Με έργα μικρής κλίμακας και ανατροπές στη διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να βρει τη σολομώντεια λύση στο πολύχρονο σίριαλ της εκτροπής του Αχελώου.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας, ενώ είχε προαναγγελθεί μέσα από τη διαβούλευση για τη διαχείριση των υδατικών πόρων που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο μήνα και θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου.

Οι εξαγγελίες έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από το κίνημα κατά της εκτροπής και με ενστάσεις από τους υποστηρικτές των έργων.

Μέσα στον Οκτώβριο πάντως, ο Γ. Σταθάκης θα υπογράψει την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου Θεσσαλίας, από το οποίο για πρώτη φορά θα απενταχθούν τα έργα εκτροπής.

Τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων, με βάση την κοινοτική οδηγία, έπρεπε να έχουν αναθεωρηθεί το 2015, αλλά δόθηκε διετής παράταση και, αν δεν θεσμοθετηθούν στο επόμενο δίμηνο, από τη νέα χρονιά η χώρα μας θα είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το νέο σχέδιο για τη Θεσσαλία, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, προβλέπει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, με σοβαρή κοινοτική χρηματοδότηση για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία, για να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα που θα αποτρέψουν την ερημοποίηση στη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας.

«Δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια και γι’ αυτό τα ποτάμια στέρεψαν και οι γεωτρήσεις έφτασαν σε βάθος 400 μέτρων», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» και αποκάλυψε ότι «η εμμονή των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εκτροπή του Αχελώου ήταν η βασική αιτία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

Ανεξέλεγκτη σπατάλη

Οι μελέτες του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από τρία δισ. κυβικά από μη ανανεώσιμες πηγές και η σπατάλη συνεχίζεται αμείωτη, αφού αντλούνται πάνω από 150 εκατ. κυβικά τον χρόνο.

Το νέο πρόγραμμα βασίζεται στη μείωση των απωλειών του αρδευτικού νερού, που θα επιτευχθεί κυρίως μέσα από τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων ποτίσματος και τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών.

Στόχος είναι να μειωθούν οι αρδευτικές ανάγκες στα 450 κυβικά ανά στρέμμα τον χρόνο και οι συνολικές ετήσιες απαιτήσεις σε νερό να διαμορφωθούν στο 1,24 δισ. κυβικά.

Οι αναγκαίες ποσότητες νερού, με βάση το υπουργείο Περιβάλλοντος, προέρχονται από τις εξής πηγές

Από τα υφιστάμενα υδρευτικά έργα εξασφαλίζονται 165 εκατ. κυβικά. Πρόκειται για τις λίμνες Πλαστήρα (80 εκατ. κυβικά) και Σμοκόβου (65 εκατ. κυβικά), καθώς και τους μικρούς ταμιευτήρες της Λάρισας (20 εκατ. κυβικά).

Από τα υπόγεια ύδατα μπορεί να αντληθούν με ασφάλεια άλλα 620 εκατ. κυβικά, ενώ από επιφανειακά νερά ακόμη 160 εκατ. κυβικά.Το προβλεπόμενο έλλειμμα των 295 εκατ. κυβικών αρδευτικού νερού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, θα καλυφθεί:

Από τα έργα που ήδη εκτελούνται και θα αυξήσουν τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους κατά 40 εκατ. κυβικά τον χρόνο. Πρόκειται για την ολοκλήρωση των έργων ανασύστασης της Κάρλας, τα φράγματα Αγιονερίου και Ληθαίου, καθώς και τους μικρούς αποταμιευτήρες χειμερινού νερού σε Ναρθάκι, Δελέρια και Κακλιτζόρεμα.

Από νέα που σχεδιάζονται θα εξασφαλιστούν άλλα 120 εκατ. κυβικά. Το πακέτο περιλαμβάνει νέα φράγματα σε Πύλη, Παλιοδερλί, Μουζάκι, Καλούδα, Νεοχωρίτι και το Χαμηλό Φράγμα.

Από τον εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων θα προέλθουν 10 εκατ. κυβικά και από την επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων άλλα 10 εκατ. κυβικά.

Από λιμνοδεξαμενές που θα κατασκευαστούν σε πεδινές και λοφώδεις περιοχές θα προέλθουν 110 εκατ. κυβικά.

Αμιγώς υδροηλεκτρικό

«Η εκτροπή του Αχελώου θα ήταν επισφαλής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο ΣτΕ, θα δημιουργούσε αντιθέσεις με άλλες περιφέρειες και, το πιο σημαντικό, δεν χαρακτηρίζεται από στοιχεία βιωσιμότητας και αειφορίας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και προσθέτει: «Παρουσιάζουμε μια πρόταση που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, αξιοποιεί τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας με τα προγραμματισμένα έργα υποδομής και φέρνει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του νερού, που είναι κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια».

Αποδέχεται ότι θα προχωρήσει το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο θα είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό και θα εξασφαλίσει 360 γιγαβατώρες τον χρόνο, παραγωγή ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας μεγάλης πόλης όπως το Περιστέρι.

Αυτό σημαίνει ότι θα κατακλυστεί από νερά ένα μέρος του ιστορικού χωριού. «Η ΔΕΗ θα αποζημιώσει τους κατοίκους για τις περιουσίες τους και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης για την επέκταση του οικισμού», διαβεβαιώνει ο Σ. Φάμελλος.

Με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 θα διατεθούν σε αποζημιώσεις για τις περιουσίες που θα καλυφθούν από το νερό.

Πηγή: https://www.efsyn.gr