«Έφυγε» από τη ζωή, πριν δύο μέρες, ο Νικόλαος Κοπάσης, ο τελευταίος επιζών αξιωματικός από τη Μάχη της Κρήτης.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία κι όχι μόνο.
Σε άρθρο του στα “Χανιώτικα νέα” τον περασμένο Μάιο, ο Αντώνης Πλυμάκης παρέθετε βιογραφικό στοιχεία για τον Νίκο Κοπάση: «Γεννημένος στις 27/11/1917 στην Ανώπολη Σφακίων, ο Νικόλαος Κοπάσης κατατάχθηκε τον Οκτώβριο του 1938 στο 14 Σύνταγμα Πεζικού και τον Απρίλιο του 1939 μετατέθηκε στον IX συνοριακό τομέα, ενώ την 23/03/1941 ονομάσθηκε έφεδρος Ανθ/γος Πεζικού.
Στις 20 Μάη του 1941 υπηρετούσε στο 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Πηγής Ρεθύμνης λαμβάνοντας μέρος στην επική Μάχη. Προήχθη επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της Μάχης στο βαθμό του Λοχαγού και παρασημοφορήθηκε με το Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας, τον Πολεμικόν Σταυρό Γ’ τάξεως δύο φορές, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και τα Μετάλλια εκστρατείας 1940 – 41 και Εθνικής Αντίστασης.
Τιμήθηκε επίσης με περγαμηνές, διπλώματα και πλακέτες από πολλούς άλλους φορείς όπως την V Μεραρχία Κρητών, τις Νομαρχίες Χανίων και Ρεθύμνης και αρκετούς άλλους.
Το 1948 διορίσθηκε στην Αγροτική τράπεζα στα Χανιά όπου έφθασε ως υποδιευθυντής, ενώ για 20 χρόνια ως διευθυντής με επιτυχία στο υπ/μα της Αγροτικής στις Σάππες Ροδοπής, στην Κίσαμο, στην Αταλάντη, στον Παλαμά Καρδίτσας, στο Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λάρισα, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1983».
Toν περασμένο Μαϊο, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τη συμμετοχή του στη θρυλική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Τον Μάιο του 2015 σε επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, ο αείμνηστος Νικόλαος Κοπάσης έστελνε ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου και της βίας λέγοντας τότε:
«Η παράνοια του Χίτλερ επέφερε στη χώρα μας απερίγραπτη φρίκη και οδύνη. Ομως τα γεγονότα αυτά μοιάζουν σήμερα μακρινά, γιατί ζούμε σε μία Ευρώπη Ειρήνης, Δημοκρατίας και Ελευθερίας. Μία Ευρώπη που δημιουργήθηκε μέσα από την εμπειρία των 2 Παγκοσμίων Πολέμων και των βίαιων καθεστώτων και που όλοι μας σήμερα καλούμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να αποφύγουμε οποιαδήποτε επιστροφή στο ζοφερό παρελθόν. Οι παλαιοί εχθροί Ελληνες και Γερμανοί είμαστε σύμμαχοι και εταίροι και η συνεργασία των δύο χωρών μας από τη συνεργασία στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο ως την απλή επαφή στην καθημερινότητα των πολιτών είναι και πρέπει να παραμείνει εποικοδομητική για όλους».
(haniotikanea)