Η πρωινή κακοσμία του στόματος δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν βουρτσίσατε τα δόντια σας για πολλές ώρες.
Αυτό μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα ενώ βρίσκεστε στη δουλειά, οπότε ο «υπαίτιος» είναι άλλος: η μειωμένη παραγωγή σάλιου.
Το σάλιο βοηθά να απομακρυνθούν από τη στοματική κοιλότητα τα βακτήρια που κάνουν την αναπνοή να μυρίζει άσχημα. Τις ώρες που κοιμόμαστε η παραγωγή σάλιου μειώνεται, επομένως τα βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν. Όσο λοιπόν ξηραίνεται το στόμα, τόσο εντονότερη είναι η άσχημη μυρωδιά.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην κακοσμία του στόματος το πρωί είναι η αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Η κακοσμία συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα όπως η ουλίτιδα, η ύπαρξη αποστήματος ή ακόμη και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε ότι η κακοσμία είναι εντονότερη απ’ ό,τι συνήθως, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Για να περιορίσετε την πρωινή κακοσμία του στόματος, φροντίστε να βουρτσίζετε πολύ καλά τα δόντια σας το βράδυ και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα (χωρίς αλκοόλη) ώστε να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα τροφών που διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επίσης, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τη γλώσσα σας, είτε με ειδική «ξύστρα» είτε με την οδοντόβουρτσα, καθώς και εκεί συσσωρεύονται βακτήρια που συμβάλλουν στην κακοσμία.
Τέλος, μην αμελείτε την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να προλάβετε τυχόν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα που προκαλούν ή επιδεινώνουν στην κακοσμία του στόματος.
Πηγή: womenshealthmag.com