Τα μικρά, κομψά και περίτεχνα κέρματα της αρχαιότητας -χρυσά, ασημένια, χάλκινα ή από ήλεκτρο- βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank -συνεργάζονται για πρώτη φορά.

Μπορεί σήμερα το πλαστικό χρήμα να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο εκείνα τα πρώτα μέσα συναλλαγής των ανθρώπινων κοινωνιών αποτυπώνουν πλήθος πληροφοριών στη γλαφυρή εικονογραφία τους, από πρόσωπα θεών ή βασιλέων μέχρι τη χελώνα που βλέπουμε στα πρώτα νομίσματα της Αίγινας ή τους καρπούς της γης, χαρακτηριστικά σύμβολα των πόλεων-κρατών που τα εξέδιδαν.

Είναι μια επίκαιρη έκθεση, αντάξια της παράδοσης του Μουσείου και των μεγάλων περιοδικών διοργανώσεων των τελευταίων ετών, «Ερωτας», «Υγεία», «Επέκεινα», που σίγουρα θα κλέψει το ενδιαφέρον του κοινού καθώς το πρωτότυπο στήσιμό της δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα περιήγηση παρέχοντας πλήθος πληροφοριών αλλά και αισθητική απόλαυση.

Οι βασικοί «πρωταγωνιστές», τα 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank (από τα 11.000 που κατέχει συνολικά), συνεπικουρούνται από 159 εξαιρετικά αντικείμενα-έργα τέχνης, πήλινα αγγεία, ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα κ.ά. που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθώς το Λούβρο μάς έστειλε, μεταξύ άλλων, τον -αμετακίνητο έως τώρα- αττικό ερυθρόμορφο αμφορέα, που αποδίδεται στον αγγειογράφο Μύσωνα και εικονίζει τον βασιλιά Κροίσο ένθρονο πάνω σε ταφική πυρά (500-490 π.Χ.).

Τα εξαιρετικά εκθέματα, χαρακτηριστικά των περιοχών απ’ όπου προέρχονται τα νομίσματα, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ανάμεσά τους, προς το τέλος της έκθεσης βλέπουμε ακόμα και το «κομπόδεμα» μιας πόρνης, τα 10 από τα 120 νομίσματα τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες της Μεσογείου και τα οποία κέρδισε σε ταβέρνα της Δήλου.

Paris Tavitian

«Το χρήμα ήταν για τους χριστιανούς ο Μαμμωνάς, η πηγή του κακού. Για τους στρατηγούς ήταν το κομμάτι που τους εξασφάλιζε να κάνουν όποιο πόλεμο ήθελαν και για τους επαναστάτες δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τα δεσμά της εργασίας και παλαιότερα της δουλείας» είπε χθες ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και πρόσθεσε ότι ενώ τα νομίσματα είναι «καταπληκτικής μικροτεχνίας με πλήθος πληροφοριών, είναι πληκτικά όταν τα βλέπεις σε μια έκθεση.

Θέλαμε κάτι απτό και συγκεκριμένο. Μέσα από τις οκτώ ενότητες οι επισκέπτες θα κατανοήσουν ότι αυτά ήταν σύμβολα των κοινωνιών και της ζωής». Ο ίδιος συνεπιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τον αρχαιολόγο και επιμελητή του ΜΚΤ Γιώργο Τασούλα και την επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, δρα Δήμητρα Τσαγκάρη.

Η έκθεση παρουσιάζει μία διαφορετική όψη του νομίσματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και τα πρώτα κόπηκαν στην Αίγινα. Το σύμβολό τους ήταν η χελώνα καθώς τότε υπήρχαν πολλές θαλάσσιες χελώνες στο νησί. Και ενώ το νόμισμα αποτελεί το βασικό μέσον συναλλαγής των ανθρώπων, στην αρχαιότητα είχε και μιαν άλλη χρήση που σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσον συμβολισμού, ένα μέσον που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό, όπως λέει και ο τίτλος.

info: Η έκθεση χωρίζεται στις οκτώ ενότητες «Χρήμα και συναλλαγές», «Χρήμα και εμπόριο», «Χρήμα και τέχνη», «Χρήμα και ιστορία», «Χρήμα και διακίνηση ιδεών», «Χρήμα και προπαγάνδα», «Χρήμα και κοινωνία», «Χρήμα και τράπεζες». Θα παραμείνει έως τις 15 Απριλίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 τηλ. 210-7228321-3).

Πηγή: https://www.efsyn.gr