Διπλή σύνταξη, επιστροφή εισφορών και μέρισμα για τους συνταξιούχους μέχρι τα Χριστούγεννα!

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι, να λάβουν μέσα στον Δεκέμβριο δύο συντάξεις και το κοινωνικό μέρισμα! Εκτός από τους συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το μέρισμα που θα δοθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά με 3,4 εκατ. μέλη, οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν και τις επιστροφές από τις παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ Υγείας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για χιλιάδες συνταξιούχους που εμπίπτουν σε όλες τις κατηγορίες, τον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πιστωθούν οι δύο συντάξεις (Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου), το κοινωνικό μέρισμα (από 250-900 ευρώ) και οι επιστροφές των εισφορών (έως 3.000 ευρώ).

Οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Οι συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία Αρχικά, από την Τετάρτη στις 29 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου. Το ΙΚΑ και το Δημόσιο θα καταβάλλουν συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα πιστωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Νοεμβρίου 2016, ενώ το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2017.

Οι συντάξεις Ιανουαρίου

Λόγω της εορταστικής περιόδου, για τη διευκόλυνση των συνταξιούχων και για να κινηθεί η αγορά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου θα γίνει νωρίτερα,πριν τα Χριστούγεννα. Όπως έχει γίνει γνωστό, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, θα πληρώσουν συντάξεις Ιανουαρίου στις 19 Δεκεμβρίου και Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ στις 21 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα αναμένεται να πιστωθούν και τα ποσά από τα υπόλοιπα Ταμεία. Το ΕΤΕΑ από την πλευρά του,  θα πληρώσει τις επικουρικές του Ιανουαρίου πριν από την Πρωτοχρονιά.

Οι Επιστροφές Εισφορών

Μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους και τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν από τις αχρεωστήτως παρακρατηθέντες εισφορές υγείας την περίοδο 12/2012 μέχρι 6/2017.  Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό θα επιστραφούν συνο0λικά 315-320 εκατ. ευρώ. Τα ποσά θα μοιραστούν, ανάλογα με τα ποσά που παρακρατήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν μεγαλύτερες συντάξεις και άρα τους παρακρατήθηκαν περισσότερα χρήματα, θα λάβουν και τις μεγαλύτερες επιστροφές. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο κ.α.

Το θέμα των παράνομων εισφορών έχει ανακινήσει επανειλημμένως στο παρελθόν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Όπως έχει εξηγήσει σε ανακοινώσεις του, οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ  από τις συντάξεις ήταν λάθος που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  στην εφαρμογή του Νόμου 2084 του 1992, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.

Το κοινωνικό μέρισμα

Εκτός από την επιστροφή των εισφορών που έχουν παρουσιαστεί ως κοινωνικό μέρισμα, οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, συνολική αντικειμενική αξία της περιουσία τους κάτω από 180.000, και ταυτόχρονα δεν έχουν μεγάλες καταθέσεις πάνω από 9.000 ευρώ, αν δηλαδή πληρούν τα κριτήρια, θα λάβουν και το κοινωνικό μέρισμα. Η διαδικασία αίτησης για την καταβολή του μερίσματος, έχει ανακοινωθεί και περιλαμβάνει ηλεκτρονική αίτηση  στον ιστότοπο www.koinonikomerisma.gr, που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισέλθουν με τους κωδικούς του taxisnet και θα πρέπει να συμπληρώσουν Για την υποβολή αίτησης χρειάζονται ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός του κινητού, το e-mail και το ΙBAN του δικαιούχου. Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, όλα τα υπόλοιπα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα.

ΠΗΓΗ