Του Άρη Δημόπουλου
Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή η μόνη χώρα εντός Ε.Ε. που εξακολουθεί να έχει εξοντωτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες προοπτικές ελάφρυνσης για τους πολίτες, κάτι το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2013.
Έκτοτε όλες οι περίφημες εξαγγελίες περί κατάργησής του ή έστω σταδιακής μείωσής του έπεσαν στο κενό, την ώρα που για το 2018 αναμένονται και νέες επιβαρύνσεις για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Θυμίζουμε τι είχε δημοσιευτεί λίγες μέρες πριν στην “Καθημερινή”, αναφορικά με τις αυξήσεις-σοκ που θα δουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας ήδη από το 2018, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο αρνητικά σενάρια:
-Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ.
-Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα, προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ, και αυτά όχι από τον κύριο φόρο, αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Βέβαια, η προσθήκη αυτή στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών να ενταχθούν τελικά και αυτά στον ΕΝΦΙΑ.
Όλα αυτά στην Ελλάδα που υποτίθεται σε μερικούς μήνες θα επιτύχει μία…καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Στην Ελλάδα που ακόμη και η κατώτερη εισοδηματικά οικογένεια ζει ουσιαστικά φιλοξενούμενη μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Μάλιστα δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα πληρώνουν…”διπλό ενοίκιο”:
Σε άλλον…κόσμο φαίνεται να ζουν οι πολίτες στην Κύπρο, με το 2017 να σηματοδοτεί και τους τίτλους τέλους του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήδη είχε μειωθεί δραστικά μέσα στο 2016.
Στην Μεγαλόνησο μάλιστα συγκεντρωτικά γίνεται λόγος για μείωση-“μαμούθ” 75% στην φορολογία ακινήτων, νούμερα που τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε και στην Ελλάδα της λιτότητας, αλλά με άλλο πρόσημο!
Κατά τα λόγια βέβαια των κυβερνώντων, η Ελλάδα θα έπρεπε σήμερα να είχε καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ πολύ πιο πριν από την Κύπρο.
Δεν τα λέμε εμείς αυτά: