Μετά και τον 6ετή εμφυλιο πόλεμο, που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η βασική οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης εξέλεξε νέο επικεφαλής διαπραγματευτή χθες Παρασκευή ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο Νασρ Χαρίρι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα μεταβεί στις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη για να διεξάγει άμεσες συνομιλίες και είναι έτοιμη να συζητήσει «όλα όσα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε από το Ριάντ όπου συναντήθηκαν οι βασικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και οι οποίες την Πέμπτη επανέλαβαν το αίτημά τους ο Άσαντ να μην έχει ρόλο στην πολιτική μετάβαση της Συρίας, παρά τις εικασίες ότι θα αλλάξουν στάση εξαιτίας των κερδών που καταγράφει ο συριακός στρατός στο πεδίο της μάχης.
Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με στόχο να παρουσιάσουν κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.
Ο Χαρίρι αντικαθιστά τον Ριάντ Χιτζάμπ, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC), ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά.
Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα εργάζεται με τη Σαουδική Αραβία για να ενωθεί η συριακή αντιπολίτευση.
Επί πολλά χρόνια δυτικές και αραβικές χώρες στηρίζουν το αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης περί αποχώρησης του Άσαντ. Όμως μετά την επέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο στο πλευρό του συριακού στρατού, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι οι αντίπαλοι του Άσαντ δεν μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει να διεξαχθεί μια διάσκεψη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να οριστεί ο οδικός χάρτης για τη μελλοντική δομή του συριακού κράτους, την υιοθέτηση νέου συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.
Ωστόσο έχει υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία για τη Συρία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.