Του Γιώργου Λεκάκη

Αρχαιότατοι κάτοικοι της Αιτωλο-Ακαρνανίας θεωρούνται οι Κουρήτες (> Κρήτες), οι οποίοι, λένε οι ιστορικοί, δεν έχουν καμμιά σχέση με τους Κουρήτες της Κρήτης!

Όντως στην (νυν) Αιτωλοακαρνανία είχαν εγκατασταθεί ΛέλεγεςΚουρήτες,Τηλεβόες, κ.ά. Και αργότερα ΊωνεςΕπειοίΒοιωτοίΑχαιοί και Αιολείς, κ.ά.

Οι Κουρήτες ίδρυσαν αποικίες γύρω από την Τριχωνίδα Λίμνη (τότε Θάλασσα).

Στην Καλυδώνα της Αιτωλίας – αποικία των Κρητών εκ Καλυδώνος νοτίου Κρήτης – έγινε ο εμφύλιος των Ελλήνων πόλεμος Κουρητών-Αιτωλών (προ του Τρωικού εμφυλίου). Ήταν τότε που ο Μελέαγρος μαζί με άλλα βασιλόπουλα επιδόθηκαν στην θήρα του κάπρου, που έστειλε ως τιμωρία επί ασεβεία η Άρτεμις. Ανάμεσα σε αυτούς που συνέτρεξαν ήταν και ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, Αλθαίας, υιός του βασιλέα Θεστίου, και βασιλιάς κι ο ίδιος της γειτονικής Πλευρώνος, όπου κατοικούσαν οι Κουρήτες. Έτσι ξεσπά η θήρα του Καλυδώνιου Κάπρου, που έγινε αιτωλικό έμβλημα!

Το… 1899 / 1900 ευρέθησαν κι εδημοσιεύθησαν 5 έγχρωμες και ενεπίγραφες πλάκες από τον ναό του Θερμίου Απόλλωνος, στο ιερό Θέρμο Αιτωλίας.

Δείχνουν σκηνές, αρχαίας κρητικής ζωγραφικής τεχνοτροπίας, με γοργόνειο, με κυνηγό, με τον μύθο του Περσέως, με γυναίκα με το όνομα Χελιδόνα, και μια άλλη σκηνή με τρία ενθρονισμένα πρόσωπα (ίσως Λητώ-Απόλλων-Άρτεμις), σε μινωικού τύπου ανάκτορο…

Οι πλάκες φέρουν κορινθιακή γραφή. Ίσως έγιναν από καλλιτέχνη τηςΣικυώνος.

Έτσι, η σχέσις Κουρητών Αιτωλίας με τους Κουρήτες Κρήτης κερδίζει συνεχώς έδαφος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Η πετρήεσσα Καλυδών.

Και

Πλευρών, η μητρόπολις της Αιτωλίας.