Με συγκίνηση ο απόπλους του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ»

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Μεγαλόπρεπο, επιβλητικό, με την ιστορία στο… τιμόνι και τις ευχές των Βορειοελλαδιτών για ένα ασφαλές ταξίδι πίσω στη βάση του, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» απέπλευσε χθες το πρωί από τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από δύο μήνες παραμονής του στο λιμάνι.

Υπό τους ήχους των κορναρισμάτων διερχόμενων αυτοκινήτων από τη λεωφόρο Νίκης, αλλά και συνοδεία των συγκινητικών αποχαιρετισμών του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην προκυμαία για να το φωτογραφίσει, το θρυλικό καράβι αποχαιρέτισε τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, που το αγκάλιασαν με απίστευτη αγάπη, η οποία μεταφράστηκε σε 135.000 επισκέπτες, μεταξύ αυτών και 35.000 μαθητές από δεκάδες σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Κανείς τους μάλιστα δεν πτοήθηκε από τις πολύωρες ουρές αναμονής για μια βόλτα στο κατάστρωμά του το δίμηνο που πέρασε, καθώς όλοι ήταν αποφασισμένοι να «εισπνεύσουν» λίγη από την ιστορία του.

Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Οκτωβρίου, με την αφορμή του τριήμερου εορτασμού της 26ης-28ης Οκτωβρίου, ενώ στις 10 Οκτωβρίου υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες του, που δεν σταμάτησαν να συρρέουν για να «κλέψουν» λίγη από τη λάμψη του. Ηταν ουσιαστικά η πρώτη φορά μετά το 1945 που το θρυλικό καράβι άφησε για ένα μακρινό ταξίδι τη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα Φλοίσβου, βγαίνοντας στο Αιγαίο ουσιαστικά μετά 70 χρόνια.
Το «Γ. Αβέρωφ» ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο το 1911 και 106 χρόνια μετά είναι το μόνο ελληνικό… έδαφος όπου δεν υπεστάλη ποτέ η ελληνική σημαία.

Στις ένδοξες μέρες του ήταν ένα από τα ταχύτερα θωρακισμένα καταδρομικά της Μεσογείου και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει στην επικράτειά της τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Χθες τέσσερα ρυμουλκά το βοήθησαν να αφήσει πίσω του τον Θερμαϊκό και δύο, μαζί με τη φρεγάτα «Ελλη» του Πολεμικού Ναυτικού, το συνόδεψαν στον πλου του προς τη Μαρίνα Φλοίσβου, στον φαληρικό όρμο.

Πηγή