Σοκ με την επερχόμενη γρίπη. Με βάση δεδομένα από την Αυστραλία, η οποία έχει ήδη πληγεί από τη νόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φετινό εμβόλιο μπορεί να είναι μόλις 10% αποτελεσματικό, λόγω της διαδικασίας παρασκευής του.

Η αιτία για την τόσο χαμηλή προστασία ίσως να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα περισσότερα εμβόλια: στα αυγά. Δηλαδή, το στέλεχος του ιού, που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του εμβολίου μέσω της καλλιέργειας σε αυγά, αποδείχτηκε ότι διαφέρει αντιγονικά από αυτό που τελικά «χτύπησε» την Αυστραλία…

Παραδοσιακά, η Αυστραλία χρησιμεύει στις υγειονομικές αρχές του βορείου ημισφαιρίου για να εκτιμήσουν τη βαρύτητα της γρίπης. Στη φετινή περίοδο λοιπόν τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά: Η Αυστραλία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 215.280 περιστατικά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ στην πανδημία του 2009, είχαν αναφερθεί μόνο 59.022 κρούσματα!

Ήδη, στις ΗΠΑ οι αρχές βλέπουν ότι η νόσος εξελίσσεται πολύ χειρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, σε 7 Πολιτείες έχει αναφερθεί μεγάλη εξάπλωση της γρίπης, σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του Centers For Disease Control & Prevention: https://www.cdc.gov/flu/weekly/usmap.htm.

Ο ιός της γρίπης φημίζεται για την ικανότητά του να μεταλλάσσεται. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο. Οι υγειονομικές αρχές αποφασίζουν τη σύνθεση του εμβολίου (απέναντι σε ποια στελέχη του ιού θα προσφέρει προστασία) ανάλογα με το ποια στελέχη κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά.

Βέβαια, αν ο ιός μεταλλαχθεί, τότε υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να μην προσφέρει μεγάλη προστασία. Φέτος, όμως, οι αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό πρόβλημα. Η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με πέρσι και ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξε θέμα με τον τρόπο παρασκευής του εμβολίου. Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι ιοί τύπου Η3Ν2 που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ είναι αντιγονικά διαφορετικοί με τους ιούς Η3Ν2, που καλλιεργήθηκαν στα αυγά κότας για να παρασκευαστούν τα περισσότερα εμβόλια!

Από την άλλη, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες άλλες δύο τεχνολογίες για την παραγωγή εμβολίων: ανασυνδυασμού του γενετικού υλικού και πλατφόρμες που βασίζονται σε κύτταρα. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη ευρέως διαθέσιμες και έχουν αυξημένο κόστος.

Στις ΗΠΑ, έχουν λάβει άδεια δύο νέας τεχνολογίας εμβόλια: το Flublok από την Protein Sciences, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Sanofi και το Flucelvax από την Seqirus, η οποία μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την ευρεία παραγωγή για εμπορική εκμετάλλευση.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσο, που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Προκαλεί επιδημίες κάθε έτος με 250.000-500.000 θανάτους ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κάθε χρόνο νοσεί το 3%-5% του πληθυσμού, αναμένονται περίπου 40.000 θάνατοι ανά έτος.

Πηγή