα συμπεράσματα να μετουσιωθούν σε πράξη. Και μόνος τρόπος είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, που οφείλει να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στη Μ. Ανατολή, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας θρησκευτικής κατανόησης».