Ένα ακόμη θύμα καταγράφηκε από την επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 17χρονο Ρομά από την Ηλεία, ο οποίος νόσησε από ιλαρά –όπως και δεκάδες άλλοι στον οικισμό όπου διέμενε- εμφάνισε όμως επιπλοκές που οδήγησαν στη νοσηλεία του και τελικά κατέληξε από εγκεφαλίτιδα. Σημειώνεται πως και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της ιλαράς πριν από έναν μήνα αφορούσε ένα βρέφος Ρομά που κατέληξε από σηψαιμία. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι Ρομά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση και τη μετάδοση της ιλαράς στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
«Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε Έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά» επισημαίνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τα 690 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, τα 501 έχουν εκδηλωθεί σε Ρομά ηλικίας 0 έως 24 χρόνων. Τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η νόσος σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 χρόνων (έχουν νοσήσει 192 παιδιά) και ηλικίας 5 έως 9 με τους ασθενείς να ανέρχονται σε 147. Η πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου είναι πολύ πιο ήπια στις αντίστοιχες ηλικίες στον γενικό πληθυσμό – καθώς όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος υπάρχει πλέον συμμόρφωση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έτσι, αναφέρονται 49 κρούσματα ιλαράς, σε άτομα ηλικίας λίγων ημερών έως 24 χρόνων….
Πιο έντονη είναι η κυκλοφορία της νόσου στον γενικό πληθυσμό και στις ηλικίες από 25 και πάνω, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 72. Από την αρχή της επιδημικής έξαρσης, τον περασμένο Μάιο, το επίκεντρο της ιλαράς βρίσκεται στη νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. Από τα 690 συνολικά κρούσματα, τα 422 έχουν καταγραφεί στην Αττική και τα 122 στην Πελοπόννησο (η καταγραφή αφορά τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας). Άλλα 75 κρούσματα αναφέρονται σε Αχαϊα και Ηλεία οι οποίες περιλαμβάνονται στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Εχουν καταγραφεί επίσης 24 κρούσματα στη Στερεά Ελλάδα και άλλα 31 στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος.
Αξίζει να σημειωθεί όμως πως στη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Ελλάδα και την κεντρική Μακεδονία ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί μέσα σε ένα μήνα, από τον Οκτώβριο ως το Νοέμβριο. Αυτό αποτυπώνεται ως εξής: στη Στερεά Ελλάδα τα κρούσματα από 4 τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 17, στη Δυτική Ελλάδα από 21 έγιναν 46 και στην κεντρική Μακεδονία τα 3 κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 28. Με δεδομένο πως οι θύλακες της νόσου είναι Ρομά αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τη μετακίνηση των πληθυσμών μέσα στη χώρα, σύμφωνα και με τις εποχικές αγροτικές εργασίες στις οποίες απασχολούνται… Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για Ρομά υπάρχει και ένα ποσοστό ασθενών με ιλαρά 9% που αφορά άτομα ξένης υπηκοότητας- στην πλειονότητα τους όλοι οι ασθενείς δηλώνουν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι….
Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 664 κρούσματα (96,2 %). Από αυτά, τα 589 κρούσματα (85,6%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και 73 κρούσματα (10,6 %) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς. Ένας στους δύο ασθενείς με ιλαρά χρειάστηκε νοσηλεία Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα, τα 388 κρούσματα (56 %) νοσηλεύτηκαν και 87 ασθενείς (ποσοστό 12,6%) εμφάνισαν επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με ιλαρά.
Σε ό,τι αφορά τις επιπλοκές, αυτές αποτυπώνονται ως εξής στην επιδημιολογική έκθεση: 2 περιστατικά εγκεφαλίτιδας, 41 πνευμονίας/πνευμονίτιδας, 4 κερατίτιδας, 11 βρογχίτιδας, 21 ωτίτιδας, 7 περιστατικά ήπιας ηπατικής διαταραχής και 1 κρούσμα με επιπλοκή από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Τέλος, το ΚΕΛΠΝΟ επισημαίνει πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 46 θάνατοι.