ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΕΜΙΝΑ (Γαλλία)

«Το μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου είναι ένα πεδίο μάχης. Αυτής που δίνει ο Καβάφης ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Από τη μια πλευρά μια στρατιά αβεβαιότητες, από την άλλη η ανάγκη να ξαναδοκιμάσει, να προσπαθήσει από την αρχή ξανά και ξανά. Και τέλος αυτή η αμείλικτη απαίτηση που είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί.[…] Μια μυστηριώδης δύναμη λέει στον ποιητή: “Σήκω και περπάτα”. Κι αυτή τη φορά θα “περπατήσει” πραγματικά. Κι αυτό ισχύει τόσο για τον Καβάφη όσο και για τον αναγνώστη. Ήπιαμε από τις πηγές της Έμπνευσης. Ζήσαμε τη στιγμή της γέννησης ενός καλλιτέχνη. Ο συνδυασμός των ταλέντων της Έρσης Σωτηροπούλου στην πρόζα και στην ποίηση κάνει αυτές τις τρεις μέρες, όπως κι αυτές τις 300 σελίδες, μια συναρπαστική πρόσκληση για το ταξίδι αυτό. Μια εποποιία προσωπική και άχρονη».

Παρίσι, Ιούνιος του 1897. Τρεις μέρες στη ζωή του νεαρού Κωνσταντίνου Καβάφη, τρεις μέρες εσωτερικού αναβρασμού.

Η Γαλλία συγκλονίζεται από την υπόθεση Ντρέυφους, ο «ατυχής» ελληνοτουρκικός πόλεμος έχει φθάσει στο τέλος του με ολοσχερή ήττα της ταπεινωμένης Ελλάδας, η απομονωμένη Αλεξάνδρεια μένει παραδομένη στον ρυθμό της ανατολίτικης ραθυμίας, η Ευρώπη ανασαίνει στο πνεύμα του fin de siècle, ανήσυχη, ταραγμένη, κυνική.

Αυτήν την παράξενη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εποχή, ο νεαρός Κωνσταντίνος Καβάφης βρίσκεται, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Τζων, στο Παρίσι, τελευταίο σταθμό ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι ένα ταξίδι αναψυχής που στην πορεία θα μετεξελιχθεί σε εσωτερική περιπλάνηση, μια διαδικασία μύησης που εκβάλλει στην υπέρτατη πραγμάτωση του ποιητικού του στόχου. Η Έρση Σωτηροπούλου, επίμονη σκιά του ποιητή, θα παρακολουθήσει αυτό το μυθιστορηματικό ταξίδι σε όλες τις διαστάσεις του και θα ανασυνθέτει τη μεταβατική στιγμή κατά την οποία ο Καβάφης, μακριά από την ασφυκτική αλλά μοιραία και μοναδική Αλεξάνδρεια, βυθίζεται στον εαυτό του, αναψηλαφεί τα πάθη του, βασανίζεται από αμφιβολίες δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα όρια της ποιητικής μορφής.