Ο καρκίνος, οι κληρονομικές ασθένειες και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το γήρας θα αποτελούν κακή ανάμνηση σε 20 χρόνια από σήμερα, λένε γενετιστές που ασχολούνται με την επεξεργασία γονιδίων!

Ο δρ Εντζ Γουέστρα, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Εξιτερ, ελπίζει ότι τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων, όπως η CRISPR / Cas9 πάνω στην οποία εργάζεται, θα συμβάλουν στο πέρασμα της ανθρώπινης υγείας στη «χρυσή εποχή» της. Με την CRISPR / Cas9 οι επιστήμονες επιλέγουν συγκεκριμένα τμήματα του ανθρώπινου γενετικού υλικού και μέσα από μια τεχνική «αποκοπής και επικόλλησης» πετούν τα ελαττωματικά και τα αντικαθιστούν με υγιή.

Επίτευγμα

Ο δρ Γουέστρα είπε ότι η μέθοδος θα είναι λειτουργική μέσα στην επόμενη εικοσαετία και ότι η δυνατότητα των επιστημόνων να συνδέουν και να πετούν με ακρίβεια επιλεγμένα ανθρώπινα κύτταρα θα είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα της Γενετικής. «Θα μετασχηματίσουμε την ανθρώπινη φυλή, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τον καρκίνο, την απώλεια όρασης, τις ασθένειες του γήρατος» είπε γεμάτος αισιοδοξία.

Η επεξεργασία γονιδίων έχει και μια αρνητική προέκταση όμως. Οπως εξήγησε ο βιοεπιστήμονας, «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με αυτό το είδος της τεχνολογίας να φτάσουμε στο σημείο να “σχεδιάζουμε” όμορφα μωρά. Για τον λόγο αυτό πρέπει πριν τη θέσουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους».

Ωστόσο, η σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι συγκλονιστικά σημαντική για την ιατρική έρευνα εν γένει, καθώς οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να θεραπεύσουν μερικές από τις πιο διαδεδομένες και σοβαρές ασθένειες της εποχής μας.

 

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr