H Mόρια της Λέσβου βρέθηκε στο επίκεντρο του «Der Spiegel», αφού ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού βρέθηκε στην περιοχή και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό κέντρο.
Την κατάσταση που αντίκρισε όταν επισκέφθηκε το προσφυγικό κέντρο στην Μόρια της Λέσβου περιγράφει με μελανά χρώματα ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Το περιοδικό φιλοξενεί στις σελίδες του εκτενές ρεπορτάζ για το hot spot της Λέσβου και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «15.000 εγκλωβισμένους» σε κέντρα κράτησης πέντε νησιών του Αιγαίου.
Μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ωστόσο, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ, «μπορεί κάποιος να φορέσει ένα αδιάβροχο και να μπει στα κρυφά».
Έτσι, λοιπόν, μεταφέρει την φρικτή εικόνα που αντίκρισε: «Όποιος θέλει να δει την ντροπή της Ευρώπης, πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο, μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια. »Καλώς ήλθατε στη φυλακή» έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες», τονίζεται στο ρεπορτάζ.
«Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά-hotspot του Αιγαίου», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Καμπανάκι» από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Μόλις πριν από έναν μήνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα hot spots των ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της ψυχικής υγείας των προσφύγων και μεταναστών.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία στη Σάμο και τη Λέσβο. 110 ασθενείς στη Λέσβο παραπέμφθηκαν στην κλινική της οργάνωσης από τις αρχές Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου 2017, αριθμός αυξημένος κατά 50% συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2017».
Επίσης, από τον Ιούλιο και έπειτα αναφέρουν ότι κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται στην κλινική κατά μέσο όρο έξι με επτά άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα φροντίδα για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς, ψυχωτικά επεισόδια κι άλλα επείγοντα περιστατικά.
Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών στην Λέσβο με προβλήματα ψυχικής υγείας που πρέπει να παραπεμφθούν σε ψυχίατρο αυξήθηκε από το ένα τρίτο των νέων ασθενών στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 στα τρία τέταρτα των νέων ασθενών ψυχικής υγείας τον Αύγουστο του 2017.
Ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης ψυχικής υγείας των ανθρώπων αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, τα συμπτώματα για τα οποία παρείχαν φροντίδα οι ψυχολόγοι της οργάνωσης.
Στα τέλη του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα τρία κύρια συμπτώματα των ασθενών ψυχικής υγείας στη Λέσβο ήταν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ωστόσο, τον Αύγουστο 2017 τα ψυχωτικά συμπτώματα αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των συμπτωμάτων των ασθενών, το οποίο, όπως επισημαίνεται, πιθανώς οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε φροντίδα σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπτύσσουν σοβαρότερα συμπτώματα.