Οι όποιες ελπίδες της αγοράς για «ανάσα» στη φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται πως κατακρημνίζονται μετά τη δημοσίευση του κειμένου που συνοδεύει το μνημόνιο που σφράγισε την 3η αξιολόγηση.

Η επέκταση του clawback  για τουλάχιστον 3 χρόνια, έως το 2021, και η αίσθηση που αφήνει τόσο το κείμενο αυτό όσο και οι συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και του G. Carone, καθιστούν μάλλον σαφές ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα μείνει κολλημένη στα 2,5 δισ. ευρώ.

Για τις φαρμακευτικές εταιρίες βέβαια o επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι εξίσου σημαντικός με την απόσυρση των τελευταίων μέτρων. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Π. Αποστολίδης από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η δαπάνη θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ. Κατά 300 εκατ. η εξωνοσοκομειακή δαπάνη και κατά 200 εκατ. ευρώ η νοσοκομειακή. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Αποστολίδη, η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει είναι τουλάχιστον ανάλογη με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2017.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση της καινοτομίας ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αποφάσισε να μην ανεβάσει τους τόνους, υπογράμμισε όμως πως αν και είναι στη σωστή κατεύθυνση χρήζει διορθώσεων και σημαντικών βελτιώσεων. «Αντί να εξαλείψει τα προϋπάρχοντα κριτήρια αξιολόγησης (εξωτερικά και εσωτερικά) που είχαν τεθεί, με το παρόν σχέδιο νόμου δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και καθυστερήσεις στην άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες», ανέφερε.

Σημείωσε, ότι η αρμοδιότητα για τον ΗΤΑ θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον ανεξάρτητο και αυτόνομο φορέα και απαιτεί μία διεπιστημονική συνεργασία, ενώ θα έπρεπε να προβλέπεται η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας.

«Σε μία εποχή που η Ευρώπη επανακαθορίζει τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό αναζητώντας το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα τη βγάλει από την κρίση, μέσα από την επένδυση στην καινοτομία και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, στη χώρα μας αποτυγχάνουμε επανειλημμένως να εφαρμόσουμε τις στοιχειωδώς αναγκαίες διαρθρωτικές “θεραπείες” για την αποτελεσματική προστασία τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και της οικονομίας», προσέθεσε.

Πηγή