Συνεχίζεται η ξεδιάντροπη κλοπή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην ελληνικών τραπεζών από τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους, τους ξένους τραπεζικούς Γύπες που έχουν αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών τους (Πειραιώς,Εθνική,Alpha, Eurobank), σε ευτελιστικές τιμές και ενώ δεν επιτρεπόταν σε Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετέχουν στις διαδικασίες αγοράς τους. Έτσι, η μία μετά την άλλη οι θυγαρικές των πρώην κραταιών στα Βαλκάνια Ελληνικών τραπεζών πουλιούνται μισοτιμής σε ομίλους όπου σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν και οι ίδιοι οι ξένοι τραπεζικοί Γύπες.
Η συστηματική αυτή υφαρπαγή-κλοπή της ελληνικής περιουσίας, περνά στα ψιλά των εδώ συστημικών ΜΜΕ, ή μεταφέρεται ως είδηση με θετικό πρόσημα, για τον απλούστατο λόγο ότι, οι τράπεζες είναι αυτές που χρηματοδοτούν και τα ελέγχουν, καθώς και τους Γερμανοτσολιάδες που τα υπηρετούν.
Η πώληση των θυγατρικών γίνεται με αδιαφανείςς διαδικασίες εξπρές, χωρίς να ανακοινώνονται ξεκάκαθαρα οι όροι πώλησης και το τίμημα. Σύμφωνα με πληροφοριές, μέρος του ποσού που καταβάλλεται για την αγορά των τραπεζών αυτών, προέρχεται από δανεισμό από τις μητρικές τράπεζας με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους. Με άλλα λόγια, Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.
Το γενικότερο θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και την ίδια ώρα ο Πρωυπουργός μας βραβέυεται στο Παρίσι για το…»σθένος» του που συνεπάγεται παρόμοια επιτεύγματα και όχι μόνο.
Πρίν από λίγες μέρες αποκαλύψαμε ότι η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Αλβανία, αγοράστηκε από την κα Λίντα Ράμα, σύζυγο του μισέλληνα Πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα, μέσα από το τραπεζικό fund ABI που έχει έδρα του της Νήσους Καϋμάν.Η φοβερή αυτή είδηση πέρασε και αυτή στα ψιλά των συστημικών ΜΜΕ και σχεδόν πουθενά δεν υπήρχε στις τηλεοράσεις, όπου κυριαρχούν τα θεάματα της αποκοίμισης του ελληνικού λαού, την ίδια ώρα που του κλέβουν το βιος.
Η πιο τελευταία σχετική είδηση που και αυτή πέρασε στα ψιλά είναι η σημερινή ανακοίνωση της Eurobank όπου αναφέρεται ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Banca Transilvania («ΒΤ») για την πώληση των μετοχών που κατέχει η Eurobank στις εταιρείες Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. και ERB Leasing IFN S.A.
Ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, σχολίασε σχετικά: «Με την αποεπένδυση από τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, η Eurobank εκπληρώνει πλήρως τη σχετική δέσμευσή της για τη μείωση του ενεργητικού της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από μια συναλλαγή κεφαλαιακά θετική για την Τράπεζα.
Θεωρώ πως αυτή η συναλλαγή με έναν τόσο αξιόπιστο εταίρο όπως η Banca Transilvania ( !!!!! ) είναι προς το συμφέρον των πελατών, καταθετών και υπαλλήλων των ρουμάνικων θυγατρικών μας. Εφεξής η Eurobank θα επικεντρωθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω στις βασικές αγορές της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας στις Ρουμανικές θυγατρικές μας για τη στενή και γόνιμη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τα στελέχη της BT για αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα».
Περίεργα πράγματα. Μας φουσκώνουν καθημερινά με ειδήσεις ότι οι επενδυτές κάνουν ουρά για να επενδύσουν στην Ελλάδα και την ίδια ώρα ο «Γκαουλαϊτερ» της Eurobank αξιότιμος κύριος Ιωάννου, επάιρεται για τις αποεπενδύσεις της τράπεζας όπου τον διόρισαν οι ξένοι Γύπες, προφανώς για το συγκεκριμένο σκοπό και όχοι μόνο.
Ο κ. Horia Ciorcilă, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BT δήλωσε: «Η απόκτηση της Bancpost συνιστά για την Banca Transilvania μια ευκαιρία για την επαύξηση της αξίας της μέσα από τη συνένωση των δύο τραπεζών. Η απόκτηση θα συνεισφέρει στη στρατηγική οργανικής ανάπτυξης της BT έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην τοπική αγορά. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε με υπευθυνότητα στη νέα διάσταση της Banca Transilvania, σε ένα νέο κεφάλαιο. Η ΒΤ θα εξακολουθήσει να επιδιώκει τους στόχους της για στήριξη των Ρουμάνων επιχειρηματιών και της τοπικής οικονομίας, με σκοπό την περαιτέρω δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της ΒΤ. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της Eurobank για την υποστήριξη, τον επαγγελματισμό και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής της συναλλαγής που είναι στρατηγικής σημασίας για αμφότερα τα μέρη».
Σε σχέση με τα λεγόμενα του κ. Horia Ciorcilă, επισημαίνουμε ότι δηλώνει ξεκάθαρα το μοναδικό του ενδιαφέρον για τους Ρουμάνους επιχειρηματίες, ενώ οι πολλοί Έλληνες που έχουν δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και είχαν ως βάση τους θυγατρικές ελληνικών τραπεζών, υποβιβάζονται σε δεύτερη κατηγορία.
Η Bancpost και η Banca Transilvania θα εξακολουθήσουν να ασκούν τις δραστηριότητές τους ανεξάρτητα μέχρι την λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (NBR) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένονται στους επόμενους μήνες. Με την ολοκλήρωση της απόκτησης, η ΒΤ θα εργαστεί πάνω στο πλάνο συνένωσης των δύο τραπεζών, με την υποστήριξη των ομάδων της ΒΤ και της Bancpost.
Οι τράπεζες HSBC Bank Plc και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενήργησαν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της Eurobank σε σχέση με τη συναλλαγή, και οι νομικοί οίκοι Shearman & Sterling LLP και Schoenherr si Asociatii SCA παρείχαν νομικές συμβουλές.Η Barclays Bank PLC ενήργησε ως Μοναδικός Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος για τη ΒΤ σε αυτή τη συναλλαγή. Η PeliFilip παρείχε νομικές συμβουλές, ενώ η Deloitte παρείχε χρηματοοικονομικές συμβουλές επί ορισμένων ζητημάτων λογιστικής και ελέγχων.
Σχετικά με την τράπεζα Bancpost: Η Bancpost είναι η 9η τράπεζα στη Ρουμανία, με μερίδιο αγοράς περίπου στο 3% και σύνολο στοιχείων ενεργητικού την 31/12/2016, ανερχόμενο στα 11,6 δισεκατομμύρια Λέι Ρουμανίας (2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ). Η Bancpost απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους μέσα από δίκτυο 150 περίπου καταστημάτων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο πελάτες.
Σχετικά με την τράπεζα Banca Transilvania: Με μερίδιο αγοράς άνω του 13%, και σύνολο στοιχείων ενεργητικού την 31/12/2016, ανερχόμενο στα 54,9 δισεκατομμύρια Λέι Ρουμανίας (11,9 δισεκατομμύρια Ευρώ), η Banca Transilvania είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία.
Η ΒΤ απασχολεί πάνω από 7.000 εργαζόμενους, έχει 2,2 εκατομμύρια πελάτες και περίπου 500 καταστήματα. Η ιστορία της ΒΤ, ενός από τα ισχυρότερα ονόματα στη Ρουμανία, και της πρώτης τράπεζας στη χώρα η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, ξεκίνησε πριν από περίπου 24 χρόνια, στην πόλη Cluj-Napoca, από μια ομάδα 13 ανθρώπων.
Αναμένονται και πολλά παρόμοια νέα στο σήριαλ της κλοπής της Ελλάδας που συντελείται μέσα στην παγίδα χρεόυς και της νεο-γερμανικής ευρωκατοχής.
ΠΗΓΗ