«Θα είναι αργά για δάκρυα» όταν συντελεστούν όλα αυτά, λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι για τη σιωπή της Ιεραρχίας
Πρόσω ολοταχώς βάζει το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στο περιεχόμενο των βιβλίων των Θρησκευτικών, την ώρα που απουσιάζει ο αντίλογος από την πλευρά της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικοί -και όχι μόνο- κύκλοι επισημαίνουν δηκτικά ότι θα είναι αργά για… δάκρυα, όταν πλέον θα έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις, και ότι η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει σύσσωμη.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προανήγγειλε διά του προέδρου του Γεράσιμου Κουζέλη σαρωτικές αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Οπως ανακοίνωσε, θα αλλάξουν τα διδακτικά εγχειρίδια όλων των τάξεων, ενώ το μάθημα θα διατηρήσει έναν «ορθόδοξο άξονα αλλά με ανοίγματα στα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα των μαθητών».
Ο ίδιος τόνισε: «Τα νέα βιβλία θα έχουν χαρακτήρα φακέλου. Θα περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στον κορμό των καινούργιων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή, πηγές, κείμενα αναφοράς, παραδείγματα βιωματικά, υλικό της θεολογικής επιστήμης και της ορθόδοξης παράδοσης καθώς και ασκήσεις – ερωτήσεις για τους μαθητές σχετικά με τη διοργάνωση του μαθήματος. Είναι βιβλία με πολύ μεγάλη χρήση υλικού, εικόνας, λογοτεχνικών αναφορών, παραδόσεων και πολιτισμικών δεδομένων».
Ερωτηθείς αν το μάθημα θα είναι υποχρεωτικό στη β’ και τη γ’ λυκείου, απάντησε ότι, αν η Εκκλησία επιμείνει, τότε θα παραμείνει ως έχει.
Την ίδια ώρα «παράλειψη» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη μη ένταξη του «Επιταφίου» του Περικλή στα Αρχαία Ελληνικά (!) ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και δεσμεύθηκε ότι θα ενταχθεί στο μάθημα της Αγωγής του Πολίτη. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μας ενδιαφέρει η μαγεία των αρχαίων ελληνικών κειμένων, η οποία έχει υπονομευθεί από τη σχολαστική εμμονή στη γραμματική και στο συντακτικό».
ΠΗΓΗ: δημοκρατία