Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθεται εκ νέου το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ καθώς πριν ολοκληρωθεί η φετινή καταβολή των δόσεων ανακύπτουν νέα ζητήματα για τον εν λόγω φόρο.
Τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο το μόνο δεδομένο είναι πως ο φόρος θα πρέπει να φέρει έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ και το δημόσιο ταμείο να λάβει τουλάχιστον 2,65 δις
Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ο ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται φέτος να είναι ο τελευταίος που θα πληρωθεί με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.
Ως εκ τούτου, θα υπολογιστούν νέες τιμές, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το ερχόμενο έτος και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2018.
Τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο το μόνο δεδομένο είναι πως ο φόρος θα πρέπει να φέρει έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ και το δημόσιο ταμείο να λάβει τουλάχιστον 2,65 δις.
Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές πως δεν προτίθενται να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε νέα αλλαγή ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, όπως εκτιμούν, είναι ο μοναδικός που φέρνει «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία, καθώς οι φορολογούμενοι τείνουν να τον καταβάλλουν ανελλιπώς και χωρίς να τον «ξεχνούν».
Από τη στιγμή δε που η διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών θα οριστικοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και όχι από τις αρχές του νέου έτους όπως είχε οριστεί βάσει χρονοδιαγράμματος, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις για οποιαδήποτε μεταβολή ή κατάργηση – πέραν όσων προκύψουν από τις νέες τιμές των ακινήτων.
Στο χρονοδιάγραμμα αυτό (σ.σ. οι νέες αντικειμενικές αξίες να ισχύσουν από τον Μάρτιο)σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε επίπεδα που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.
Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η καταβολή του σε 6 μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος του έτους, αντί για πέντε δόσεις όπως ισχύει φέτος.
Οι εν λόγω μεταβολές στις τιμές των ακινήτων θα συνοδευθούν με μια αλλαγή του νόμου που προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές οι οποίες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου.
Οικονομικοί παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι οι εν λόγω αλλαγές δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ώστε να αλλάξουν άρδην τον φόρο.
Αντ’ αυτού, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι όποιες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν σε περιοχές όπου οι νέες αντικειμενικές έφεραν ακραίες τιμές.
Πώς θα καθοριστούν οι νέες τιμές
Με διάταξη νόμου προβλέπεται η δημιουργία συνολικά 75 επιτροπών σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι εν λόγω επιτροπές θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές, που θα αγγίζουν τις εμπορικές.
Με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων (μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των δήμων.
Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε ανακοινώσει προ ημερών τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα ηγείται των υπολοίπων και θα διαδραματίζει ρόλο επόπτη για τις άλλες 75.
Στόχος θα είναι να προλαμβάνονται ενδεχόμενες στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης από τις εισηγήσεις των 75 τοπικών επιτροπών. Η επιτροπή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό των τιμών.
Όσον αφορά στη Συντονιστική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης.