Βουλγαρία και Σκόπια ευρίσκονται σε μια περίοδο μεγάλης φιλίας η οποία ξεπερνά όλα τα όρια και επίπεδα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και φτάνει ακόμα πιο μακριά από όσο φανταζόμαστε στην Ελλάδα.
Η συνθήκη φιλίας μεταξύ των Σκοπιανών και των Βουλγάρων Βουλγαρίας που υπεγράφη την 1η
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ανάμεσα στα δύο γενικά επιτελεία η κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικών πιλότων.
Η Βουλγαρία συμφώνησε επίσης να παράσχει εργαστηριακή ανάλυση αεροπορικών καυσίμων για τον σκοπιανό στρατό και να εκπαιδεύσει 10 οδηγούς αρμάτων μάχης T-72A, ενώ Σκοπιανοί μηχανικοί της μοναδικής επιλαρχίας των Σκοπίων εκπαιδεύονται στο βουλγαρικό κέντρο εκπαιδεύσεων τεθωρακισμένων στο Σλίβεν.
Η ουσία όμως σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές είναι ότι οι Βούλγαροι φαίνεται να έχουν «υιοθετήσει» τις σκοπιανές δυνάμεις ενεργώντας προπαρασκευαστικά στην ένταξη τους τόσο στο ΝΑΤΟ , όσο επιδιώκοντας και στην στενότερη συνεργασία μαζί τους για πολλούς και διάφορους λόγους.
Όλα αυτά όμως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αναγνώρισης από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, της σχισματικής και αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονικής» Εκκλησίας, κάτι που πυροδοτεί αλυσιδωτές εκκλησιαστικές, διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις στη Βαλκανική, εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Η απόφαση που ελήφθη από τη Σύνοδο υπό τον Πατριάρχη Νεόφυτο αποδεικνύει ότι το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, ενώ τον ρόλο αυτόν το υλοποιεί σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία της χώρας…η οποία παρευρίσκεται σε εορτές για παράδειγμα της νίκης των Βουλγάρων του βασιλιά Κρούμου επί των Βυζαντσινών στο Αχελώο…ενώ οι χάρτες της «Μεγάλης Βουλγαρίας» κυκλοφορούν ακόμη .
Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ηλιάνα Γιότοβα, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια έκανε σαφές πως όσοι Σκοπιανοί ζήτησαν και έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια θεωρούνται Βούλγαροι πολίτες.
Περισσότεροι από 80.000 βουλγαρόφωνοι Σκοπιανοί έχουν πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι.
Οι λεγόμενοι «σλαβομακεδόνες» των Σκοπίων είναι κυρίως βουλγαρόφωνοι και αποτελούν πληθυσμό που στο παρελθόν διεκδικήθηκε από τη Σερβία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν βουλγαρική συνείδηση, παρά την προπαγάνδα του «ψευδομακεδονισμού» που προσπάθησε να τους πείσει ότι είναι «Μακεδόνες» απόγονοι του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου.
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Γιούλαν Αγγέλοφ, οργανωτικός γραμματέας του εθνικιστικού βουλγαρικού VMRO και γραμματέας της ακροδεξιάς συμμαχίας «Ενωμένοι Πατριώτες» που συμμετέχει στην κυβερνητική ένωση μαζί με το κόμμα του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ έβγαλε χολή κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μιλώντας στην βουλγαρική κρατική τηλεόραση, ο Αγγέλοφ τόνισε: «Πάντα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εργαζόταν εναντίον των βούλγαρων χριστιανών. Ιστορικά από την εποχή του Φαναρίου η ελληνική εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πάντα έχει λειτουργήσει εναντίον των βούλγαρων χριστιανών. Αυτοί δεν νοιάζονται για τους χριστιανούς και την Ορθοδοξία, αλλά κυρίως για να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις»
Και συνέχισε την επίθεση υπογραμμίζοντας: «Εμείς προσπαθούμε να απέχουμε και να μην σχολιάσουμε ζητήματα που αφορούν την εκκλησία, αλλά όταν βλέπουμε τις παρεμβάσεις της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας είμαστε υποχρεωμένοι σαν VMRO-μια οργάνωση που ιστορικά υπερασπίστηκε τους βούλγαρους στην »Μακεδονία» του Αιγαίου και την »Μακεδονία» του Βαρδάρη-να πούμε ότι κάνουν λάθος».
Επίσης τονίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου 2017, το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε προφορική νότα διαμαρτυρίας εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για την επιστροφή του αγάλματος του Λιονταριού από το Μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη στην Σόφια….στο Παλάτι του Πολιτισμού, από την παρουσία αλυτρωτικού χάρτη της συνθήκης του Αγ. Στεφάνου ο οποίος περιλαμβάνει την Δυτική Θράκη υπό βουλγαρική κατοχή (1878).
Αυτό έγινε κατανοητό από τις δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva κατά την επίσκεψή της στην Ιταλία. «Χθες, ο διευθυντής μας συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη, και σήμερα θα συναντηθεί και πάλι ο Υφυπουργός μου».
«Δεν υπάρχει επίσημη γραπτή θέση από την Ελλάδα που είναι στρατηγικός εταίρος μας και εγώ βαθιά αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τις θαυμάσιες σχέσεις μας.
Το μνημείο ήταν εδώ και πολλά χρόνια μπροστά στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει αλυτρωτικά αιτήματα της Βουλγαρίας για εδαφικά σύνορα κατά της Ελλάδος», τόνισε η Βουλγάρα ΥΠΕΞ .
Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, με αφορμή αγιασμό που έγινε για την αποκατάσταση του μνημείου για τους πεσόντες της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, προχώρησε σε δηλώσεις που αφορούσαν και τους Σκοπιανούς, οι οποίοι σε αρκετές ιστοσελίδες αναφέρονται στο θέμα στο οποίο τονίζουν ότι το βουλγαρικό κράτος για το οποίο μιλά ο Καρακατσάνοφ (της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου) περιελάμβανε και όλο το νυν κράτος των Σκοπίων.
Ο βουλγαρικός τύπος δημοσίευσε πληροφορίες από ανώνυμη πηγή σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε προφορικά ενάντια σε χάρτη που απεικονίζεται κάτω από το αριστερό πόδι του λιονταριού που απεικονίζει ελληνικά εδάφη υπό βουλγαρική κατοχή.
«Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει περιοχές στις οποίες πέθαναν Βούλγαροι στρατιώτες κατά την περίοδο 1912 – 1918», αναφέρουν οι Βούλγαροι θέλοντας να αποκρύψουν τις πραγματικές προθέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου της γειτονικής χώρας, η διαμαρτυρία της Ελλάδος εκφράστηκε ενώπιον του Βουλγάρου πρέσβη στην Αθήνα και αναφέρει ότι «η Ελλάδα διαβλέπει αλυτρωτικές διαθέσεις στην επιστροφή του λιονταριού και του χάρτη, που συμπίπτει με την συνθήκη του Αγ.Στεφάνου , ενώ αποτελεί ένα κακό σημάδι κατά την ανάληψη της προεδρίας της Βουλγαρίας στην ΕΕ».
Αυτά λοιπόν να τα έχουμε υπόψιν μας….διότι …άμα έχουμε τέτοιους « φίλους »….καλύτερα να «τρωγόμαστε με τους Τούρκους»…διότι αυτούς τουλάχιστον τους αποδεχόμαστε ως «εχθρούς».