Αρχαιολόγοι με ραντάρ αναζητούν πίσω από κρυφή πόρτα τη θαμμένη Νεφερτίτη

Ιταλοί αρχαιολόγοι μπορεί να βρίσκονται μπροστά στην ανακάλυψη του αιώνα! Εναν χρόνο μετά τις εικασίες του Βρετανού αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς περί ενδείξεων ύπαρξης μιας κρυφής πόρτας μέσα στον τάφο του Τουταγχαμόν, επιστήμονες του πολυτεχνείου του Τορίνο θα αρχίσουν νέες έρευνες, βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι πίσω από την κρυφή πόρτα υπάρχει ένα μυστικό δωμάτιο, όπου έχει ταφεί η βασίλισσα Νεφερτίτη!

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ειδικά συστήματα ραντάρ, με τα οποία θα σαρώσουν τα τοιχώματα του τάφου στα σημεία όπου ο Ριβς είχε εντοπίσει το 2015 τα ίχνη από δύο μυστικές πόρτες. Η μία θεωρείται ότι κρύβει πίσω της έναν αποθηκευτικό χώρο. Η άλλη, ωστόσο, εικάζεται πως είναι ο χώρος ταφής της βασίλισσας Νεφερτίτης, πιθανολογούμενης μητέρας του Τουταγχαμόν.

Η επιστημονική ομάδα του ιταλικού πανεπιστημίου θα είναι η τρίτη μέσα σε έναν χρόνο που θα προχωρήσει σε έρευνες στον ηλικίας 3.300 ετών τάφο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1923 από τον Βρετανό ερευνητή Χάουαρντ Κάρτερ. Η προηγούμενη ήταν η ομάδα του «National Geographic», η οποία είχε προχωρήσει επίσης σε σάρωση των τοιχωμάτων με ραντάρ, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι Ιταλοί αρχαιολόγοι είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς θα χρησιμοποιήσουν τρία συστήματα ραντάρ με συχνότητες από 200 Mhz μέχρι 2 Ghz.

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαμντούχ Ελνταμάτι δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα 90% «ο τάφος να έχει κρυμμένους θαλάμους». Μάλιστα ισχυρίστηκε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για την «ανακάλυψη του αιώνα».

Οι Ιταλοί ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν την πρώτη έρευνα του τάφου στο τέλος του μήνα. «Θα είναι μια αυστηρά επιστημονική εργασία και θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φράνκο Πορτσέλι, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φυσικής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του πολυτεχνείου του Τορίνο.

ΠΗΓΗ: δημκρατία