«Δεν είναι ανάθεμα η μείωση του αφορολόγητου» είπε χθες στη Βουλή. «Η Ελλάδα δαπανά πολλά για την τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων». «Στην καλύτερη περίπτωση ανόητη η πρόταση για δραχμή»
Το άμεσο κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, συστήνοντας στην κυβέρνηση να δεχτεί τα προληπτικά μέτρα και τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά με αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έναν αντίστροφο «κόφτη».

«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες, αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα συζήτησης την Ενδιάμεση Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016.

«Τα περιθώρια χρόνου δεν είναι μεγάλα. Ερχονται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες, θα κατεβάσουν όλοι τα μολύβια. Δεν το συνιστώ (σ.σ. την καθυστέρηση) γιατί θα επιστρέψει ο εφιάλτης του 2015» πρόσθεσε.

Απαντώντας στον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων των βουλευτών, ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε το σκεπτικό του για τη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. «Δεν είναι ανάθεμα η μείωση του αφορολόγητου» επισήμανε μεταξύ άλλων και πρότεινε να υπάρχει κλιμάκωση π.χ. ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και να συνδεθεί το αφορολόγητο με το όριο της φτώχειας.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση δαπανών στο Δημόσιο, π.χ. στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, ενώ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της μείωσης των συντάξεων αντί για την αύξηση της φορολογίας.

Οπως είπε, «η Ελλάδα δαπανά πολλά για την τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων» και παραδέχτηκε ότι και η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων είναι μεν και τα δύο πλήγμα στο εισόδημα, αλλά το δεύτερο χτυπά το παραγωγικό κομμάτι τής «ήδη υπερφορολογημένης οικονομίας».

Πάντως ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί το πλεόνασμα 3,5% για το 2018 με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, με εξαίρεση ένα μικρό δημοσιονομικό κενό το ’18, και ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 με υπουργό Οικονομικών τον ίδιο.

Με άλλα λόγια να αντιπροτείνει στους εταίρους έναν αντίστροφο κόφτη, ο οποίος θα «κόβει» τα προληπτικά μέτρα με το που πιαστεί ο στόχος του 3,5%.

«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. Εχουμε κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι και είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση» επισήμανε, αφήνοντας αιχμές ότι στο παρελθόν χάθηκε μια αντίστοιχη ευκαιρία.

Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι στη συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνεται και μια πολιτική και νομική δέσμευση από το Eurogroup ή τον ESM για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενώ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είπε ότι υπάρχει χρόνος αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση.

O κεντρικός τραπεζίτης άφησε αιχμές και κατά του ΔΝΤ για ορισμένες εκτιμήσεις του, λέγοντας ότι χάνει το δίκιο του όταν υπερβάλλει π.χ. με τη δαπάνη για τις συντάξεις. Εξήγησε ακόμη στους βουλευτές ότι το Ταμείο δεν συμφωνεί πάντα με τον Σόιμπλε, π.χ. στο χρέος και στα πλεονάσματα, και για τον λόγο αυτό χρειάζεται νηφάλια ανάλυση και επιλογή συμμάχων ανάλογα με τον στόχο.

Με σκληρή λόγια απάντησε σε όσους έθεσαν θέμα εθνικού νομίσματος. «Αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο. Το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλά υποτίμηση, είναι απόλυτη καταστροφή» σημείωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας σκηνές όπως π.χ. «δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα» και καλώντας όσους το προτείνουν «να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα για να δουν πόσο ωραία είναι».

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ